Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Bästa tipsen för att få jobbet – steg för steg mot nytt jobb

Skrattande kollegor

Vilka steg ingår när man söker ett nytt jobb? Vilka dokument ska skickas in och när? Vad ska man tänka på när man söker jobb? På ytan kan det verka enkelt att söka jobb, men om du är på arbetsmarknaden utan en effektiv strategi kan det bli svårt att hitta drömjobbet. I den här guiden reder vi ut alla eventuella frågetecken som du som jobbsökande kan ha. Vi hoppas att den kan hjälpa dig i olika steg när du söker jobb.

👉 Ladda ner Adeccos jobbsökarguide!

📌 Hur börjar jag egentligen att söka jobb?

När det börjar kännas lägligt att söka ett nytt jobb är det allra första att tänka på vilka färdigheter, kompetenser och egenskaper du vill betona i ditt jobbsökande. Tänk på dina styrkor och vilka kompetenser du kan ta med dig från ditt nuvarande jobb. Vilka uppgifter brinner du för och vad är du bäst på, samt vad skulle du vilja lära dig mer om? I vilken riktning vill du ta din karriär vidare in i framtiden - vill du ha ytterligare utmaningar inom ditt område eller vill du testa en helt ny bransch?

Läs mer: Upptäck dina styrkor och kompetenser

🔎 Var hittar man jobben?

Använd gärna sociala medier när du söker jobb. Du kan använda både LinkedIn, Facebook, Instagram och X (fd Twitter). Många arbetsgivare annonserar ut lediga jobb i sociala medier i stället för på de större jobbportalerna. Dessutom har direktrekrytering blivit allt vanligare, och du kan få kontakt med en rekryterare som hittat din profil på LinkedIn angående en intressant tjänst. En uppdaterad Linkedin-profil är därför ett måste, oavsett om du är på jakt efter ett nytt jobb eller bara vill visa vem du är i din professionella roll. Vid jobbsökning är det också bra att använda dina egna nätverk. Finns det någon möjlighet att du hittar ett nytt jobb bland dina professionella eller privata kontakter?

Kolla in dessa blogginlägg:

🔹 Skapa en stark profil på LinkedIn

🔹 5 saker du kan göra för att boosta ditt jobbsökande

🔹 Impostor syndrome – lär dig att hantera ”bedragarsyndromet”

🔹 Så landar du jobbet utan erfarenhet

🔹 Så läser du jobbannonser

📑 Vilka ansökningshandlingar behövs?

I slutet av platsannonsen uppmanas den sökande ofta att skicka in ett CV och ett personligt brev. Men vad är ett CV och personligt brev egentligen?

Ett CV (curriculum vitae) är en sammanfattning av din utbildning, kompetens och arbetslivserfarenhet där syftet är att ge bästa möjliga beskrivning av din kompetens i kortfattad form. I ditt CV kan du lyfta fram dina yrkeskunskaper och kvalifikationer för tjänsten.

Jobbansökan, personligt brev, motivationsbrev – alla hänvisar till det personliga brevet som är det viktigaste ansökningsdokumentet tillsammans med CV:t. Här kan du djupare förklara varför just du är den lämpligaste personen för tjänsten. Ett bra personligt brev går hand i hand med det som står i platsannonsen och det framgår tydligt varför du är den bästa möjliga kandidaten för tjänsten. Låt därför din motivation och entusiasm lysa igenom när du skriver din ansökan!

Kolla in Adeccos tips för en bra jobbansökan:

🔹 CV DOs and DON'Ts

🔹 Ladda ner gratis CV-mall

🔹 Vägen till ett vinnande CV för studenter

✍ Elektronisk ansökningsblankett - hur gör jag?

Att söka jobb kan kännas som ett heltidsjobb eftersom olika företag kan ha mycket olika praxis när det gäller hur ansökningsdokument ska skickas in. Förutom att skicka CV och personligt brev kan du också bli ombedd att fylla i en separat ansökningsblankett elektroniskt i företagets eget system. Det kan kännas frustrerande att fylla i ansökningsblanketten när du redan har ett CV och personligt brev, men det lönar sig att fylla göra det noggrant eftersom många företag kontinuerligt letar efter lämpliga medarbetare i sina rekryteringssystem. Om du redan har skrivit en ansökan kan du kopiera de lämpliga delarna direkt från din ansökan till varje textfält i den elektroniska blanketten. Kom ihåg att korrekturläsa innan du skickar in din ansökan.

📞 Uppföljning av ansökan

Om du har skickat en jobbansökan men ännu inte blivit kontaktad efter att ansökningstiden gått ut kan du kontakta den som är rekryteringsansvarig. Kolla dock först i platsannonsen för att se vilka kontakter som nämns. Om det står i platsannonsen att sökande kommer att kontaktas först efter att ansökningstiden gått ut bör du ta hänsyn till detta och inte kontakta dem genast.

Fundera på vad du vill berätta om dig själv eller vad du behöver mer information om innan du kontaktar rekryteraren. Ring inte bara för att ringa.

🌟 Öppen ansökan - om det inte finns några lediga jobb

Att vänta på en jobbannons kan kännas frustrerande, men det är inte heller säkert att alla företag annonserar ut sina lediga positioner. Att skicka en spontanansökan är därför ett proaktivt sätt att få in en fot på företaget du är intresserad av. När de sedan anställer finns ditt CV och personliga brev redan där.

📅 Förbered dig inför jobbintervjun

När du blir kallad till en intervju gäller det att komma väl förberedd. Intervjun är arbetsgivarens sätt att se om du passar för jobbet. Det är också din möjlighet att se om jobbet passar dig. Bekanta dig med företaget redan innan intervjun och se över innehållet i platsannonsen så att du säkert minns alla detaljer kring rollen. Tänk på vilka frågor som du kan tänkas få under intervjun och förbered med svar. Svara ärligt och öppet på frågorna, men underskatta inte din kompetens eller dig själv! Vill du ha fler tips inför jobbintervjun? Läs våra tips om hur du svarar på bästa sätt på de vanligaste intervjufrågorna i jobbsökarguiden.

💻 Är du kallad till videointervju?

Användningen av videointervjuer i rekryteringsprocesser har blivit mycket vanligt, och det är mycket troligt att du redan har stött på videointervjuer när du söker jobb. Arbetsgivare kan använda två typer av videointervjuer i sin rekrytering. Det första alternativet är en inspelad videointervju, som ofta används i prekvalificeringsfasen, där arbetsgivaren spelar in frågorna och den arbetssökande kan svara på dem i egen takt och sedan skicka in videon. Ett annat sätt att genomföra en videointervju i direkt form är att använda tjänster som Zoom eller Teams.

💠 Har du fått en inbjudan till arbetspsykologiska tester?

I rekryteringsprocesser används ofta olika bedömningsmetoder och verktyg. Syftet med olika tester är inte enbart att kartlägga om den kandidat som sökt jobb passar för rollen, utan även en chans för kandidaten att få värdefull information om sina styrkor för framtida jobbsök.

🙏 Referenser

En referens är en person som kan ge konkret information om hur den sökande har presterat i sina tidigare roller och hur han eller hon är som teammedlem eller problemlösare. Den blivande chefen kommer därför att kunna få mer information kring dig som arbetstagare, så att ert samarbete fungerar så bra som möjligt redan från anställningens början.

🤝 Löneförhandlingar

När företaget i slutet av en omfattande rekryteringsprocess har fastställt att du är kandidaten de söker kommer lönediskussionen att ske. Fundera redan när du söker jobbet om en viss lönenivå är viktigare för dig eller om du värdesätter att lära dig nya saker och utveckla dig själv mer. Om du inte är helt säker på branschens övergripande riktlinjer vad gäller lön kan det vara bra att höra sig för med personer som arbetar i branschen eller genom att se på lönestatistik och kollektivavtal kopplade till tjänsten.

I denna artikel har vi samlat våra bästa tips som guidar dig genom jobbsökandet. Nästa steg är att kika runt bland våra lediga jobb, registrera ditt CV eller ladda ner Adeccos jobbsökarguide.

Lycka till med jobbsökandet!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden