Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

5 saker du kan göra för att boosta ditt jobbsökande

Under sommarmånaderna går tempot ner i många branscher och du som är arbetssökande upplever säkert att det finns färre jobb att söka. De flesta arbetsgivare föredrar nämligen att ha sina rekryteringar gjorda före sommarledigheten eller väljer att sätta igång processerna till hösten.

Men misströsta inte! Sommaren går fort och i slutet av augusti kan du räkna med att se fler jobbannonser igen. Här följer 5 tips på saker du kan göra under de lugna sommarmånaderna för att boosta ditt jobbsökande inför hösten.

Bredda din kompetens – gå en kurs!

Har du märkt att det efterfrågas en särskild kompetens för de roller du söker, men som du inte har? Det kan vara en specifik programvara eller en färdighet som återkommande nämns i de annonser du tilltalas av. Se om du kan hitta en kurs för detta online. På nätet hittar du allt från kortare tutorials till hela kurser i de flesta ämnen. Välj gärna en kurs som ger dig ett certifikat efter avslutad utbildning. Certifikatet är ett konkret bevis på att du besitter kunskapen som efterfrågas.

Uppdatera ditt CV

Se över ditt CV. Är det uppdaterat med alla dina senaste erfarenheter och är du nöjd med hur det ser ut? Precis som med kurserna finns det idag massor med kostnadsfria CV mallar online. Presentera dina tidigare erfarenheter och kompetenser på ett snyggt och professionellt sätt. Om du inte redan har ditt CV på engelska kan det vara en bra idé att översätta det. Hittar du en tjänst där annonsen är på engelska är det ofta ett krav att även din ansökan ska vara det. Att översätta ett helt CV tar tid - missa inte chansen till drömjobbet bara för att du inte har ditt CV på rätt språk redo.

Optimera din profil på LinkedIn

LinkedIn är världens största professionella nätverk med över 500 miljoner användare. Om du inte redan har en profil på LinkedIn är det hög tid att du skaffar det. I Sverige använder 30% av befolkningen LinkedIn. Här hittar du inte bara massor med lediga jobb utan du kan också nätverka med gamla kollegor samt knyta nya värdefulla kontakter.

Om du har en LinkedIn profil sedan tidigare kan det vara värt att se över den. Utnyttjar du exempelvis alla de avsnitt som erbjuds? Varför inte be gamla kollegor eller chefer att skriva ett omdöme eller intyga någon av dina kompetenser. Tumregeln är att ju mer ifylld din profil är desto större chans är det att rekryterare hittar dig. Här hittar du användbara tips på hur du skapar en stark profil på LinkedIn.

Videoansökan

Det blir mer och mer vanligt att arbetsgivarna efterfrågar videopresentationer. Spela in en video där du kort berättar om dig själv, dina tidigare erfarenheter och kompetenser samt vad du kan tillföra i en organisation. Kom ihåg att videon ska spegla ditt professionella jag. En neutral bakgrund är ofta att föredra och se till att du inte får med störande bakgrundsljud.

Kartlägg ditt nätverk

Under sommaren är det vanligt att man spendera mer tid med släkt och vänner. Hör dig för om dem vet någon passande öppning för dig på sina arbetsplatser. Eller har dem kanske andra värdefulla råd att ge? Kontakter är viktigt i de flesta branscher och att bli rekommenderad till en arbetsgivare är ofta ett stort plus.

Som du märker finns det en hel del saker du kan göra under sommaren för att möta hösten väl förberedd. Glöm inte bort att du kan registrera ditt CV i vår databas. Där letar vi löpande efter kandidater för konsultuppdrag och rekrytering till våra kunder. Det innebär att vi kan komma att kontakta dig med jobberbjudanden, bra va! Lycka till i ditt jobbsökande.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Adecco
Adecco Group