Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Så läser du jobbannonser

Det kan låta som en självklarhet men att veta hur du läser en jobbannons är faktiskt viktigare än vad man tror. Genom att tolka det som står i annonsen rätt blir det enklare för dig att anpassa både ditt CV och personliga brev och därtill även lyckas identifiera de roller som verkligen passar just dig.

Ta del av tipsen nedan för hur du läser en annons för att kunna använda informationen på bästa sätt i ditt jobbsökande.

Vem riktar sig annonsen mot?

Företag vill ha många sökanden men framförallt vill de ha rätt sökande. Att gå igenom många CV tar tid och energi. Därför specificeras vilka egenskaper och erfarenheter som eftersöks för att locka de bästa kandidaterna till rollen. Jobbannonsen ger ofta ledtrådar till vad företaget letar efter. Hitta dessa små ledtrådar och skräddarsy ditt CV efter dem för att visa att du är rätt person för jobbet.

Annonsens olika delar

En annons är uppbyggd av flera delar och för att förstå annonsen korrekt måste du läsa var och en av dessa noggrant. Vanligtvis består annonsen av delar som beskriver företaget, vad rollen innebär, vilka kvalifikationer som krävs och hur du ansöker till tjänsten. Leta efter upprepade fraser i jobbannonsen, dessa visar att något är viktigt för rollen.

Om oss

Under det här avsnittet hittar du företagets bakgrundshistoria och ofta även en beskrivning av dess kultur och värderingar. Matchar företagets värderingar med dina egna är det en bra indikation på att det är passande arbetsplats för dig. Här får du också reda på mer praktiska fakta som hur stort företaget är och vart arbetsplatsen är belägen.

Jobbtiteln

Jobbtiteln beskriver rollen på arbetsplatsen. Använd den för att bedöma vilken erfarenhet som behövs, förväntad lön och vilka arbetsuppgifter som kan tänkas ingå i rollen. Om du haft samma eller liknande titel tidigare har du säkert redan en uppfattning om vad arbetsgivaren letar efter i en kandidat. Ibland kan en titel vara otydlig eller betyda olika saker beroende på arbetsplats. Därför är det viktigt att kontrollera jobbtiteln med arbetsuppgifterna och mot kraven för att få en bättre bild av tjänsten. Se om det stämmer överens med vad du har att erbjuda och vill arbeta med.

Kvalifikationer

Här beskriver arbetsgivaren vilken utbildning, erfarenheter, egenskaper och färdigheter som de letar efter hos en sökande. Tänk på språket som används. Meningar som börjar med fraser som ”vi kräver” eller “du måste ha” är saker som är nödvändiga. När du ser "föredrar", "helst" eller "önskad" är det endast önskemål som företaget gärna ser att du har.

Du bör uppfylla majoriteten av kraven men om du inte har exakt alla de saker som efterfrågas kan du ändå söka jobbet. Det viktigaste är att du känner att du kan klara jobbet. Om du inte uppfyller alla kraven så tänk på att lyfta fram varför du trots detta är rätt för tjänsten. Kanske har du liknande kompetens som du kan lyfta fram? Glöm heller inte att berätta varför du vill ha jobbet. Förutom att rekryteraren matchar sökande mot kraven så letar de efter någon som verkligen vill ha jobbet.

Ansvarsområden

Vad kommer ditt övergripande ansvarsområde att vara? Vad kommer du att göra dagligen och är det arbetsuppgifter du kommer trivas med? Tänk på din erfarenhet hittills och vad du vill arbeta med.

Lön och förmåner

Lönen skrivs vanligtvis inte ut i annonsen. De flesta företag kommer dock att nämna förmånerna. Genom dessa får du en bra uppfattning om din potentiella arbetsgivare erbjuder något extra utöver grunderna. Detta avslöjar ofta en del om företagskulturen - är de en organisation som tar hand om sina anställda?

Bonustips

Läs anvisningarna om hur du ansöker noggrant. En del företag kommer att be dig att fylla i ett formulär eller skicka in CV och ett personligt brev. Se till att alla dokument är i rätt format innan du skickar in.

Ansök i god tid. Rekryteringar sker ofta löpande och tjänsten kan bli tillsatt innan sista ansökningsdag. Vi på Adecco finns här för att hjälpa dig i ditt jobbsökande. registrera ditt CV idag för att göra dig sökbar för jobb eller ta del av fler karriärtips.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden