Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

Så landar du jobbet utan erfarenhet

Hur många gånger har du läst en jobbannons och blivit avskräckt att söka tjänsten efter att ha sett kraven på erfarenhet? Det kan kännas motigt när du hittar ett jobb som du tycker känns perfekt för dig men kräver erfarenhet som du helt enkelt inte har.

Hur kan du då skaffa dig erfarenheten som krävs? Och hur kan du väga upp bristen av erfarenhet när du söker ett jobb där du inte har alla kvalifikationer som efterfrågas? Även om det känns omöjligt för tillfället så finns det några saker du kan göra för att ta dig närmare drömjobbet. Här ger vi dig 8 värdefulla tips som kan hjälpa dig i ditt jobbsökande.

Skräddarsy ditt CV och personliga brev

Detta gäller för nästan alla jobbansökningar. Lyft utvalda erfarenheter och färdigheter i CV:et som du tror kan hjälpa dig för den specifika tjänsten du söker. Fokusera på den erfarenhet du har istället för den du inte har. Tänk inte bara på tidigare jobb du haft, även fritidsaktiviteter kan demonstrera egenskaper som är viktiga i jobbsammanhang. Är du med i något idrottslag? Att vara med i ett idrottslag kan visa att du både besitter ledarskapsegenskaper och är van att jobba i team. Är du aktiv i någon förening kan det visa att du både är kommunikativ och van att jobba i projekt.

Lyft dina mjuka egenskaper

Vi lever i en tid där tekniken går framåt i en rasande takt, vilket gjort att bland annat flexibilitet, snabblärdhet och ett nyfiket tankesätt blivit allt viktigare på dagens arbetsmarknad. Vilka mjuka egenskaper just du besitter kan ge en bra indikation på hur väl du kan tänkas växa in i och utvecklas med rollen.

Kanske har du inte mer än 5 års erfarenhet inom yrket eller tillräcklig erfarenhet med programvaran som efterfrågas i annonsen. Det är här dina mjuka kompetenser kommer in i bilden. Flytta fokuset till hur de kan väga upp din bristande erfarenhet.

Är du snabblärd, flexibel eller nytänkande? Hittar du med enkelhet finurliga lösningar på knepiga problem? Är det viktigt för dig att hålla dina kunskaper uppdaterade och aktuella? Stärk upp dina mjuka egenskaper med verkliga exempel.

Sikta in dig på realistiska roller

Även om det är lockande att söka drömjobbet på en gång så är det bra att ha realistiska förväntningar. Att söka jobb på en av landets attraktivaste arbetsplatser utan erfarenhet kan vara lite väl optimistiskt. Vad sägs om att leta efter likande tjänster fast på mindre företag?

Om du söker ett jobb på ett företag som fortfarande är i uppstartsfasen är chansen större att de accepterar sökanden som inte riktigt uppfyller de ursprungliga förväntningarna. Kanske behöver de någon med samma driv och entusiasm som kan växa tillsammans med dem.

Genom att söka dig till mindre företag ökar du dina chanser att få in en fot i branschen och skaffa dig erfarenheten du behöver för att sedan kunna söka drömjobben.

Utbilda dig

Vi lever i en tid där utbildning blir allt mer tillgängligt. Online hittar du tiotusentals kurser som kan ge dig de färdigheter du behöver för att öka dina chanser att få ett jobb. Att gå onlinekurser är inte bara ett utmärkt sätt att lära dig nya saker medan du söker efter drömjobbet. Det visar också för potentiella arbetsgivare att du kan ta egna initiativ och är motiverad, två enormt viktiga mjuka egenskaper i vår tid.

Praktik eller lärlingsplats

Beroende på vilken typ av yrke du är ute efter kan det vara en bra idé att försöka hitta en praktik- eller lärlingsplats. Även om det innebär att du får lägre lön för ditt utförda arbete så är praktik ofta ett ovärderligt sätt att få erfarenhet på.

Nätverka med människor i branschen

Prata med familj, vänner och bekanta som jobbar i den branschen du är intresserad av eller har likande tjänster du eftersöker. Hur skaffade de sig erfarenhet och hur landade de jobben de har idag? De kanske har värdefulla tips på hur du kan ta dig framåt eller hålla öronen öppna efter lediga tjänster. Att nätverka är ett bra sätt att lära sig mer om branschen och ökar dina chanser att få in foten på ett företag.

Har företaget du är intresserad av att jobba för inga lediga tjänster just nu? Ibland är det bra att ta initiativ och kontakta dem ändå. Skicka ett mail och berätta varför du är intresserad av att jobba för dem och vad du tror du skulle kunna tillföra till deras företag. På det sättet har du gjort ett avtryck som förhoppningsvis finns kvar när de väl anställer igen.

Intervjun

Har du tagit dig ända fram till intervju är det bara att gratulera. Utveckla de erfarenheter du tagit upp i ditt CV och personliga brev och berätta hur de egenskaper du besitter kompenserar för den erfarenheten du inte har. Ge exempel på hur dessa skulle vara till nytta för organisationen. Om du har tagit dig till intervjustadiet utan mycket erfarenhet är det inte långt kvar tills du snart har ditt drömjobb.

Har du kikat igenom våra lediga jobb? Kanske hittar du något där som passar just dig. Ett sista tips är att registrera ditt CV i vår databas. Det ger våra rekryterare chansen att hitta och matcha dig mot ditt drömjobb. Lycka till i jobbsökandet!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Adecco
Adecco Group