Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

DOs and DON’Ts – tips från coachen

Det är inte bara erfarenhet eller utbildning som avgör vem som väljs till ett jobb. Ett bra och snyggt CV, som är lättläst och attraktivt ur arbetsgivarens synvinkel, är ett utmärkt sätt att skilja sig från andra sökande även om du inte skulle ha så mycket erfarenhet ännu. För att enkelt kunna göra sitt första CV har vi på Adecco sammanställt en lista med saker som är viktiga att nämna eller undvika i ditt CV– bekanta dig med våra Dos och Don’ts nedan.

DO: Ha med en kort introduktion

Skriv en kort profiltext eller introduktion i början av ditt CV för att ge en bild av vem du är som person och vad du kan erbjuda med din kunskap. Detta gör det även lättare för arbetsgivaren att få ett första intryck av dig. Försök att undvika trendiga ord och fokusera i stället på vad som gör just dig unik.

DON’T: Gör stavfel

Cv:t är ett av dina viktigaste dokument och därför är det viktigt att du dubbelkollar att allting ser korrekt ut innan du skickar in det. Det är ju synd om du berättar att du har ett öga för detaljer om det sedan visar sig att du har missat stavfel. Använd därför program som korrekturläser ditt innehåll och be gärna en vän eller familjemedlem att läsa ditt CV innan du skickar det vidare.

DO: Lista erfarenhet i omvänd kronologisk ordning (från nyaste till äldsta)

Börja med att berätta om din senaste erfarenhet och jobba dig sedan bakåt i tiden. På så vis är det också lättare för arbetsgivaren att se dina mest relevanta erfarenheter. Om du precis blivit klar med dina studier och kanske inte har hunnit få så mycket erfarenhet från arbetslivet ännu kan det vara smart att fundera om utbildningen spelar större roll än din arbetserfarenhet. Då kan du lista utbildningen innan arbetserfarenheten.

DON’T: Berätta för mycket

När du berättar om din erfarenhet är det viktigt att du fokuserar på arbetsuppgifterna du haft och resultat du uppnått. Skriv inte varför du slutade, varför du inte gillade chefen eller något annat irrelevant. Du behöver inte heller ta upp personlig information som civilstatus, barn, ålder eller etnicitet.

DO: Skriv om volontärarbete

Har du varit med i en studentförening eller i styrelsen i en idrottsförening? Skriv det i ditt CV! Det här ger arbetsgivaren en bild av vad du har för driv och vilka intressen du har utanför arbetslivet, och det visar att du har en bredare kompetens.

DON’T: Ha ett CV som är längre än 2 sidor

Det är många som söker jobb och därför är det viktigt att arbetsgivaren omedelbart ska få ett bra intryck av dig. På intervjun kan du öppna upp och berätta mer om din erfarenhet och utbildning, men fokusera på att ditt CV är kort och koncist.

DO: Använd ett professionellt språk

För att CV:t ska vara slagkraftigt är det bra att tänka på sina ordval. Det är också viktigt att inte undervärdera sig själv. Om du jobbat i ett projekt och skriver att du «startat projektet» kan du i stället vända det till att du varit med och «utvecklat» projektet. Använd även nutid som tidsform när du skriver om din erfarenhet i stället för dåtid.

DON’T: Spara i annat format än PDF

En fin design är viktig eftersom det gör läsandet lättare. När du fyllt i all information i Word ska du undvika att spara CV:t som .doc-fil eftersom designen då kan formateras felaktigt. Spara därför alltid CV:t som PDF.

När du gör ditt CV tydligt, lättläst och koncist ökar du dina chanser att klara dig längre i ansökningsprocessen.

Ladda ner våra gratis CV-mallar på svenska eller engelska här:

Lycka till!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden