Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Förändringar i att söka jobb 2021

Året som gått har definitivt förändrat många delar av vår tillvaro och det gäller i allra högsta grad även arbetslivet. Effekterna av pandemin kommer med stor sannolikhet finnas kvar långt in i framtiden. Som med nästan allt annat kommer det även vara annorlunda att söka jobb i år. Här är de förändringar du kan förvänta dig och tips på hur du hanterar dem.

Distansarbete är här för att stanna

Många företag kommer att fortsätta låta sina medarbetare jobba på distans framöver. Oavsett om det innebär att de anställda arbetar hemifrån permanent eller till viss del så kommer många rekryteringar fortfarande göras digitalt under en överskådlig framtid.

En av fördelarna med distansarbete är att det kan bredda din jobbsökning. Med många roller som fungerar helt online kan du nu ansöka till dem utan att vara begränsad av plats vilket ger fler möjligheter än tidigare. En digital rekryteringsprocess betyder inte att du kan vara slapp i ditt tillvägagångssätt, bara för att du gör en videointervju behöver du fortfarande vara professionell och förberedd. Faktum är att du idag även måste visa din förmåga att arbeta hemifrån. Se till att du har passande utrustning med bra uppkoppling innan intervjun för att visa att du är bekväm i den här miljön.

Förändrade anställningstrender

Företagen idag fokuserar alltmer på kompetens framför erfarenhet. Gartner konstaterade att en tredjedel av kompetenserna som efterfrågades i en genomsnittlig jobbannons 2017 inte längre är relevanta 2021. Med förändrade roller och arbetssätt efterfrågas nu i större utsträckning kandidater som är anpassningsbara problemlösare. Lyft de kompetenser som efterfrågas för den specifika tjänsten som du söker i ditt CV såväl som i din Linkedin-profil.

Tidigare var det vanligt att anställningar ökade i början av året och under hösten. Det här året blir annorlunda då företag i olika branscher har påverkats olika av pandemin. Många har dragit ner på anställningstakten på grund av osäkerhet, andra har ökat sin rekrytering för att möta efterfrågan. Följ organisationer som du är intresserad av på LinkedIn, se vilka jobb som publiceras och vilka företag som anställer. Håll kontakten med ditt nätverk, visa att du är tillgänglig och uppdatera om vad du söker. Genom att hålla dig ajour om anställningstrender har du större chans att hitta en passande roll.

Branscher som blomstrar

Medan vissa företag kämpar sig in i 2021 så blomstrar andra. Är det kanske dags för dig att byta bransch eller att ta en ny karriärväg? Teknik, hälso- och sjukvård, e-handel och förnybar energi är bara några få industrier som växer och utökar sin arbetskraft.

Titta på branschen du är i för närvarande. Om det går bra eller om du vill stanna inom området så kan du eventuellt behöva finslipa de kompetenser som lyfter dig som jobbsökande. Går det inte bra kan du överväga vilka kvalifikationer du har som även passar inom andra områden. Till exempel kan de som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen framgångsrikt byta till e-handel eller kundsupport. Undersök den önskade branschen eller rollen noggrant och titta på andra personers profiler som har det jobb du vill ha. Ta onlinekurser om du saknar nyckelfärdigheter och anpassa terminologin i ditt CV. Nätverka inom branschen och visa din kunskap och passion – det får dig att sticka ut.

Ökning av tillfälliga jobb

Under tider av osäkerhet är det vanligt att dessa jobb ökar. För dig som söker något mer varaktigt så är det kanske inte det perfekta valet men det kan öppna dörrar. För det första finns det en möjlighet att ett tillfälligt jobb eller avtal leder till en permanent anställning. Du kan också använda dessa jobb för att finslipa befintlig kompetens eller lära dig nya färdigheter för att få in en fot i en ny bransch. Det finns även goda möjligheter att förbättra ditt CV och bredda ditt nätverk.

Kom ihåg att berätta för din chef om du vill bli tillsvidareanställd. Saker förändras och det är mycket lättare att behålla någon som kan rollen än att hitta någon ny.

Automatiserad rekryteringsprocess

Kandidatspårningssystem och chatbottar blir allt vanligare i rekryteringsprocesser. De möjliggör ofta en bättre upplevelse för sökande som snabbare kan få svar på sina frågor och vad som händer i processen. Förinspelade intervjuer är också på uppgång, varav vissa använder Artificiell Intelligens (AI) för att söka efter nyckelord och bedöma ansiktsuttryck.

Med teknik kan man skanna flera olika CV:n för att välja kandidater med önskad kompetens för rollen. Du kan använda detta till din fördel genom att skräddarsy ditt CV så att det innehåller nyckelord och fraser från jobbannonsen. Bli inte skrämd av förinspelade intervjuer, närma dig dem som en vanlig intervju och förbered svar på vanliga intervjufrågor.

Under 2021 kommer rekryteringsprocessen fortsatt förändras. Nyckeln till att anpassa sig framgångsrikt är att använda dessa omställningar till din fördel. Genom vissa förändringar kan din karriär utvecklas åt det håll du önskar. Om du vill ha fler råd för att komma vidare i ditt jobbsökande rekommenderar vi att kika på fler av våra karriärtips. Lycka till!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden