Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

5 tips för en lyckad videointervju

Om du var i en rekryteringsprocess för ett år sedan och förberedde dig inför en kommande arbetsintervju skulle du antagligen omsorgsfullt välja vilka kläder du skulle ha på dig och tänka på hur du använde ditt kroppsspråk, eller hur?

Idag ser situationen annorlunda ut. På grund av de restriktioner som uppstått till följd av Covid-19 och pågående pandemi så är chansen stor att du träffar din rekryterare genom datorskärmen. Många av de regler som gäller vid vanliga arbetsintervjuer gäller även vid en videointervju. Det finns dock några saker som kan vara extra bra att tänka på. I det här inlägget delar vi med oss av våra 5 bästa tips för att hjälpa dig att göra en riktigt bra videointervju.

1. Välj rätt omgivning

Börja med att kontrollera vad som syns i skärmen. Tänk på din bakgrund. Ju mindre saker som kan distrahera intervjuaren desto bättre. En enkel vägg i en inte alltför stark färg brukar vara ett säkert kort.

Nästa sak att kontrollera är ljuset. Syns du tydligt i skärmen? Naturligt ljus är alltid det bästa så försök att sitta i ett rum med ett fönster nära dig. Tänk dock på att inte sitta med fönstret direkt bakom dig då solen kan skina rätt in i kameran och distrahera de som intervjuar dig.

Sist men inte minst - ljudet. Är ditt fönster öppet? Kommer det massa ljud från gatan? Är det andra människor i huset eller lägenheten du befinner dig i? För mycket bakgrundsljud är störande både för dig själv och för intervjuaren.

2. Klä dig professionellt

Även fast intervjun sker i ditt eget hem är det inte läge att sitta i mjukisar. Att klä sig professionellt ger inte bara ett bra intryck rent visuellt utan har även visat sig ha psykologiska effekter - om du klär dig proffesionellt kommer du även att föra dig så.

Ta gärna reda på vilken klädkod arbetsplatsen har i förväg och klä dig utefter den. En bra tumregel är att undvika kläder med allt för starka färger och mönster. Intervjuaren ska fokusera på dig, inte på vad du har på dig.

3. Hållning och kroppsspråk

I dessa tider när många jobbar hemifrån har man tyvärr inte tillgång till samma ergonomiska arbetsredskap som vanligt. Det är lätt hänt att du halkar ner på köksstolen efter ett par timmars jobb. Så kom ihåg att sätta dig upprätt inför din intervju. Att sitta i en bekväm men ändå upprätt position hjälper dig att prata bättre, tydligare och med lite extra självförtroende.

Kroppsspråket är viktigt även vid en videointervju. Var försiktig med dina handrörelser och gestikulera inte för mycket och framförallt inte för snabbt. Snabba rörelser kan lätt bli suddiga på skärmen. Se till att skärmen visar dig från midjan och uppåt. Ditt ansikte ska vara i fokus i bilden.

4. Övning ger färdighet

Man brukar säga att övning ger färdighet och det gäller även vid videointervjuer. Spela in dig själv när du svarar på potentiella intervjufrågor. Titta sedan på inspelningen och se hur det såg ut. Ett litet tips är att titta in i kameran när du pratar och inte på skärmen.

Ju mer förberedd du är desto självsäkrare kommer du att framstå under intervjun. Det är också bra att du testar alla de tekniska delarna så att du vet att allt funkar när det väl är dags.

5. Korta anteckningar

Fördelen med videointervju är att du kan ha anteckningar på skärmen. Men håll anteckningarna korta! Skriv inte ner för mycket. Det kommer att märkas om du läser ord för ord från ett dokument. Dina anteckningar ska bara vara små pointers som leder dig i rätt riktning när vissa frågor dyker upp.

Vi hoppas att du fått med dig flera användbara tips från det här blogginlägget. Vill du ha mer hjälp i ditt jobbsökande? Kolla in alla våra blogginlägg under kategorin karriärtips.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden