Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Att skriva ett riktigt bra CV

Vad ska man tänka på när man skriver sitt CV?

Knappt 2% av alla CV:n som en arbetsgivare tar emot kommer vidare till en andra genomläsning. Därför är det kanske inte så konstigt att ditt CV bör vara relevant, intressant och snyggt utformat för att kvalificera dig vidare till ditt nya drömjobb.

För att kunna göra det på bästa sätt är det viktigt att förstå hur en arbetsgivare och inte minst en rekryterare tänker. På Adecco har vi lång erfarenhet av just rekrytering och bemanning. Vi finns där för dig oavsett om du söker din nästa stjärnrekrytering eller ditt nästa drömjobb.

Med nästan tjugo års erfarenhet av att hitta rätt person med rätt kompetens till rätt jobb, så är det inte så konstigt att vi på Adecco är experter på rekrytering och bemanning.

Jelena Dogas är en av våra rekryterare med uppgift att sammanföra rätt arbetstagare med rätt arbetsgivare. Här ger hon sina bästa tips på hur du utformar ett konkurrenskraftigt CV.

Hur skriver man ett CV?

Ett CV ska ha en tydlig och enkel struktur vilket du enkelt kan uppnå genom att använda dig av mellanrubriker. Skriv också en kortfattad och välformulerad text om dina arbetslivserfarenheter och vad du lärde dig.

– För att lufta upp ett textungt CV är det alltid positivt att ha med en bild, men tänk på att använda dig av en professionell bild. Ditt val av bild säger mycket om dig som person, förklarar Jelena.

Tänk även på att ditt CV är ett levande dokument, därför är det viktigt att du skräddarsyr och anpassar ditt CV varje gång du ansöker en ny tjänst.

Exempelvis är en detalj som många missar att kontrollera sina kontaktuppgifter, kanske har du skaffat en ny mejladress?

Vad måste alltid finnas med i ett CV?

– Inled gärna med en kort profilbeskrivning där du lyfter fram din främsta kompetens, utbildningsbakgrund och vad du har för visioner för din framtid. Det ger rekryteraren en överblick och en god introduktion till ditt CV och vem du är som person, säger Jelena.

Börja alltid med den viktigaste informationen, det vill säga dina senaste erfarenheter, senaste eller pågående utbildning och specificera datum, rollbeskrivning samt företag.

Tre tips för att skriva ett bra CV

  1. Relevant – Ta upp de erfarenheterna som är relevanta för just det jobb du söker och den aktuella arbetsgivaren. Söker du exempelvis ett säljjobb är det viktigt att du visar på din säljerfarenhet. Tänk också på att hålla ditt CV aktuellt exempelvis genom att välja ut en till tre karriärserfarenheter som du vill lyfta.
  2. Intressant – Försök att utforma din text på ett så intresseväckande sätt som möjligt. Sakligt och utan alltför komplicerade meningar eller för långa stycken.
  3. Strukturerat – Utforma gärna ditt CV så det blir så lättöverskådligt som möjligt. På så sätt sparar du inte bara tid för rekryteraren eller arbetsgivaren som läser ditt CV, utan gör det enkelt att hitta den relevanta erfarenheten.

Vad fokuserar du på när du läser ett CV?

Det visuella upplägget är det som fångar ögat först. Här är det viktigt med struktur och överskådlighet.

– För en erfaren rekryterare är det lätt att se om personen i fråga har läst igenom annonsen, tänk därför alltid på att lyfta fram kunskaper och erfarenheter som efterfrågas för den utlysta tjänsten, säger Jelena.

Att lägga ner tid på att skriva ett bra CV lönar sig.

Hur långt ska ett CV vara?

– Ett koncist och välformulerat CV är viktigare än antalet sidor. Självklart inom rimliga gränser. Läs alltid igenom ditt CV innan du skickar iväg en ansökan, säger Jelena.

Har du fått med den mest relevanta informationen för den tjänst du söker?

Vad ska man undvika när man skriver ett CV?

Felstavningar är en klassisk fallgrop som ibland kan vara förståeliga men som ändå kan störa väldigt mycket. Så be någon korrekturläsa ditt CV.

Var också försiktig med att skriva något bara för att. Testa att använda punktlistor för det du vill fram istället för långdragna meningar.

– Sist men inte minst, undvik klichéer. Lyft fram det som verkligen gör dig unik, avslutar Jelena.

Söker du nya utmaningar i karriären? Tveka då inte att göra av dig till oss på Adecco. Tülay eller någon av våra rekryterare hjälper dig gärna ta nästa steg i arbetslivet.

Du kan även ansöka till några av våra lediga jobb eller spontanansöka genom att registrera ditt CV.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden