Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Nya möjligheter under pandemin

Under 2020 har många människor blivit av med sina arbeten i spåren av Covid-19. För personer som har mist sitt jobb, precis tagit examen eller har varit arbetslösa en längre tid kan det kännas extra utmanande att vara arbetssökande just nu.

Trots att många företag och branscher har påverkats negativt av pandemin så är det vissa områden som har fått ett uppsving. Om du har blivit av med ditt arbete och har svårt att hitta ett nytt kan det vara en bra idé att bredda dina sökområden.

Marcus Wallin är regionchef i Väst för Adecco och ansvarar för all verksamhet kopplad till rekrytering, personaluthyrning och andra HR-relaterade tjänster i Göteborgsområdet. Han berättar att de under krisen sett en ökning av lediga tjänster inom en del områden.

– Vi har sett en ökning inom exempelvis näthandel och logistik vilket är direkt kopplat till pandemin. Förändrade behov och beteende hos människor och restriktioner för hur vi som medborgare förväntas agera har bidragit till att man exempelvis beställer hem allt fler varor. Det gäller inte bara mat utan också andra dagligvaror.

Att E-handeln har ökat enormt är ingen underdrift. Enligt rapporten E-barometern växte näthandeln med 39 procent tredje kvartalet, jämfört med 2019. Prognoser visar också att svenskarna inte planerar att hålla hårdare i plånboken denna jul. För att undvika att trängas i butiker kommer fler handla sina klappar online och julnäthandeln spås växa med 26 procent jämfört med föregående år.

– Den ökade näthandeln ser ut att hålla i sig ett tag. Det innebär en fortsatt efterfrågan på personal inom lager och logistik.

En chans att bredda din kompetens

Till personer som är på jakt efter ett jobb råder Marcus att registrera sin profil på Adeccos hemsida då nyinkomna CV scannas av varje dag. Att kontakta någon av Adeccos rekryterare via LinkedIn, telefon eller mail är också steg du kan ta för att komma närmare ett nytt arbete.

– Vi har sett en positiv återhämtning på flera områden redan nu. Eftersom Adecco är starka inom ekonomi, HR, inköp och logistik letar vi alltid efter intressanta kandidater inom de områdena. Så jag rekommenderar verkligen arbetssökande att registrera sitt CV hos oss.

Att bli av med sitt arbete är självklart en upplevelse som aldrig känns bra till en början. Men det kan också öppna upp för nya möjligheter och utmaningar. Om det är dåligt med lediga tjänster inom just ditt område kanske det är dags att titta mot andra? Fråga dig själv vilka kompetenser och erfarenheter du besitter som är eftertraktade i andra roller. Ett jobb inom en annan bransch kommer definitivt bredda din kompetens och bygga på ditt CV. Se detta som en chans att utvecklas istället för ett misslyckande för att du under en tid inte får jobba med exakt det du är utbildad till eller vill jobba med.

Gör dig redo för morgondagens arbetsmarknad

Enligt World Economic Forums arbetsmarknadsrapport The Future of Jobs har pandemin påskyndat vägen till morgondagens arbetsmarknad. Fler personer än någonsin arbetar just nu på distans och hela 80 procent av företagsledarna i rapporten säger att de vill påskynda digitaliseringen av sina arbetsprocesser.

Det betyder att en del yrken inom en snar framtid kommer att automatiseras och försvinna. Men digitaliseringens framfart innebär också att nya kompetenser behövs. Framförallt kommer tekniska färdigheter att efterfrågas hos kandidater.

För att lära dig ett nytt yrke idag det inte längre nödvändigt att studera i flera år. Det kan räcka med att komplettera med enstaka kurser som du med stor sannolikhet kan ta online. Om du söker dig till en ny bransch eller nytt yrke så kan det även finnas goda chanser att din nya arbetsgivare kan erbjuda dig stöd genom kurser och mentorprogram för att utvecklas i din nya roll. Företag behöver själva satsa på att kompetensutveckla sin personal för att behålla sina medarbetare.

Kompetensutveckling viktigt när nya yrken skapas

Marcus berättar att reskilling och kompetensutveckling är mer aktuellt än någonsin av flera anledningar. Digitaliseringen driver på utvecklingen där gamla arbeten försvinner och nya möjligheter skapas.

– Många arbetsgivare får allt svårare att rekrytera den kompetens som efterfrågas. Här kan vi på Adecco som specialister på matchning av kompetens och personliga egenskaper hjälpa dig som kandidat till ditt nya drömjobb. Även om det inte är helt i linje med vad du har gjort tidigare.

Som konsult hos Adecco får du tillgång till Klickportalen som innehåller fler än 200 e-learingskurser. Från din första anställningsdag kan du utbilda dig inom exempelvis försäljning, ekonomi, IT och personlig utveckling.

Som du ser finns det olika vägar att gå för att komma närmare ett nytt jobb. Se till att registrera ditt CV idag, sök bland alla våra lediga jobb och ta del av fler karriärtips för att komma vidare i ditt jobbsökande.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden