Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Ny karriär vid 50

Under pandemin var det många som antingen blev av med jobbet eller omvärderade sina liv. I USA pratade man om ”the great resignation”. För många har de senaste åren varit omtumlande, med hybridarbete och nya förutsättningar. I denna artikel tänkte vi ta upp ett hett ämne, nämligen att byta inriktning lite senare i livet. Går det att göra en ny karriär efter 50?

En ny fas i livet

Runt 50 är det många som känner att livet har kommit in i en ny fas. Småbarnsåren är förbi, de flesta ”vuxenpoängen” är redan erövrade. Barnen har hunnit flytta hemifrån. Man är sugen på förändring, en ny utmaning. I normalfallet har 50-åringen en akademisk utbildning eller yrkesutbildning och bortåt tjugo år på arbetsmarknaden. Ett annat sätt att se på det är att det är knappt tjugo år kvar innan pension. Det är fullt tillräckligt för att byta riktning och göra en ny karriär, om viljan och motivationen finns. Kanske känner du dig utarbetad eller har stressrelaterade problem? Då kan det vara dags för en förändring.

Erfarenhet som unik fördel

När man letar efter ett nytt jobb är det tre saker som spelar roll: Kompetens, arbetslivserfarenhet och personliga egenskaper. Man brukar ju säga att ålder bara är en siffra, men det är svårt för en yngre att konkurrera med antal år i yrket eller den erfarenhetsbank som en äldre anställd kan bidra med. I många yrken med kundkontakt kan det vara en stor fördel att vara något äldre. Kunderna kan knyta an bättre till dig och känna sig tryggare.

Vad vill du göra?

En ny karriär kan innebära en vidareutveckling av det du utbildat dig till och arbetat med tidigare, eller en helt ny roll eller bransch. Bägge alternativen bygger på att du vill prova på något nytt. Ett bra första steg är att fundera på vad du skulle vilja göra om du hade möjlighet att välja helt fritt. Handlar det om en gammal dröm eller något som inte var möjligt att jobba med när du började din karriär? Vad är det som lockar med en ny karriär? Utveckling, utmaning, en annan miljö eller har du en talang eller specialintresse som du skulle vilja utforska som yrke?

Vad värdesätter du idag?

Även om du funderar på en ny karriär finns det säkert en hel del du uppskattar i ditt nuvarande jobb. Kanske är det kollegorna och en fin social samvaro på och utanför jobbet. Arbetsuppgifterna du har och behärskar kanske ger en känsla av att du gör något viktigt eller värdefullt för andra människor. Du kanske har nära till jobbet och bra arbetstider? Precis som negativa erfarenheter och stress kan vara en anledning att byta inriktning är det nyttigt att göra en mental lista på det som är bra. Dessa saker vill du säkert ska gälla även i nästa roll eller på nästa arbetsplats.

Vilka vägar finns det till en ny karriär efter 50?

I princip finns det två huvudspår: En nystart - hos din befintliga eller en ny arbetsgivare - eller att starta eget. På din befintliga arbetsplats börjar processen med ett samtal med HR eller din närmaste chef. Vill du byta arbetsplats är det jobbmarknaden som gäller. Börja bägge processerna med att ”bygga ditt case”. Vilka är dina drivkrafter till en nystart? Vad kan du erbjuda? Dags att skriva ett färskt CV eller personligt brev (Adecco har tips på hur du skriver ett bra CV och personligt brev). Vill du starta eget är det en bra idé att besöka verksamt.se, där du hittar mycket matnyttig information.

Funderar du fortfarande? Registrera dig i vår databas under tiden!

Att byta karriär mitt i livet är ett stort steg. Kanske har vi kunnat ge dig några nyttiga tips och saker att tänka på. Under tiden vill vi gärna tipsa om vår CV-databas, där du kan göra en så kallad ”öppen ansökan”. Självklart kommer inte någon annan än våra handläggare, till exempel din nuvarande arbetsgivare, åt informationen. I tjänsten som du hittar här, kan du ange önskemål på hel- eller deltid och de branscher du är intresserad av. Här laddar du också upp ditt CV. Lycka till!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden