Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Konsten att skriva ett personligt brev

Det personliga brevet – ett komplement till ditt CV

Ett personligt brev är en möjlighet för dig att visa prov på din karaktär utöver dina professionella erfarenheter. Ditt personliga brev ska vara det lilla extra som inte bara binder ihop din karriär och utveckling på ett personligt plan, utan också visar vem du är utanför jobbet.

Idag är egenskaper som social kompetens viktiga och många arbetsgivare söker inte bara rätt kvalifikationer utan även rätt person för jobbet.

Medan man oftast låter struktur och saklighet dominera i sitt CV är det personliga brevet en möjlighet att berätta mer i detalj. Inte minst att förklara drivkrafterna bakom varför man sökt detta jobb och tror sig vara rätt kandidat.

Men visst kan även det här gå lite för långt ibland. Tülay Carlsten är teamledare på Adecco men har en gedigen erfarenhet som rekryterare. Här ger hon sina bästa tips för att få till ett bra personligt brev.

Hur många personliga brev har du läst i din karriär?

– Oj! Jag brukar alltid läsa alla brev så det måste nog vara hundratals, svarar Tülay Carlsten med ett skratt.

Hon började sin bana inom The Adecco Group som rekryterare för Badenoch & Clark men arbetar idag som teamledare på rekryterings- och bemanningsföretaget Adecco.

Tänk även på att ditt CV är ett levande dokument, därför är det viktigt att du skräddarsyr och anpassar ditt CV varje gång du ansöker en ny tjänst.

En detalj som många missar att kontrollera är exempelvis sina kontaktuppgifter, kanske har du skaffat en ny mejladress?

Hur skriver man ett personligt brev?

– Som arbetssökande bör man tänka på att ett personligt brev är ett komplement och inte en sammanfattning av ens CV. Många gör det misstaget att de återupprepar det jag som rekryterare redan kan läsa i ditt CV, säger Tülay.

Ta istället tillfället i akt att förklara vad som motiverar dig att söka detta jobb, vad som driver dig i din karriär och varför du är rätt person för tjänsten.

Fyra tips när du skriver ditt personliga brev

  1. Relevant – Fokusera på de erfarenheter du vill lyfta och berätta mer om och inte minst tror är intressanta för den arbetsgivare du söker jobb hos. Det får gärna vara ett urval som visar på bredden eller spetsen i din erfarenhet men också på hur du utvecklats i din profession.
  2. Strukturerat – Det är viktigt att strukturera upp ditt personliga brev. Börja med en artig men koncis presentation av vem du är och vad du främst ägnat dig åt i din karriär. Redan här kan du börja förklara varför du är rätt person för jobbet och några tidigare arbetsgivare.
  3. Personligt – Ett personligt brev ska vara just personligt och därför ska du inte glömma att låta din karaktär lysa igenom. Visa vem du är som person, hur du samarbetar med andra och vad som engagerar dig.
  4. Textrobot – Ta hjälp av en textrobot. Om du tycker att det är svårt att skriva personliga brev finns det ytterligare hjälp att få i form av Cowrites textrobot. Cowrite hjälper dig med allt som är viktigt att tänka på i det personliga brevet, från intresseväckande rubriker till den så viktiga argumentationen för att de ska välja just dig. Du anpassar enkelt breven efter olika tjänster och det är gratis att skapa ett konto samt att generera ett första utkast. Och det bästa av allt – du behöver bara lägga cirka tio minuter av din tid på din nästa jobbansökan: https://cowrite.com/sv/skriva-personligt-brev/

Hur långt ska ett personligt brev vara?

– Min erfarenhet är att många begränsar sig till en tre fjärdedels A4 vilket är en bra längd, säger Tülay. Så jag skulle utgå från att man i ens personliga brev ligger på mellan en halv och en hel A4.

Vad ska man absolut undvika när man skriver sitt personliga brev?

– Även om man ska vara personlig så ska man helst undvika att vara för privat. Det gäller inte bara i hur mycket man skriver utan också vad man skriver. Det kan man ju ta senare på en intervju, tycker Tülay.

Kan du berätta om ett personligt brev som fastnat i ditt minne?

– Det var en kandidat som sökte ett jobb men inte hade gjort speciellt mycket under de senaste fyra åren utifrån sitt CV. När jag läste kandidatens personliga brev så var det ändå tydligt att personen rest runt och volontärarbetat och hade en väldigt intressant profil, säger Tülay.

Det visar att man varken behöver följa en given mall för att vara en intressant kandidat men också hur viktigt det personliga brevet är.

Söker du nya utmaningar i karriären? Tveka då inte att göra av dig till oss på Adecco. Tülay eller någon av våra rekryterare hjälper dig gärna ta nästa steg i arbetslivet.

Du kan även ansöka till några av våra lediga jobb eller spontanansöka genom att registrera ditt CV.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden