Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Så ger du de bästa svaren på vanliga intervjufrågor

Att vara nervös inför en arbetsintervju är helt normalt. Du kan dämpa din nervositet genom att tänka igenom vanligt förekommande frågor och planera dina svar. Det finns vissa allmänna intervjufrågor som du kan räkna med dyker upp under en arbetsintervju. Här får du exempel på frågor och områden som en rekryterare brukar vilja veta mer om.

Berätta om dig själv

Detta är en vanlig inledningsfråga och ett genomtänkt svar ger ett bra första intryck. Intervjuaren efterfrågar inte hela din livshistoria här utan lyft bara det som är relevant att berätta. Tänk dig att du gör en hisspitch – några få meningar om utbildningsval, din arbetsbakgrund och vad som fick dig att söka det här jobbet.

Varför vill du jobba här?

Använd detta som en möjlighet att visa vad du vet om företaget. Du kanske gillar företagskulturen som du sett i deras sociala medier eller så är det möjligen deras rykte om hållbarhet som lockar dig. Det här visar att du har gjort din research och att du verkligen är genuint intresserad.

Varför lämna ditt nuvarande jobb?

Det är alltså inte nu du ska klaga på dina kollegor eller de uppgifter du ogillar. Berätta ärligt men sakligt och kort om varför. Utveckla sedan och prata om vad du har lärt dig hur du har vuxit i din nuvarande roll och förklara varför jobbet du är på intervju för är rätt för dig. Fokusera på hur ditt nuvarande jobb har förberett dig inför det jobb du sökt.

Varför ska vi anställa dig?

Intervjuaren vill veta vad du kommer bidra med och hur du kommer att passa in i organisationen. Berätta om erfarenheter, färdigheter eller personliga egenskaper relevanta för det här jobbet.

Var ser du dig själv om fem år?

Tricket här är att vara realistisk och fokusera på dina uppsatta karriärmål. Intervjuaren vill veta om det här jobbet skulle passa med dina framtida mål.

Vad är dina styrkor och svagheter?

Denna fråga ställs för att bedöma hur bra du passar för tjänsten. Se till att lyfta sådant som kommer att vara till din fördel i det här jobbet och gör en lista innan intervjun. Begränsa dig till två till tre styrkor och förbered exempel på när du har använt dig av dessa framgångsrikt tidigare. Tänk på att hålla dina svar positiva och relevanta.

När det gäller svagheter gäller det att vara ärlig och ödmjuk. Förutom att intervjuaren får information om dina svagheter berättar även ditt svar om din självinsikt och din motivation för att bli bättre. Förbered en eller två svagheter och berätta gärna om färdigheter du har förbättrat då det visar på utveckling. Kom ihåg att vi alla har utvecklingspotential.

Vad har du för lönekrav?

Denna fråga ställs ofta mot slutet av intervjun. Undersök inom vilket lönespann denna roll vanligtvis ligger och utgå ifrån det. En bra idé är att ange ett önskat löneintervall snarare än en exakt siffra. Det visar att du är realistisk och att det finns rum för förhandling samtidigt som du vet vad du är värd.

Det här var några vanliga exempelfrågor men frågorna utgår oftast ifrån vilken typ av jobb du söker och vad som är viktigt där. Om du vet vad du vill framhäva baserat på den roll du söker ligger du steget före och vet hur du ska styra samtalet när dessa frågor kommer.

Om du vill ha tips på hur du till exempel skriver ett bra CV, skapar en stark LinkedIn-profil eller lyckas med ditt personliga brev så är vi på Adecco här för att stötta dig. Läs gärna vidare under kategorin karriärtips. Lycka till med dina förberedelser!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden