Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Vägen till första jobbet

”Vem vill väl anställa mig, jag har ju ingen erfarenhet.” Eller ”OK, nu har jag min examen men hur ska jag göra för att få ett jobb?” Känner du igen dig i de tankarna? Då är du inte ensam. Alla har nog känt så i början. Men bara för att du är grön är du inte ointressant på arbetsmarknaden. Snarare tvärtom. Det finns en massa du kan göra för att maximera dina chanser till ett bra första jobb.

Det finns fördelar med att vara nyexad

Många arbetsgivare gillar personer med färska branschkunskaper och nya perspektiv. I digitaliseringens tidevarv är det extra värdefullt med personer som är vana vid digitala verktyg och känner sig hemma på alla plattformar som används på företag idag, utan att behöva vidareutbilda sig. Många av dagens utbildningar innehåller en stor portion digitala presentationer och inlämningar.

Nyfikenhet och vilja att lära sig är en annan värdefull egenskap som brukar mattas av med tiden. Där har du som nyexad ett försprång framför dem som har varit anställda länge på företaget. På de flesta arbetsplatser finns det en mentor eller nära chef som kan stötta dig i början.

En bra arbetsgivare kommer att ge dig tid att växa in i rollen, till skillnad från en senior person som förväntas klara svåra uppgifter och ta stort ansvar utan startsträcka. En annan fördel som junior är att du ofta kan få jobb utan precis rätt yrkesutbildning. Inställning och personliga egenskaper väger ofta tyngre.

Gör din research innan du söker drömjobbet

Ge dig inte in i rekryteringsprocessen utan att ha kollat upp företaget först. Hur ser organisationen ut? Finns det en värdegrund som du tycker känns bra? Kolla gärna alla kanaler, inklusive sociala medier. Där kan du se om man verkar ha bra sammanhållning och kul tillsammans. Finns det referenscase eller kunder angivna på hemsidan? Finns det en blogg där ledningen medverkar?

Själva jobbannonsen ger också viktiga ledtrådar. Verkar den genomtänkt och anpassad till jobbet du vill söka eller är den full av schabloner? Står det något om hur rekryteringsprocessen går till? Du kan alltid kontakta rekryteraren och ställa frågor innan du skickar in din ansökan om du känner dig osäker på någon uppgift. Det visar också att du är seriös och noggrann.

Preppa i god tid

Ett vanligt misstag är att börja söka jobb för sent. Många arbetsgivare har långa processer för rekryteringen och vill gärna fylla på tidigt med bra kandidater, gärna innan examen. Det viktigaste är ju att hitta personer med potential, inte att filtrera bort sådana som inte har gjort sista tentan eller inte är klara med exjobbet.

Några praktiska tips:

  • Se till att ha ditt CV uppdaterat och klart att skicka. (Tips på hur du skriver ett bra CV hittar du här). Om du saknar arbetserfarenhet, beskriv då annat du gjort på ett sätt som lyfter fram dina goda egenskaper. Det kan vara förtroendeuppdrag eller frivilligarbete till exempel.
  • Samla ihop dina relevanta betyg.
  • Se till att alla dokument är i PDF-format. Du ska oftast ladda upp dem som bilagor och PDF fungerar alltid.
  • Förbered gärna personer du vill ange som referenser och kolla att du har aktuella kontaktuppgifter till dem.
  • Gör en LinkedIn-profil om du inte redan har en och glöm inte att ta med förtroendeuppdrag och referenser utöver utbildning och tidigare jobb. Skriv gärna lite om dig själv och bra egenskaper du vill lyfta fram. Kan du fixa ett citat från någon referensperson är det ett plus.

Varför inte börja som konsult?

Om du känner dig osäker inför första jobbet eller har flera alternativa yrkesroller att välja på, kan ett alternativ vara att bli konsult. Det innebär att du anställs av ett bemanningsföretag, till exempel Adecco, och hyrs ut till arbetsgivare på kortare eller längre tid.

Det ger dig möjligheten att få stor erfarenhet och bygga nätverk snabbt. Du kan prova på flera arbetsplatser och yrkesroller samtidigt som du har tryggheten i att vara anställd. Det är inte heller ovanligt att konsulter erbjuds jobb på företaget vid avslutat uppdrag.

Tänk positivt!

Det kanske känns osäkert inför jobbsökandet just nu, men faktum är att det råder brist på arbetskraft i många branscher, så det finns stora chanser till ett bra jobb. Och du som kommer färsk från en högskoleutbildning är extra attraktiv. Med bra förberedelser och en positiv inställning kommer det att gå bra.

Lycka till!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden