Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Öka chanserna till att landa drömjobbet - skicka en spontanansökan

Det finns många kvalificerade och kompetenta kandidater där ute på dagens arbetsmarknad. Det innebär att konkurrensen inom vissa branscher är hård. Då kan det löna sig att sticka ut hakan. Här listar vi några tips till dig som funderar på att skicka en spontanansökan till ett företag som inte har utannonserat en specifik tjänst

Varför skicka en spontanansökan?

Det är inte ovanligt att fantisera om ett drömjobb. Det kan vara en specifik roll du verkligen vill ha eller ett företag du tycker verkar spännande att jobba för. Att vänta på en öppning kan kännas frustrerande och det är inte heller säkert att alla företag annonser ut sina lediga positioner.

Att skicka en spontakansökan är därför ett proaktivt sätt att få in en fot på företaget du är intresserad av att jobba på. När de sedan anställer finns ditt CV och personliga brev redan där. Hur bra? Att skicka en ansökan när det inte är en hektisk rekryteringsperiod ökar dessutom dina chanser att få den läst av HR-teamet i lugn och ro.

När du skickar en spontanansökan till en organisation eller en tjänst som inte har annonserats visar du att du är ambitiös, initiativrik, nyfiken och beslutsam – färdigheter som nästan alla potentiella arbetsgivare uppskattar. Så till nästa fråga: Hur går du tillväga när du skriver en spontanansökan?

Hur skriver man en spontanansökan?

Din spontanansökan ska innehålla ett tre saker: Ett första mail, ett uppdaterat CV och ett personligt brev. Var noga med att inte upprepa samma saker i alla tre utan rikta in dig på olika aspekter av vad arbetsgivaren letar efter. I mailet berättar du varför du kontaktar dem, i CV:et lyfter du fram dina erfarenheter och i det personliga brevet visar du upp din motivation och berättar vad du skulle kunna bidra med om företaget anställde dig. För fler tips på hur du skriver ett bra CV, läs vårt inlägg ”Att skriva ett riktigt bra CV”.

Precis som i alla bra jobbansökningar bör ditt CV skräddarsys för det aktuella företaget (och tjänsten om du vet vilken du är ute efter). När du skriver ditt CV ska du tänka på att utgå ifrån de kvalifikationer och färdigheter och den kultur som företaget värdesätter. När du anpassar ditt CV ska du visa varför du är den typ av person som passar in i just deras organisation.

Vilket leder oss till det kanske viktigaste tipset – gör din hemläxa! Du måste sätta dig in i hur företaget arbetar, dess ställning på marknaden, dess förväntningar på medarbetare och dess värden och vision inför framtiden. Den informationen hittar du ofta på företagets hemsida. Gå igenom deras sociala medier och känner du någon som jobbar på företaget så är det också en bra källa till värdefull information.

Så skriver du det personliga brevet till en spontanansökan

Att skriva ett personligt brev till en spontanansökan skiljer sig lite åt jämfört med ett brev till en utannonserad tjänst. I det här brevet behöver du sälja in dig själv ordentligt och berätta på vilket sätt du kan vara en tillgång för företaget baserat på dina kunskaper och research om deras verksamhet.

Första stycket: I det personliga brevets första stycke upprepar du kortfattat varför du skriver till dem (vilket du redan har berättat i mailet). Om du känner någon som jobbar inom organisationen eller har fått tips om att de kanske rekryterar till kommande tjänster är det nu du ska nämna det!

Andra stycket: Nu har du chansen att visa vad du har lärt dig om organisationen genom din research. Visa att du förstår deras målsättningar och värderingar – och affärsmål.

Tredje stycket: Målet med ditt brev är att organisationen ska lägga märke till dig. Det är här du lyfter dina färdigheter, beskriver hur du har fått dina erfarenheter och hur de kan komma till nytta i organisationen.

Fjärde stycket: Här säljer du in dig själv. Beskriv mer utförligt vad du kan tillföra och räkna upp meriter som du anser kan stärka din ansökan.

Femte stycket: Det sista stycket ska innehålla en uppmaning. Fråga om det finns möjlighet att komma på intervju eller till och med ett informellt samtal som exempelvis en fika. Avslutningen ska vara positiv utan att låta krävande, till exempel: ”Jag hoppas att höra av er snart”.

Med rätt kombination av ett intressant CV, ett trevligt och inbjudande mail och ett tilltalande personligt brev har du gett dig själv goda förutsättningar att få komma på intervju eller inleda ett samtal med ett företag. Medan du väntar på återkoppling på din spontansökan kan du kika runt bland våra lediga jobb, registrera ditt CV i vår databas eller läsa fler av våra karriärtips.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden