Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Mindfulness – en jobbförmån som lönar sig

Genom att integrera mindfulness i schemat kan företag hjälpa sina anställda att hantera stress, förbättra koncentrationen och skapa en mer harmonisk arbetsmiljö. I detta blogginlägg kommer vi att utforska fördelarna med att investera i mindfulness och mindfulnessträning på arbetstid – det kan ses som en förmån men kan vara av stort värde både för personalen och företaget.

Mindfulness – mer än bara en modetrend

Mindfulnessträning är en process där man medvetet övar sig i att vara närvarande och observera sina tankar, känslor och kroppens sensationer utan att döma dem. Det kan inkludera olika metoder och tekniker för att utveckla medveten närvaro, såsom meditation, andningsövningar och kroppsscanningar. Mindfulness har sina rötter i den buddhistiska traditionen och har där praktiserats i över 2 500 år. Termen "mindfulness" populariserades dock i västvärlden på 1970-talet av Dr. Jon Kabat-Zinn, som grundade Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) -programmet.

Vilka fördelar finns det för individen?

Den kanske viktigaste fördelen med mindfulnessträning är att den hjälper individen att hantera stress. När man är stressad blir man ofta ofokuserad och kan må fysiskt dåligt. Man kan få problem med jobbiga och negativa känslor för sina kollegor och sin arbetsplats. En av kärnorna i mindfulness är att lära sig att vara närvarande i nuet och observera sina tankar och känslor utan att döma dem. Detta kan hjälpa individen att identifiera och hantera negativa tankemönster, minska oro och ångest samt förbättra sin ”självmedkänsla”.

Träningen hjälper att minska stressnivåerna och återfå fokus. Den kan också ge verktyg för att skapa en bättre balans mellan arbete och privatliv.

Vilka fördelar finns det för företaget?

Bland de många fördelar som mindfulnessträning kan ge finns – förutom mer harmoniska och mindre stressade medarbetare:

  • Bättre kommunikation – anställda blir mer närvarande och balanserade i sina interaktioner med kollegor och kunder
  • Bättre teamarbete – ökad förståelse för sig själv och ökad lyhördhet för andra
  • Bättre koncentration på arbetsuppgifterna – lättare att undvika distraktioner
  • Ökad kreativitet och bättre problemlösande – genom att frigöra sig från begränsande tankemönster kan man öppna upp för nya idéer och perspektiv
  • Bättre beslutsfattande – anställda kan få en klarare och mer objektiv bild av situationer som uppstår
  • Ökad lojalitet – du visar att du ”ser” dina anställda som individer och värdesätter deras liv, trivsel och välmående
  • Hur gör man rent praktiskt?

    Som vanligt när man inför nyheter i arbetsmiljön är det bra att ha en plan och att arbeta systematiskt.

    1. Börja med att utbilda dig själv och andra ledare. Det finns kurser ni kan gå och instruktörer som har stor erfarenhet från mindfulnessträning på jobbet.
    2. Nästa steg är att förklara fördelarna med mindfulness för teamet.
    3. Se till att det finns fysiska utrymmen som främjar lugn och avkoppling, till exempel ett tyst rum eller en mindfulnesshörna.
    4. Starta mindfulnessprogram - erbjud regelbundna mindfulnessträningssessioner på arbetsplatsen. Det kan vara enkla övningar som meditation, andningsövningar eller guidade kroppsscanningar. Bjud in en extern instruktör eller utse någon att gå en utbildning för att bli mindfulnesscoach.
    5. Identifiera möjligheter att integrera mindfulness i dagliga arbetsrutiner. Till exempel kan det vara att starta möten med en kort mindfulnessövning, ha mindfulla pauser mellan arbetsuppgifter eller erbjuda stunder för reflektion och avkoppling under arbetsdagen.
    6. Utvärdera effekterna av mindfulnessträningen genom att samla in feedback och mäta resultat, till exempel genom enkäter eller intervjuer. Anpassa och justera programmet baserat på feedbacken.

    Hur fungerar det på distans?

    Hybrid- och distansarbete kan vara stressigt på ett annat sätt än arbete på kontor. Ofta förväntas man vara ständigt närvarande och tillgänglig. Även här kan mindfulness och mindfulnessträning vara extra värdefullt och ett bra verktyg för att hantera den digitala stressen - att koppla bort, koppla av och fokusera om. Läs mer om det här.

    Win-win för både anställda och företag

    Genom att investera i mindfulness visar du och ditt företag att ni är engagerade i att skapa en hälsosam och trivsam arbetsplats där anställda kan växa och blomstra. Detta leder inte bara till ökat välbefinnande och produktivitet hos personalen, utan det kan också bygga ditt employer brand och bidra till en hållbar framgång och tillväxt för företaget som helhet.

    Skribent
    Adecco

    Relaterade artiklar

    Copyright © Adecco Sweden