Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Vad är en kompetensbaserad intervju och hur förbereder du dig?

Kompetensbaserade intervjuer används alltmer för att säkerställa att du ska lyckas i din roll. Är du inbjuden till en kompetensbaserad intervju så kanske du undrar vad som skiljer den från en traditionell.

Anna Roslin är rekryteringskonsult på Adecco i Piteå/Luleå och är utbildad inom kompetensbaserad intervjuteknik. Hon har mycket erfarenhet av den här typen av intervjuer och delar med sig av vad de innebär samt ger konkreta tips för en framgångsrik intervju. Kompetensbaserade intervjuer kan vara en del av en rekryteringsprocess och hållas av en rekryteringskonsult, men den typ av frågor som tas upp förekommer allt oftare i regelrätta anställningsintervjuer hos en potentiell arbetsgivare. Därför är det bra att vara förberedd!

Vad är kompetensbaserade intervjufrågor?

Kompetensbaserade frågor ställs i syfte att ta reda på hur du har agerat i tidigare situationer i arbetslivet. Fokus är på att förutsäga framtida beteenden specifika för tjänsten.

– Förutom att titta på kravprofilen för exempelvis utbildning eller erfarenhet fokuserar vi framförallt på dina personliga kompetenser under intervjun, förklarar Anna.

Adecco har använt sig av kompetensbaserad intervjuteknik under en längre tid. Frågeställningarna kan skilja sig ganska mycket om det gäller en ekonomitjänst, affärsutvecklare eller säljare till exempel.

– Metoden har blivit alltmer vanlig och de flesta professionella rekryteringsföretag eller rekryterare använder sig av den idag.

Vad är syftet med kompetensbaserat fokus?

Målet med kompetensbaserade rekryteringsprocesser är att matcha en kandidats personlighet och kompetens mot specifika uppdrag. Syftet är att få så mycket information som möjligt om kandidaten för att kunna ta ett välgrundat beslut. Det ökar träffsäkerheten i att hitta den person som har bäst förutsättningar att lyckas i den utlysta rollen.

– Vårt mål är då att hitta den bästa matchningen mot uppdragen och de utmaningar kandidaten ställs inför, säger Anna.

Exempel på kompetensbaserade intervjufrågor

Några exempel på frågor som kan ställas under intervjun:

  • Berätta om en situation där du använde dina kunskaper för att lösa ett problem.
  • Berätta om ett tillfälle då du hade en stor mängd arbetsuppgifter. Hur hanterade du det och hur prioriterade du?
  • Berätta om en situation då du behövde samarbeta med andra för att uppnå ett mål.

När du svarar på kompetensbaserade frågor beskriver du händelsen, hur du hanterade situationen och vad resultatet blev. Det ger intervjuaren en tydligare bild av din kompetens.

Vilka exakta frågor som ställs under intervjun är väldigt varierande och baseras på den kravprofil som tagits fram i början av rekryteringsprocessen. Förutom kompetensbaserade frågor brukar det även ställas andra allmänna intervjufrågor.

– Frågan om vilken kompetens och erfarenhet du kan bidra med för tjänsten du söker brukar alltid dyka upp. Vad som är din drivkraft och motivation brukar också efterfrågas, berättar Anna.

Hur förbereder du dig inför en kompetensbaserad intervju?

Först och främst, när du kallas till intervju är det för att rekryteraren tror att du passar för tjänsten så sträck på dig och försök slappna av. Det är svårt att vara helt förberedd för alla frågor men några konkreta tips finns. Läs på om tjänsten inför intervjun och fundera på hur du uppfyller de krav och kompetenser som behövs. I vilka situationer har du kunnat påvisa dessa egenskaper?

– Det är inte så viktigt att hitta det ”bästa” exemplet utan det viktigaste är att skapa en bra bild av hur du har agerat och vad du har lärt dig.

Vissa intervjufrågor kan upplevas som svåra och det kan ta tid att komma på ett exempel. Känn inte att du behöver skynda fram ett svar utan ta den tiden du behöver. Om du saknar arbetslivserfarenhet tänk på att du kan använda exempel från studietiden.

Annas 5 tips för en framgångsrik intervju

  • Kom i tid.
  • Var dig själv och var ärlig.
  • Förbered dig – tänk igenom vad du vill framhäva under intervjun.
  • Var nyfiken på vad tjänsten innebär och ställ frågor om den.
  • Se till att du kan motivera varför du ska få jobbet.

Det är rekryterarens ansvar att styra samtalet och få svar på de frågor de har. Tänk på att intervjutiden ska lyfta fram vem du är och varför företaget ska välja just dig. Genom att förbereda dig inför intervjun blir det lättare för dig att slappna av.

Vi på Adecco är här för att hjälpa dig att hitta det jobb som passar dig. Vill du ha fler tips på vanliga intervjufrågor eller hur du kan förbereda dig på bästa sätt? Läs fler inlägg liknande detta under kategorin karriärtips. Lycka till på intervjun!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden