Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2022-06-17

”Det har aldrig varit aktuellt för mig att byta företag”

Rahim Hamidsales

”Hur kan jag hjälpa dig” och ”självklart ordnar jag det” är ord man ofta hör komma från Rahim. Han är den typen av person som utstrålar vänlighet och med sina dryga 20 år på Adecco är det få inom bolaget som inte vet vem han är.

– Jag började jobba på Adecco 2001. Då hette det fortfarande Olsten Personal och kontoret låg på Drottninggatan, nära riksdagen i stan. Min första roll var som databasansvarig som det hette på den tiden.

Som databasansvarig i Sverige var det Rahims uppgift att se till att de system och applikationer som användes inom företaget fungerade korrekt. När alla servrar några år senare flyttades till Frankrike började Rahim i stället att arbeta på IT-supporten.

– Jag funderade på om jag skulle stanna i Sverige eller flytta till Frankrike men valde att stanna. Jag började på IT-supporten och jobbade där fram till 2019.

Efter 19 år på IT-avdelningen i olika roller blev Rahim för två år sedan förtroendevald till ordförandeposten i Unionenklubben. En roll han är väldigt stolt över att ha blivit tilldelad. Adecco har cirka 700 medlemmar i fackförbundet Unionen och har därför en person som jobbar med fackliga frågor på heltid.

– Jag blev väldigt glad när jag fick förtroendet av mina kollegor att bli ordförande. Jag brinner för att hjälpa människor. Frågor om arbetsrätt och arbetsmiljö ligger mig varmt om hjärtat och har gjort det sen jag var ung och växte upp i Iran.

En högre utbildning och ett stimulerande jobb målet

Rahim började jobba redan som 6-åring med att knyta persiska mattor i hemlandet Iran. En vanlig arbetsdag i fabriken var lång, cirka 10-12 timmar. Familjen hade det svårt ekonomiskt och att börja jobba i stället för att gå i skolan var ett sätt att stötta familjen.

– Min pappa jobbade och min mamma tog hand om hemmet. Att jag började jobba så ung var inget som var speciellt konstigt.

Men Rahim förstod tidigt att han behövde utbilda sig för att kunna få en bättre tillvaro. Under nio års kvällsstudier läste han in hela grundskolan och gymnasiet. Efter en lång arbetsdag i fabriken var det inte tal om att gå hem och vila, det var skolan som gällde.

– Mitt mål var en högre utbildning och ett stimulerade jobb. Vägen dit krävde dedikerat och hårt arbete. Jag satt konstant med en bok framför mig medan jag knöt mattor.

Rahim kommer till Sverige

Efter att Rahim gått klart skolan gjorde han tvåårig militärtjänst, något som krävdes i Iran för få ett pass och på så sätt kunna ta sig utomlands. Rahim såg ingen framtid i landet och 18:e augusti 1987 kom han till Sverige.

– När jag kom till Sverige ville jag lära mig språket så fort som möjligt. Nyckeln till ett nytt liv i ett nytt land är språket. Utan språket är det omöjligt att komma in i samhället.

Rahim studerade svenska, engelska, matte och fysisk på kvällarna och arbetade extra på dagarna. När svenskan efter ett par år var flytande valde Rahim att börja studera på heltid. Han började med ett år på Billströmska folkhögskolan i Göteborg för att sedan flytta till Karlskrona och börja på högskolan där.

– Jag gick ADB-linjen på Karlskrona Högskola (idag kallat för Informatik) och efter tre år hade jag min efterlängtade fil.kand.

Jag fick en väldigt bra känsla av Adecco och när rätt erbjudande kom fanns det ingen tvekan om att tacka ja, och den känslan har ju visat sig stämma väldigt bra.

Rahim Hamidsales, ordförande Unionenklubben på Adecco

Flytten till Stockholm

Rahim blev erbjuden anställning innan examen på ett företag i Ronneby. Efter fyra år lockade dock huvudstaden och Rahim valde att flytta till Stockholm. Sex månader in på sitt dåvarande uppdrag hamnade han av en slump på en jobbmässa på Regeringsgatan.

– Jag träffade en person från Adecco som frågade om jag var intresserad av att byta jobb. Jag hade inte alls tänkt göra det, men efter tre dagar så hade jag skrivit under ett nytt anställningsavtal.

Det som lockade Rahim var erbjudandet om en fast tjänst. På hans dåvarande arbetsplats var Rahim anställd som konsult. På Adecco fanns det goda utvecklingsmöjligheter och det var också en av anledningarna till bytet av arbetsplats.

– Jag fick en väldigt bra känsla av Adecco och när rätt erbjudande kom fanns det ingen tvekan om att tacka ja, och den känslan har ju visat sig stämma väldigt bra.

Under sina 21 år på bolaget har Rahim hunnit med fyra byten av kontor, medverka på Adeccodagar runt om i Europa och sett företaget genomgå ett antal kriser och uppgångar. Rahim berättar att han alltid känt sig väldigt uppskattad på Adecco av både av chefer och kollegor. Det är en av anledningarna till att han stannat kvar på företaget. Det har aldrig funnits anledning att byta arbetsplats.

Mot nya mål

När Rahim var yngre var målet att skaffa sig en utbildning och ett stimulerande jobb. Nu har han ett nytt mål.

– Mitt mål är att gå i mål här, jag ska gå i pension från Adecco och inget annat företag.

I början av året blev Rahim återigen förtroendevald till ordförandeposten i Unionenklubben. Det innebär att han får fortsätta jobba med de frågor han brinner för i minst två år till. Hans hårda arbete och målmedvetenhet har drivit honom framåt och hjälpt honom på resan som började som barnarbetare i Iran.

Att Rahim är en uppskattad medarbetare och kollega råder det inga tvivel om. Vi hoppas att det dröjer innan han når sitt nya mål och går i pension.

Adecco
Adecco Group