Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2021-05-12

”Välkommen till Norrbotten”

Petter Andersson

Petter började sin karriär på Adecco direkt efter gymnasiet 2010. Idag jobbar Petter som Regional Branch Manager på Adecco i Norra Norrland och har under åren som gått samlat på sig en hel del erfarenhet genom att testa på olika roller inom bolaget. Här berättar han vad som driver honom att gå till jobbet varje dag och varför han vill att fler människor ska flytta till Norrbotten.

Det var efter studenten som Petter via en vän hörde att Adecco hade mycket jobb på ett stort industriföretag i Luleå. För Petter som inte var helt säker på vad han ville göra efter gymnasiet lät konsultrollen lockade.

– Jag sa till min konsultchef att jag ville testa så många olika roller på olika arbetsplatser som möjligt inom Adecco.

Totalt hann Petter med nio olika uppdragsgivare under sin tid som konsult. Han har gjort allt från att jobba som säljare, administratör, receptionist till att jobba ute i industrin. Han har även arbetat på marknadsavdelningen på Swedavia och som informatör på lokaltrafiken.

– För mig som inte hade så mycket arbetslivserfarenhet var det otroligt givande att jobba som konsult, se olika organisationer och få testa på flera olika yrkesområden inom olika branscher.

Resan inom Adecco fortsätter

Efter ett par år som konsult klev Petter 2012 in och jobbade som konsultchef med ansvar för den industri som var hans första uppdragsgivare.

– Jag jobbade som konsultchef i tre och ett halvt år och trivdes verkligen i rollen. Men jag kände att jag ville studera vidare och började att plugga till civilekonom på Luleå Tekniska Universitet.

Men att lämna Adecco var inte ett alternativ. Petter jobbade kvar under hela sin studietid som säljare/Account Manager. Petter har alltid brunnit för försäljning och när han började att studera blev det naturligt att byta roll då den var mycket lättare att kombinera med studierna.

– Det är verkligen en av fördelarna med att vara på ett stort bolag som Adecco. Här kan du testa på olika roller, bredda din kompetens och utvecklas.

Efter examen 2018 började Petter att jobba som säljare på BC Luleå. Sveriges bästa basketlag enligt honom själv. Där arbetade han med försäljning av sponsoravtal. Men så en dag hörde hans gamla arbetsgivare Adecco av sig och frågade om Petter var intresserad av rollen som Regional Branch Manager för Norra Norrland, vilket innebär kontorschef för kontoren Luleå, Piteå och Gällivare.

– Nu har jag jobbat som RBM i snart tre år och jag känner att rollen är mycket givande och utvecklande.

Drivs av att få hjälpa människor

Petter säger att det bästa med hans jobb är att ge människor chans till ett nytt arbete och att få följa med på deras resa under karriären. Han har följt personer som börjat med att jobba extra för Adecco för att sedan gå vidare till olika uppdrag och till sist få en fast anställning hos kund.

– Att kunna erbjuda någon ett jobb som annars hade blivit utvisad är också otroligt fint. Jag har suttit med personer som gråtit när de fått en tillsvidareanställning för att de är så tacksamma. Det är vad jag brinner för, att få ge människor en chans och samtidigt hjälpa en kund med deras viktigaste resurs.

Om att attrahera ny kompetens

I norra Sverige är det ibland utmaningar att hitta rätt kompetens till de roller som arbetsgivarna efterfrågar. Orterna i Norrbotten är små och människor tenderar att flytta från dessa och inte till. Att då försöka hitta personer till exempelvis tunga ingengörs– och it–roller kan vara en jätteutmaning, menar Petter.

– Vi berättar för arbetsgivarna att de inte bara behöver leta efter kompetens på orten. Vi kan lika gärna göra en intervju i Malmö då Adeccos processer är desamma över hela landet.

Petter Andersson

Att kunna erbjuda någon ett jobb som annars hade blivit utvisad är otroligt fint. Det har hänt att personer gråtit av tacksamhet. Det är vad jag brinner för, att få ge människor en chans.

Petter Andersson, Regional Branch Manager, Adecco i Norra Norrland

Vill få fler att flytta till Norrbotten

En annan sak som Petter brinner för är att få människor att flytta till Norrbotten. Petter och hans kollegor har rekryterat flera personer som bott i andra delar av landet men som valt att flytta upp till norra Sverige. Det kan vara en hemvändare eller person som vill in i en ny bransch. För att en flytt ska vara aktuell har de även hjälpt personens partner att få jobb på orten och i vissa fall hjälpt till att ordna bostad.

– Framförallt hjälper vi till med de lokala kontakterna. Det är viktigt då vi vill att konsulten och dennes familj ska ha det så bra som möjligt på sin nya hemort.

I Sverige och internationellt är det väl känt att man tjänar bra med pengar inom gruvindustrin. Petter berättar hur man hjälpt hela familjer från Malta att bosätta sig i Norrbotten genom att hjälpa till med jobb och boende åt familjen.

– Jag är en riktigt patriot, jag vill ju få folk att flytta till Norrbotten.

Mer arbetskraft behövs

Stora satsningar görs just nu uppe i norr inom grön nyindustrialisering och företag som LKAB och Northvolt skriker efter personal. Petter berättar att det kan vara svårt att hitta den stora volymen som behövs med rätt kompetens. Istället letar de efter personer som de verkligen tror kan fungera och utvecklas med rollen.

– Vi letar efter personer som har det rätta drivet. Som är motiverade, vill utvecklas och verkligen vill in i den här branschen. Då kan vi presentera personen för arbetsgivaren och säga att vi tror att den här personen skulle kunna göra ett kanonjobb. Men som i nuläget saknar den sista pusselbiten erfarenhetsmässigt.

Ett amerikanskt bolag inom datacenterindustrin är en av Adeccos kunder som satsat på up-skilling för att kunna möta det växande behovet av kompetens. De behövde ett stort antal konsulter med erfarenhet av fiber och koppar vilket var en omöjlighet att hitta. För att lösa detta bestämde sig Petter och hans kollegor för att rekrytera med potential i fokus. Konsulterna har sedan fått vidareutbilda sig på plats hos kund.

– De lär sig av seniora personer i samma roll. De utbildar våra konsulter och klär på dem den kompetensen de saknar medan de arbetar.

Hjälper internationella företag att etablera sig

Adecco hjälper även företag som håller på att etablera sig i Sverige med allt vad som gäller kring exempelvis arbetsrätt, pensionsavsättning och HR-frågor. Petter berättar att det är väldigt givande att hjälpa kunderna med olika utmaningar och att på så sätt få följa med i deras utveckling. I nuläget arbetar Petters team med kunder från hela världen, några exempel är företag från Australien, USA, Spanien, Irland och Tyskland.

– Det roliga i mitt jobb och med Adecco är att vi hjälper företag i alla branscher, allt från ekonomi, IT och industri. Den ena dagen är inte den andra lik.

Petter avslutar med att berätta att det bästa med ett jobba på Adecco är människorna. Det är väldigt bra personer som jobbar på bolaget och det är alltid bra teamwork och hjärtlig stämning.

Copyright © Adecco Sweden