Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2022-07-19

Tre kvinnor i industrin berättar

Tre kvinnor i industrin berättar

Nathalie, Matilda och Faiza

På Hisingen i Göteborg ligger Tuvefabriken. Här produceras Volvos premiumlastbilar av de drygt 2700 anställda. Av dessa är 28% kvinnor. En siffra som företaget aktivt jobbar för att öka - men samtidigt redan är imponerande hög om man kikar på hur det sett ut historiskt.

Här berättar tre kvinnor om hur de trivs att jobba inom industrin och varför de rekommenderar andra kvinnor att testa på att jobba inom branschen.

Länk till lediga tjänster på Volvo hittar du längst ner i texten.

Möt Faiza

Faiza är 26 år gammal och har jobbat på Volvo sedan 2018. Hon kom in som konsult via Adecco men har sedan cirka ett år tillbaka en fast tjänst på Volvo. Att jobba som montör var inte Faizas plan från början, men efter att ha börjat som truckförare växte sig intresset för branschen och Faiza insåg att hon trivdes väldigt bra inom industrin.

– I dag jobbar jag som montör i det team som bygger fronthyllan på lastbilarna här i fabriken. Jag hade ingen tidigare erfarenhet när jag började som montör, men blev erbjuden chansen då min konsultchef på Adecco tyckte att min profil passade tjänsten.

Faiza berättar att hon trivs väldigt bra på fabriken. De har en stark gemenskap som präglas av trygg stämning. Alla är vänner med alla och den oro hon kände innan hon började försvann ganska omgående.

– Det är nolltolerans mot kränkande jargong. Det är något som lagledarna ofta poängterar är viktigt och ser till att det efterlevs. Det är prio nummer ett att alla ska trivas och känna att det är en trygg arbetsplats.

Faiza berättar att det finns flera fördomar mot industrin som inte stämmer. Att det är tungt kroppsarbete som bara män klarar av är en av dem. Det finns flera arbetsuppgifter som inte alls kräver styrka och dessutom finns det hjälpmedel.

– Vi kan göra samma jobb som männen. Jag rekommenderar andra kvinnor att söka sig till industrin, det finns många utvecklingsmöjligheter här.

Det är nolltolerans mot kränkande jargong. Det är något som lagledarna ofta poängterar är viktigt och ser till att det efterlevs.

Faiza, montör på Volvo

Möt Mathilda

Mathilda är 22 år gammal och bor med sin familj i Torslanda. Efter studenten jobbade hon kvar på den gymnasieskola hon läst djurvårdsprogrammet på. Men ganska snart kände Mathilda att det inte riktigt var det hon ville syssla med.

När Matilda letade efter lediga jobb på nätet dök en annons från Adecco upp. Det var Volvo som eftersökte montörer till Tuvefabriken. Mathilda, som inte har någon tidigare erfarenhet från branschen, tog chansen. Till hösten har hon jobbat på Volvo i tre år och trivs bättre än någonsin.

– Jag har alltid hängt med pappa när han fixat med bilen och tyckt det varit kul, så jag tänkte varför inte testa att bygga lastbil.

Mathilda berättar att hon upplevde anställningsprocessen som smidig. Efter att hon skickat in sin ansökan blev hon kontaktad av ansvarig rekryterare som höll en enskild intervju. Nästa steg bestod av en gruppintervju tillsammans med andra kandidater. Efter det var det dags för introduktionsdagar på Volvo som bestod av maskinutbildning, teori och prov.

Jag trivs jättebra, annars hade jag inte varit här i 3 år. Min plan är att stanna här länge och utvecklas inom företaget.

Mathilda, montör på Volvo

– Efter att jag klarat provet blev jag erbjuden jobbet, vilket jag såklart tackade ja till.

I dag jobbar Mathilda som montör på den avdelning som bygger instrumentbrädan till lastbilarna. Montörerna får grundplåten och när den rullar av deras linje är det en komplett instrumentbräda som är färdig att sättas in i förarhytten.

– På vår avdelning är vi 36 personer. Det är en blandad grupp med människor i olika åldrar och etniciteter. I mitt team är vi ganska många tjejer som jobbar.

Mathilda säger att hon aldrig känt av eller reflekterat över att hon jobbar i en mansdominerad bransch.

– Jag trivs jättebra här, annars hade jag inte varit här i 3 år. Min plan är att stanna här länge och utvecklas inom företaget.

Mathilda började som konsult för Adecco men är sedan två år tillbaka fast anställd på Volvo. Hon berättar att hon trivdes bra som konsult och att det var en väg in på företaget då Volvo inte anställde vid den tidpunkten.

Till andra tjejer som funderar att söka jobb inom industrin säger Mathilda; våga testa! Hon själv är ett bra exempel på att man inte nödvändigtvis behöver ha utbildning eller erfarenhet från branschen. Att man behöver vara stor och stark är inte heller något som stämmer.

– Här finns folk i alla olika åldrar med alla olika typer av fysik. Det funkar för alla. Du behöver inte vara händig eller teknisk. Det kommer folk hit som aldrig hållit i en dragare tidigare men som blir superduktiga på att bygga, avslutar Mathilda.

Möt Nathalie

Nathalie är 23 år gammal och började på Volvo som konsult via Adecco i februari. Efter fem år på ICA som kassaledare ville Nathalie testa något nytt och sökte sig till Tuve då flera vänner jobbar i fabriken.

– Jag bytte bransch helt och hållet. Jag gick från att ta hand om kunder hela dagarna till att bygga lastbilar och jag trivs jättebra.

Nathalie jobbar som montör på avdelningen som sätter ihop lastbilens chassi. På avdelningen jobbar en blandad grupp på 30 personer med olika erfarenheter i bagaget.

– Många som kommer hit har jobbat med helt andra saker innan. De har sökt sig hit för att de hört att det är bra arbetsvillkor och en härlig gemenskap vilket verkligen stämmer.

Jag rekommenderar alla att söka sig hit, alla dagar i veckan.

Nathalie, montör på Volvo

Nathalie berättar att hon kände sig välkommen på sin nya arbetsplats från dag ett av alla medarbetare. Att det skulle vara en mansdominerad arbetsplats eller grabbig jargong är inget Nathalie har upplevt.

– Alla är välkomna här att göra jobbet på sitt sätt. Det är ingen som tycker att man är sämre för att man är tjej.

Relationen med sin konsultchef beskriver Nathalie som bra. Han kommer ut en gång i veckan och pratar med konsulterna och ser till att alla mår bra.

– Min konsultchef är väldigt omtänksam och man kan alltid ringa om man har några frågor.

Det bästa med jobbet är kollegorna, berättar Nathalie vidare. Hon rekommenderar andra kvinnor att söka sig till fabriken, dels för gemenskapen, men också för de bra arbetsvillkoren.

– Jag rekommenderar alla att söka sig hit, alla dagar i veckan.

Lediga jobb

Copyright © Adecco Sweden