Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2021-03-24

”Att få känna sig som en liten hjälte som räddar dagen - det är en av fördelarna med att jobba som konsult”

Jenna Johansson

Jenna är 26 år gammal, bor i Kristianstad och studerar juridik och ekonomi på Lunds universitet. I början av sina studier jobbade hon extra på Systembolaget. Jenna trivdes bra med sitt extrajobb men kände ändå att hon gärna ville jobba med något som låg mer inom hennes studieområde.

Att hon hamnade på Adecco var av en ren slump. En dag kom en bekant förbi i kassan och efter att Jenna berättat vad hon pluggade frågade han henne om hon möjligtvis skulle vara intresserad av att jobba hos dem på SEB.

– Jag var självklart intresserad och några dagar senare ringde en rekryterare från Adecco upp mig.

Från början visste inte Jenna så mycket vad uppdraget innebar. Men hon blev positivt överraskad när hon förstod att hon skulle ingå i en studentpool som jobbar på flera kontor runt om i hela Skåne.

– För mig som bor i Kristianstad var det kul att få komma ut och upptäcka andra områden. Det var spännande att åka in till Malmö och min upplärning hade jag i Helsingborg.

Att arbeta inom det område du studerar en av fördelarna

I rollen som Service Manager ingår det mycket kundbemötande vilket passar Jenna, som har en lång bakgrund inom servicebranschen, väldigt bra. Under coronapandemin har det blivit vanligt att förboka möten vilket också ger en bättre upplevelse för kunden som slipper vänta.

– Jag hjälper våra kunder med både stort och smått. Det kan vara allt från att hjälpa till att lägga upp ett mobilt Bank-id som tar några minuter till att hantera dödsbon som kan ta flera månader.

Att få praktisera det du studerar är en av det stora fördelarna med att jobba som konsult anser Jenna. Hon är inställd på att bli jurist och trodde från början att det kanske inte skulle vara så mycket av just den delen på banken. Rätt snabbt insåg hon dock att det var mycket familjerätt, skatterätt och liknande.

– Det blir lite vad man själv gör det till också. Jag vill utvecklas inom juridiken och eftersom mina kollegor vet det ser de till att jag får de ärendena. Det uppskattar jag väldigt mycket.

Jenna Johansson

Ingen annan arbetsgivare har varit mer förstående för mina studier än Adecco.

Jenna Johansson, Adeccokonsult

Så fungerar det

Studentpoolen i Skåne fungerar på det viset att kontoren lägger ut tillgängliga pass i ett bokningssystem. Det kan både vara plötsliga behov som uppstår på grund av sjukdom eller behov som planeras lång tid i förväg såsom semester. Studenterna bokar sedan upp sig på de pass som de vill ha på de olika orterna. Vid akuta behov kan konsultcheferna höra av sig för att se om det finns någon som kan hoppa in med kort varsel. Studenterna kan även lägga in i systemet datum som de finns tillgängliga för arbete.

– Det jag framför allt uppskattar med att vara konsult är att både Adecco och SEB har förståelse för att jag studerar. Jag behöver inte känna skuld över att tacka nej till arbetspass när jag har mycket i skolan.

Innan coronapandemin slog till förra året jobbade Jenna en till två gånger i veckan. Vissa veckor då det var lugnare i skolan kunde det även bli fyra pass. Arbetstiden varierar och även där kan SEB-kontoren vara flexibla och anpassa efter studenternas schema berättar Jenna.

– Det är ett ge och ett ta-förhållande. De visar förståelse för våra studier vilket gör att du själv verkligen vill ställa upp för dem när det behövs.

Om relationen med Addeco

På grund av Corona har Jenna inte träffat sin nuvarande konsultchef Sofia. Trots detta har ett bra förhållande utvecklats där Jenna känner att hon både får förståelse och att Sofia bryr sig om hennes välmående.

– Jag känner att min konsultchef backar mig och verkligen värnar om att jag trivs på jobbet.

Jenna har som tidigare nämnts, en lång bakgrund inom servicebranchen och har bland annat jobbat som barchef på flertalet restauranger. Hon säger att många ungdomar nog tror att restaurangbranschen är den bästa att jobba extra inom när man studerar då arbetstiden ligger utanför skoltid på kvällar och helger.

Men det sliter att vända på dygnet. Att istället lägga de timmarna på ett arbete som dessutom ger arbetslivserfarenhet inom det området du pluggar är ovärderligt.

För att passa i konsultrollen är det viktigt att vara framåt, driven och hungrig tror Jenna. Hon menar att du alltid bör gå in med inställningen att du är en liten hjälte som kommer och räddar den ordinarie personalens dag.

– Från början var jag rädd att det skulle tycka att man var jobbig som kom som konsult för att de inte vet vad man kan. Men på en gång förstod jag att de uppskattar oss så mycket.

Jenna planerar att fortsätta att jobba som konsult för Adecco under sin resterande studietid. Hon avslutar med att säga att ingen annan arbetsgivare har varit så förstående för hennes studier som Adecco. Det är den absolut största fördelen med att vara konsult och något Jenna varmt rekommenderar till andra studenter.

Copyright © Adecco Sweden