Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2021-11-29

Rekryteraren Behrooz om att tänka i nya banor för att hitta de bästa kandidaterna

Behrooz

Med en magisterexamen i International Human Resource Management från England i bagaget flyttade Behrooz hem och började sin karriär på Adecco. Sedan dess har han haft flera olika roller inom bolaget. Idag jobbar han som rekryterare vilket han trivs väldigt bra med.

Behrooz upplever att tiden vi befinner oss i är otroligt spännande då marknaden ständigt förändras, vilket även påverkar digitala lösningar. Detta är något han är särskilt intresserad av och han följer utvecklingen noga. På frågan om vad Behrooz brinner för är det inte svårt att höra hans engagemang.

– Jag brinner utan tvekan för rekrytering och för människor, det är det jag vill göra. Jag kan sitta i timmar och uppdatera mig inom olika områden och inte minst på mina kunder och deras behov, utan att reflektera över tiden.

Framgångsfaktorer vid en lyckad rekrytering

Det är många faktorer som spelar in för att hitta den kandidat som har störst chans att lyckas och utvecklas i rollen och på företaget. Att göra ett grundligt arbete med kravprofilen är oerhört viktigt då det är denna som ligger till grund för det fortsatta arbetet.

Behrooz menar att när du har en förståelse för vad för typ av kompetens som efterfrågas behöver du ibland vara kreativ och tänka nytt för att hitta den bästa kandidaten för rollen. Behrooz berättar om en tillsättning han hjälpte till med nyligen.

– För en tid sedan hjälpte jag ett företag att tillsätta en redovisningskonsult. Utöver traditionell annonsering valde jag att kontakta kandidater som inte aktivt sökte jobb. Den kandidat som sedan tillsattes var en person som förmodligen inte hade hört om tjänsten om jag inte aktivt kontaktat och presenterat den.

Till vissa roller behöver du tänka i nya banor för att hitta kvalificerade kandidater som kanske inte aktivt söker jobb. Något som Behrooz och hans kollegor kommit att bli duktiga på.

För att hitta de bästa kandidaterna gör vi, utöver traditionell annonsering, även omfattande sökningar i digitala kanaler, i Adeccos kandidatbas och inte minst via vårt egna nätverk.

Behrooz, Rekryterare på Adecco

Omfattande sök i en mängd kanaler

Behrooz lyfter också fram en tillsättning där han assisterade ett större företag som behövde tillsätta en chef. Han gjorde en omfattande sökning i olika digitala kanaler och presenterade nio kvalificerade kandidater varav fyra av dessa gick vidare i processen.

– Det slutade med att en av de kandidater jag presenterade från min sökprocess anställdes. Det är en fantastisk känsla när man får till en bra match mellan företag och kandidat.

För att hitta de bästa kandidaterna görs, utöver traditionell annonsering, även omfattande sökningar i digitala kanaler och i Adeccos omfattande kandidatbas och inte minst via det egna nätverket. Behrooz tillägger att flera av hans kunder upplever att de får tillgång till kandidater de annars inte skulle ha haft tillgång till.

En föränderlig arbetsmarknad

En allt mer föränderlig arbetsmarknad gör att många företag letar efter kandidater som kan utvecklas med rollen och som kan prova och tänka nytt, berättar Behrooz.

– Ett sätt att hitta dessa kandidater är genom att kartlägga individens personlighetsdrag kombinerat med förändringsvilja och anpassningsförmåga.

Det kan man göra med hjälp av kompetensbaserade tester där kandidatens resultat matchas mot uppsatt kompetensprofil.

Att hitta den perfekta matchningen

Statistiskt sett visar det sig att väldigt många är intresserade av att byta jobb om rätt möjlighet dyker upp, men det är många som inte aktivt söker jobb själva, menar Behrooz.

– Vi använder vårt nätverk och tar ofta direktkontakt med passiva kandidater. Jag brukar säga att jag är experten på människor och det rekryterande företaget är experten på sitt område.

Med kompetensbaserade intervjuer kan vi fokusera på att kartlägga kandidatens kompetens, potential och kunskaper som krävs för att lyckas i rollen.

Öppen och ärlig dialog under processen

Det är viktigt att ha en öppen och ärlig dialog med kunden så att de har rimliga förväntningar i förhållande till dagens arbetsmarknad.

– Jag säljer ett päron för ett päron och ett äpple för ett äpple, jag är ärlig i mitt förhållningssätt till kunden. Om det finns processer där jag vet att det blir svårt att hitta bra kandidater är jag öppen med det. Då måste vi titta på vad som är ett absolut krav och vad som går att lära sig.

Avslutningsvis lyfter Behrooz att det är viktigt att tänka på alternativa kostnader, det kostar att rekrytera med det kostar betydligt mer att misslyckas.

Behöver ert företag hjälp med att se över era personalbehov? Klicka här för att komma i kontakt med Behrooz eller en av hans kollegor på Adecco.

Copyright © Adecco Sweden