Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2021-06-30

Elektrikern som blev CNC-operatör

Alexander Sahlin

Alexander Sahlin har jobbat som konsult i flera år via olika bemanningsbolag och det var i januari i år som han började att arbeta för Adecco. Anledningen till det stavas Marianne Johansson, Business Manager på Adecco i Trollhättan. Det är Alexanders konsultchef och de två har följt varandra de senaste tio åren.

– Det är tack vare Marianne jag hamnade i bemanningsbranschen från första början. Dit hon har gått har jag följt med, berättar Alexander.

Alexander hade en fast anställning på ett industriföretag när han blev varslad och uppsagd förra finanskrisen 2009. Marianne som hade flera konsulter på samma företag hade träffat Alexander flertalet gånger ute på plats och fått ett gott intryck av honom. Hon berättade om alla de fördelar som finns med konsultrollen och Alexander valde att börja jobba med henne.

Att Alexander skulle jobba som operatör var inte planen från början. På gymnasiet studerade han det El-tekniska programmet och började efter examen att jobba som elinstallatör. Alexander kände dock ganska snabbt att yrket inte riktigt passade honom. Så när chefen på företaget frågade om han skulle kunna tänka sig att köra maskiner istället tyckte han det lät intressant.

– Jag hade ingen utbildning för det. Men min dåvarande chef trodde att det skulle passa mig och det gjorde det ju.

Utbildad under vägen

Alexanders första uppdrag som konsult blev på ett företag dit många nybörjare inom industrin kommer. Där arbetar operatörerna med maskiner som har större toleranser och inte är lika känsliga som de mer avancerade maskinerna.

– Det var ett bra första ställe att börja på. Jag lärde mig väldigt mycket under mina år där, berättar Alexander.

Efter en tid kände Alexander att det var dags att testa på något nytt och bad om att få en ny uppdragsgivare. Han hamnade då på en annan industri som bland annat tillverkar dragkrokar och maskinerna som används i tillverkningen har en tolerans på så litet som tusendels millimetrar. Här krävs det att du är mycket självgående och har den kompetensen som behövs för att kunna klara av jobbet. Bland annat måste du ha gått en del mätutbildningar vilket Alexander gjort hos tidigare uppdragsgivare.

– Det var trettio sökande till rollen men jag fick den tack vare min kompetens. Majoriteten av alla utbildningar jag har gått har jag fått under min tid som konsult. Visar man fram fötterna och driv så satsar uppdragsgivarna på dig.

Alexander har under åren som gått fått flera erbjudanden om fast anställning men har alltid valt att tacka nej. Han säger att han trivs så pass bra med att jobba som konsult och att möjligheten att byta uppdrag när han vill testa på något nytt överväger fast anställning.

Alexander Sahlin

Jag har fått flera erbjudanden om fast anställning under åren men har alltid valt att tacka nej. Jag trivs så bra i konsultrollen och möjligheten att kunna byta uppdrag när jag vill testa på något nytt överväger en fast anställning

Alexander Sahlin, CNC-operatör

Nya tider i industrin

Alexander berättar att det idag inte görs någon skillnad på konsulter och fastanställda ute i industrin. När han började som konsult i 20-årsåldern såg det dock lite annorlunda ut och han kunde höra saker som ”funkar det inte så byter vi ut hen bara”. Så är det absolut inte längre menar Alexander. Att det skulle vara grabbigt inom industrin är något som han inte heller säger sig uppleva på samma sätt längre

– Det bästa med mitt jobb är gemenskapen. Vi är ett bra gäng tjejer och killar som jobbar ihop. Vi har kul och skrattar mycket tillsammans på jobbet, säger Alexander.

Intresserad av att jobba som konsult?

Att jobba som konsult är en bra möjlighet att komma in i arbetslivet för dig som kanske inte har så mycket arbetslivserfarenhet eller utbildning. Genom att visa att du villig att lära dig kan du landa roller som du kanske annars inte ens hade vetat att de fanns. Lär dig nya saker under vägen och när det sedan är dags att byta jobb har du massor med nya erfarenheter och kompetenser i ryggsäcken.

Läs mer om konsultrollen eller sök bland alla våra lediga jobb, kanske hittar du din nästa utmaning redan idag?

Copyright © Adecco Sweden