Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2020-08-24

Styrelsen skeptisk – tills de träffade rekryteraren Marianne

Vansbrosimningen är en av Sveriges största simtävlingar i öppet vatten och en del av En Svensk Klassiker. Varje år deltar ungefär 16 000 människor i de olika tävlingarna som blivit en folkfest för både deltagare och åskådare.

För en tid sedan behövde Vansbrosimningen rekrytera en ny generalsekreterare. Här berättar styrelseordförande Olle Emanuelsson om hur tankarna gick.

– Vi behövde en kreativ person som kunde komma in och skruva på saker och ting. Jag insåg att vi behövde extern hjälp då vi varken hade de rätta kanalerna eller den interna kompetensen för att göra den inledande processen på egen hand.

Vansbrosimningen består av ett kansli på fyra personer och personen som leder kansliet kallas för generalsekreterare. Det är med andra ord en central roll och därför är det viktigt att rekryteringen går rätt till.

Tveksamma till extern hjälp

Olle kontaktade Adecco som han visste hade hjälpt till med rekryteringar till bland annat Vasaloppet och Vätternrundan. Det resulterade i att Marianne Pettersson från Adecco kom och träffade styrelsen för ett första möte.

Två av Vansbrosimningens sju styrelsemedlemmar var tveksamma till att ta in extern hjälp men gick med på att träffa Marianne, som här berättar om det inledande mötet.

– Det var ett utmanade möte vill jag minnas, jag var glad att jag var påläst och trygg i mina rekommendationer då det var en del kritiska ögon och öron.

Olle berättar att Marianne var förtroendeingivande och att hon övertygade samtliga i styrelsen, inklusive de styrelsemedlemmar som varit skeptiska.

Marianne Pettersson

Det var ett utmanade möte vill jag minnas, jag var glad att jag var påläst och trygg i mina rekommendationer då det var en del kritiska ögon och öron.

Marianne Pettersson, Rekryterare hos Adecco

Tveksamheten försvann och samarbetet påbörjades

Nytänk och kreativitet stod högt på listan över mjuka kompetenser, berättar Olle. De letade efter en person som inte var rädd för förändring och som kunde skruva på saker och ting.

– Marianne var väldigt lyhörd och ställde bra frågor när vi tog fram kravspecifikationen. Allt annat gick väldigt smärtfritt och vi hade en bra dialog under resans gång.

I slutändan presentades tre starka kandidater som intervjuades av styrelsen och då hade Marianne gjort fotarbetet och säkerställt att samtliga kandidater levde upp till de krav och önskemål som listades i kravspecifikationen.

Ett samarbete över förväntan

Det som var extra roligt med denna rekrytering, berättar Marianne, var att styrelsen initialt var skeptisk till att ta emot hjälp.

– Efter de möten jag haft med styrelsen har samtliga sagt att de inte ångrar en sekund att de tog in extern hjälp.

Efter processens gång har Marianne haft två uppföljningar med både kund och kandidat. Båda parter har varit nöjda och det slutade onekligen med rätt person på rätt plats.

Marianne berättar att det varit givande att få arbeta tillsammans med Olle, med tanke på den gedigna erfarenhet han har inom både styrelsearbete och från idrottsvärlden. Sen hade de riktigt kul under resans gång, berättar hon.

Olle Emanuelsson

Efter tillsättningen har vi fått högre delaktighet och engagemang. Även om vi inte kan mäta det i kronor och ören så är förändringen klart märkbar.

Olle Emanuelsson, styrelseordförande vansbrosimningen

Kreativitet och nytänk bidrog till högre delaktighet

Olle berättar att den nya generalsekreteraren har bidragit med en hel del nya idéer från sitt tidigare arbetsliv och är precis lika kreativ och nytänkande som de önskade i kravspecifikationen.

– Han har vridit på saker och skruvat lite här och lite där. Han tänker på ett klokt och kreativt sätt. Ledarskapet är faktiskt över förväntan.

Olle märkte efter några veckor en tydlig skillnad på arbetsplatsen, vilket var precis det han varit ute efter.

– Efter tillsättningen har vi fått högre delaktighet och engagemang. Även om vi inte kan mäta det i kronor och ören så är förändringen klart märkbar.

För Vansbrosimningen var det till stor del generalsekreterarens mjuka kompetenser som bidrog till högre delaktighet och ett större engagemang hos de anställda. För att hitta en person med förmåga att bidra till positiv förändring behöver du tydliga metoder för att bedöma kandidatens mjuka kompetenser.

Om Vansbrosimningen

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-evenemang. I första simningen deltog tio personer, idag är evenemanget en folkfest med närmare 15 000 deltagare. Totalt har det simmats 507 885 kilometer i Västerdalälven och Vanån under tävlingens historia.

Adecco
Adecco Group