Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2022-03-10

Självinsikt ger framgång i Tanum

Tanum ligger i en vacker bygd i norra Bohuslän. Här har 20 procent av befolkningen eget företag och av dessa är 70 procent kunder i Sparbanken Tanum. VD för banken sedan 15 år tillbaka är Anna-Lena Edvardsson. Hon är chef över banken med ca 50 anställda där 40 personer jobbar på huvudkontoret i Tanumshede, vilket är en levande bygd med många egenföretagare och ett stort föreningsliv.

Sparbanken Tanum är en av föreningslivets stöttepelare. Anna-Lena berättar om hur viktigt det är med föreningslivet för att få en levande ort och att locka återvändare och turister.

– Det finns nog inte många föreningar på vårt område som vi inte är med och stöttar. Med så många egenföretagare och en stor andel av invånarna som privatkunder gäller det att förstå kunderna och ge dem det de vill ha. Rådgivning och kundmöten är därför en viktig del av den dagliga verksamheten och det kräver dynamik och anpassningsförmåga.

Rätt person på rätt plats med Second Opinion

Genom medvetet arbete med rekrytering och personalutveckling har banken skapat en vinnande mix av kompetenser och personligheter, både bland rådgivare, administrativ personal och ledningsgrupp. Anna-Lena ser mångfalden som en nyckel till bankens framgångar.

Sedan en tid tillbaka stöttar Adecco banken i rekryteringsprocessen genom tjänsten Second Opinion. Den används som stöd både när det gäller att välja rätt bland ett litet urval kandidater och som en andra åsikt för att bekräfta magkänslan om en person man funderar på att anställa. I Second Opinion utvärderas kandidaterna på ett metodiskt och väl beprövat sätt.

För Anna-Lena är det också viktigt att arbeta långsiktigt med personalen och därför har man nyligen under ledning av Linus Eng från Adecco inlett ett nytt projekt för strategisk personalutveckling. Projektet bygger på Assessios plattform MAP: Strategisk självinsikt.

Anna-Lena

För oss är det viktigt att arbeta långsiktigt med vår personal. Målet med detta projekt är att öka självinsikten och förståelsen för varandras olikheter vilket är viktigt för både trivsel och resultat

Anna-Lena, VD på Sparbanken Tanum

Alla får vara med

Linus, som till vardags är regionchef på Adecco med kontoret i Trollhättan som bas, visade ledningen på banken att man skulle få bäst resultat om man satsade på att utveckla självinsikten hos hela personalen. Detta skiljer sig från liknande initiativ men som då är främst för chefer och ledningsgrupper.

Målet med programmet är att öka självinsikten och förståelsen för varandras olikheter. Processen består av tre delar och omfattar både individuella tester och workshops. Man tittar på kompetensbehovet på varje avdelning och matchar det mot de kompetenser gruppen faktiskt har. Varje medarbetare får också en egen utvecklingsplan som bygger på den feedback man fått under tester och workshops.

Linus berättar om den heldag man hade med hela personalen då varje avdelning fick jobba med en serie övningar för att förstå varandra bättre.

Respekt för varandras olikheter är viktigt för trivsel och resultat

Vilka effekter hoppas Anna-Lena på? Först och främst att alla ska få en bättre uppfattning om sina egna styrkor och utmaningar. Men programmet ger också insikter till ledningsgruppen om hur man ska jobba framöver med rekrytering och intern kompetensutveckling. Kanske kan en person fungera bättre i en ny roll? Det kan räcka med ganska små insatser för att nå fina resultat, både i ökad trivsel och förbättrad kundnöjdhet. Och man märker att respekten bland personalen ökar när man förstår att man faktiskt tänker olika.

Pandemin med hemarbete och Teams-möten har satt fokus på gruppdynamiken och hur viktigt det är med skrattet i korridorerna och stunderna i fikarummet när man väl är på kontoret. Att lära sig mer om sig själv och varandra ger trygghet och en stärkt vi-känsla. Något som kommer väl till pass i en dynamisk och levande ort som Tanumshede.

Ett sätt för chefer att förstå medarbetarnas behov

Linus säger så här om samarbetet med Sparbanken Tanum: Ett jättespännande projekt! Alla mår bra av att förstå vilka styrkor och utmaningar man har. Testerna är väldigt tillförlitliga. De kan hjälpa cheferna att se bortom ytliga saker som i många fall kan leda till felaktiga befordringar eller placeringar. Cheferna får också ett verktyg för att bli bättre och mer effektiva i sitt ledarskap och förstå vilka behov medarbetarna har.

För Anna-Lena har samarbetet med Adecco gjort att sammanhållningen och teamkänslan på hela kontoret har blivit starkare och att man förstår varandra bättre. – Nu kan vi känna oss säkrare på att rätt person är på rätt plats.

Om Sparbanken Tanum

Är det egentligen nån skillnad mellan olika banker? Man sparar, lånar, får hjälp med familjejuridik och försäkringar. Så är det egentligen någon skillnad mellan olika banker? Sparbanken Tanum är en annorlunda bank. De är självständiga vilket betyder att dina sparpengar och bankens vinster stannar kvar lokalt och gör bygden starkare.

Copyright © Adecco Sweden