Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2022-03-10

Fagersta Stainless - Adecco fixar operatörerna till en världsledande industri

Fagersta Stainless är ett av de stora industriföretagen i Fagersta och ingår i den globala koncernen Marcegaglia. Här har Adecco ett bemanningsuppdrag som i första hand går ut på att bistå Fagersta Stainless med operatörer till stålföretaget.

På fabriken i Fagersta har man framställt rostfri ståltråd sedan 1921. Idag tillverkar man valsad och dragen ståltråd i alla dimensioner upp till 18 mm, som används till allt från fjädring till ekrar i tävlingscyklar.

Kompetensbristen gör det svårt att hitta erfaret folk

Helena Holmlund är HR-chef på företaget och ansvarar bland annat för att rekrytera personal så att Fagersta Stainless kan klara sina produktionsmål. Hon berättar att det på dagens arbetsmarknad kan vara svårt att hitta personer som har precis den kompetens man behöver. Extra svårt blir det när man behöver många nya operatörer på en gång. Helena har då extra nytta av samarbetet med Adecco:

– Direkt efter trettonhelgen 2021 bestämde vi oss för att lägga till ett tredje skift, och då kunde Adecco hjälpa oss att bemanna upp. Vi fick ta in både folk direkt från gymnasiet som vi kunde lära upp och erfarna operatörer.

Adecco har funnits i Fagersta sedan 2007 och Fagersta Stainless var en av de första kunderna. Anders Ericsson, som är kontorschef i Fagersta och kundansvarig för Fagersta Stainless, berättar att Adecco från början hjälpte till på tjänstemannasidan, men att bemanningen tog riktig fart i och med stora orderingångar när pandemin klingade av.

För att möta behovet var Fagersta Stainless tvungen att snabbt tillsätta både nya operatörer och de som man tidigare hade varslat. 35-40 operatörer har det blivit och samarbetet är enligt både Helena och Anders ovanligt lyckat. Adecco har lång erfarenhet från att jobba med industrin i Fagersta. Helena fyller i:

– Adecco förstår processerna som vi jobbar med. Från där processen startar till där det slutar har vi med Adecco i stort sett hela vägen skulle jag säga.

En bra mix av kandidater ger ökad jämlikhet & mångfald

Helena berättar om hur bemanningen går till från det att Fagersta Stainless har skickat en förfrågan:

– Adecco svarar snabbt på våra kravspecar, de tar fram kandidater och skickar filmade intervjuer och CV. Nästa steg är möte med linjecheferna och besök här på fabriken. Om allt känns bra, får de ett erbjudande. Det är en rätt bra mix på konsulterna dvs både i ålder och bakgrund.

Mångfald är ju viktigt för Adecco och Anders lägger till:

– Vi är också glada över att ha fått in 6-7 tjejer i en väldigt mansdominerad verksamhet!

Helena Holmlund

Det känns tryggt med Adecco. Jag uppskattar Anders och Fagerstakontorets serviceanda i snabba vändningar. Det känns verkligen som om inget är omöjligt!

Helena Holmlund, HR-chef på Fagersta Stainless.

Kommunikation är A och O i ett bra samarbete

Varför har samarbetet med Fagersta Stainless fungerat så bra? Anders svarar att Adecco har haft förmågan att se vilka som passar var, och har kunnat leverera många kvalitetssäkrade kandidater med kort varsel.

Det är förstås en fördel att vara ett stort företag med många personer i databaserna och effektiva processer. Men framför allt har kommunikationen fungerat perfekt. Anders säger att man också har försökt göra livet lättare för kunden genom att förbereda konsulterna:

– Inom industri så är säkerheten A och O. Adecco ser till att alla konsulter vi anställer får den SSG-certifiering de behöver. Vi fixar också drogtest och beställer arbetskläder. Vi kan också hjälpa till med traverskort, som behövs för vissa operatörsjobb. Truckkort har de flesta, men om de behöver en vidareutbildning fixar vi det under den tid de är konsulter hos oss.

Konsultflödet innebär trygghet för Fagersta Stainless

En hel del operatörer som Adecco förser Fagersta Stainless med får efter en tid erbjudande om tillsvidareanställning. Det är en rätt naturlig process som passar båda parter. Det tar trots allt mellan 3-6 månader att bli självgående och då är det tryggt för Fagersta Stainless att operatörerna börjar som konsulter. Det blir ett bra flöde, och gör att Fagersta Stainless har sin kompetensförsörjning på operatörssidan säkrad, även på lång sikt.

Helena avslutar:

– Med historiken känns det tryggt med Adecco. Jag uppskattar Anders och Fagerstakontorets serviceanda i snabba vändningar. Det känns verkligen som om inget är omöjligt!

Om Fagersta Stainless

Fagersta Stainless AB är en ståltillverkare inriktad på dragen och valsad rostfri tråd. Fagersta Stainless bildades 1984, tidigare ingick verksamheten som en del i Fagersta Bruks AB där tillverkning av rostfritt stål inleddes 1921

Copyright © Adecco Sweden