Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Faisal och Zeeshan – Tryggare framtid med Adecco som arbetsgivare

Faisal Hayat och Zeeshan Zafar är bägge från Pakistan och är två av 28 Adecco-konsulter på Inurbas anläggning för elcyklar i Västberga utanför Stockholm. Deras berättelser visar hur rätt inställning, lojalitet och hårt arbete kan löna sig även om oddsen verkar dåliga för att få in en fot på den svenska arbetsmarknaden. Inurbas samarbete med Adecco är lyckat på många sätt och är ett läroexempel på inkludering som verkligen fungerar och förbättrar människors liv.

Faisal bollar universitetsstudier med heltidsjobb

Faisal Hayat, född 1999, kom till Sverige för sju månader sedan för att läsa till en Master vid Uppsala universitet. Efter att ha varit timanställd på ett annat bemanningsföretag kom han i kontakt med Adecco.

Efter sex månader på uppdrag hos Inurba har han nyligen fått erbjudande om fast anställning, så nu pusslar han ihop jobbet med universitetsstudierna. Dessa kan han nämligen genomföra delvis på distans, och kombinera med skiftarbetet på Inurba. Det har betytt mycket för Faisal att han haft ett bra, heltäckande anställningsavtal med Adecco. Tack vare det har han på rekordfart fått personnummer och arbetstillstånd.

– Jag fick en chans genom Adecco och vill visa att jag är värd det. Jag jobbar hårt, är alltid i tid och har inte haft en enda sjukdag sedan jag började(det är ok att vara sjuk, han ville dock förmedla att han är lojal, kanske skriva om till : och har som avsikt att göra ett bra jobb på Adecco då jag har fått chansen att visa min potential och kompetens.

Faisal har höga ambitioner, vilket också gäller hans fem syskon. Uppväxten var i en liten by i Pakistan och föräldrarna är jordbrukare. Alla syskonen har studerat på högskola, hans två systrar läser till läkare och en bror är chef på ett industriföretag.

Flera av Faisals kusiner var redan i Sverige, så han hade redan varit på besök innan flytten hit. Anpassningen till ett liv i Sverige har gått smidigt, inte minst genom all den praktiska hjälp han har fått av sina Business Managers på Adecco, Reem Amad och Haymanot Yigremachew.

– Det har varit en massa praktiska saker, men Adecco har ställt upp hela tiden. De har gett mig en framtid!

Livet i Sverige har sina utmaningar

En av utmaningarna med anpassningen till ett liv i Sverige, förutom språkbarriären, är nog vädret.

– Jag är van vid 40-gradig värme i Pakistan. Det var lite tufft att pulsa genom snön till jobbet när det var -23 och bussarna inte gick. Men jag hade ju en karta…

Faisal delar lägenhet med några av sina arbetskamrater på Inurba, och i princip lever de som en familj. De umgås på fritiden och stöttar varandra när det behövs. För en person som kommer från en familj med fem syskon känns det naturligt, och det är skönt att slippa känna sig isolerad.

– Hemma lever vi väldigt tätt ihop i familjen, flera generationer, så det känns naturligt att dela vardag och fritid med mina arbetskamrater. Det blir väldigt intensivt med studier och heltidsjobb så det är fantastiskt att ha dem omkring sig.

För Zeeshan innebär anställningen på Adecco att han fått ett lugn i livet

Den andra Adecco-konsulten i detta porträtt är Zeeshan Zafar, även han från Pakistan. Zeeshan bor numera i Södertälje med sin fru, som kom till Sverige för att studera hållbarhet på universitet, och deras två små barn. Tidigare jobbade han i Saudiarabien som PC-tekniker och försäljare. Det var en osäker tillvaro. Dyra försäkringar, oreglerade arbetsförhållanden och höga skatter. Det var också tufft att jobba så långt bort från familjen. Som Adeccokonsult i Sverige har han också en helt annan trygghet, med reglerade arbetstider, sjukpenning och garanterad lön. Målet är att vara kvar i landet och att fortsätta utvecklas yrkesmässigt. Utan ett fast jobb kan han inte vara kvar på sin frus visum, så anställningen på Adecco är en chans för hela familjen att bygga ett liv här.

– Adecco har gjort att jag känner mig lugn, jag slipper oroa mig för att inte ha ett jobb i morgon och då kan jag fokusera på att göra ett bra arbete. Jag känner mig mentalt fri.

En inkluderande arbetsplats

Ett fint exempel på en inkluderande arbetsplats

Inurba Mobility sköter driften av Stockholm Stads lånecykelsystem, Stockholm E-bikes. Faisal och Zeeshan ingår i ett team som arbetar med att säkerställa att tusentals lånecyklar finns tillgängliga för stockholmare och turister. Båda anställdes efter att ha skickat in sitt CV via hemsidan och en kort intervju.

Arbetsuppgifterna varierar, det kan handla om att göra nya elcyklar redo för utleverans och att reparera dem som är i bruk ute på Stockholms gator. Vid vårt besök är Inurbas anläggning full av hundratals cyklar som görs redo för sommarsäsongen. Däck ska bytas och elektroniken lagas. Totalt är det 28 Adecco-konsulter som arbetar här. De flesta har en liknande bakgrund som Feisal och Zeeshan, men det är en blandning av många olika kulturer och ursprung. Zeeshan fyller i:

– Vi kommer så bra överens, trots att vi har olika religioner och kommer från många olika ställen. Det är en skön vibb här. Cheferna är också bra, de uppskattar oss som jobbar hårt och de lyssnar på oss och ger tydlig feedback.

Reem betonar att bakgrund och formell kompetens inte alltid krävs för att bli konsult hos Adecco.

– Ibland är det viktigaste att ha rätt inställning. Vi utesluter inte heller någon som inte är proffs på att skriva CV. Vi försöker skapa nya forum för rekryteringsträffar och för att skapa en bro för personer som inte alltid passar in i den traditionella processen.

I april blir Faisal ”övertagen” av Inurba, vilket är normalt för många Adecco-konsulter. Men Reem tappar inte kontakten med sina före detta konsulter:

– Nejdå, jag vet var de finns.

Adeccokonsulter in action

Konsult på Adecco - en bra väg in på arbetsmarknaden

Kanske känner du någon som upplever att det är svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden? Eller som har hamnat utanför? Adecco har stor erfarenhet av att hjälpa personer in i ett bra jobb, oavsett bakgrund. Med mottot ”Framtidens arbetsmarknad, för alla” vill vi medverka till en större mångfald och inkludering. Vi lägger kontinuerligt upp nya jobbannonser på hemsidan, det går även bra att ladda upp ditt CV i vår databas.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden