Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Tips inför din nästa löneförhandling

Att vara en skicklig förhandlare när det är dags att prata lön är självklart en stor fördel både vid lönesamtal med din nuvarande arbetsgivare och inför att du ska tacka ja till ett nytt jobberbjudande. Trots att löneförhandlingar utgör en mycket viktig del av karriären är det en situation många känner sig obekväma i. Ta del av våra tips för att bli en självsäker förhandlare och landa lönen du vill ha!

Löneförhandling vid nytt jobb

Om du har sökt ett nytt jobb och gått vidare i rekryteringsprocessen kommer du säkerligen inom en snar framtid bli tillfrågad om ditt löneanspråk. Se till att göra research om marknaden innan din första intervju. Undersök vad andra personer med samma roll som du tjänar. Tänk dig en skala där det lägsta värdet är en lön du skulle vara nöjd med och det högsta värdet motsvarar din ideallön. Sikta högt för att få det förhandlingsutrymme du behöver.

När du blir erbjuden ett nytt jobb kan det kännas frestande att tacka ja direkt oavsett vilken lön du blir erbjuden. Om den erbjudna lönen är lägre än vad du hade väntat dig ska du be om att få förhandla. Det kan vara bra att öva på detta när du söker jobb eftersom det kan vara svårt att tänka klart i det ögonblick arbetsgivaren ringer dig för att diskutera din lön. Förbered dina argument om varför du förtjänar den lön du vill ha.

Inför lönesamtal med nuvarande arbetsgivare

Lönesamtal sker vanligtvis 1 gång per år. Se till att komma väl förberedd till mötet. Det kan vara en bra idé att skriva ned de huvudpunkter du vill diskutera och ta med dig anteckningarna som stöd till mötet. Punkterna bör även omfatta anledningarna till att du förtjänar en lönehöjning. Dina bidrag till arbetet, de resultat du har uppnått och vad du kan erbjuda företaget under ert fortsatta samarbete.

Öva på det du vill säga och hur du vill säga det i förväg inför mötet. Be en nära vän eller en kollega du litar på att lyssna på dina argument och använd den feedback du får för att slipa dina argument. Du ger ett mer seriöst intryck genom att visa din chef att du är väl förberedd.

Så motiverar du en lönehöjning

Se till att komma till mötet väl förberedd. Tänk över vad du åstadkommit under året som motiverar varför du bör få högre lön. Har du fått mer ansvar och arbetsuppgifter? Då ska du självklart ha högre lön. Ge ett lönekrav som är något högre än den lön du kan tänka dig då din arbetsgivare kan erbjuda dig ett lägre belopp.

Visa självförtroende när du löneförhandlar

Det är helt normalt att känna sig nervös inför en löneförhandling, men med noggranna förberedelser kan du gå in i förhandlingen med en högre grad av självförtroende. Diskutera alla dina viktiga punkter klart och koncist, behåll ögonkontakten och visa att du är väl påläst. Ta inte upp något negativt under diskussionen om löneförhöjning. Det är inte rätt tillfälle att ta upp alla de saker du ”måste stå ut med” på jobbet som orsaker till att du förtjänar en högre lön. Fokusera diskussionen på de positiva avtryck du har gjort i ditt arbete vid företaget och vad du kommer att bidra med i framtiden.

Ett tydligt självförtroende är lika viktigt när du förhandlar om lönen för en framtida tjänst som i en förhandling om en löneökning. Det här görs oftast per telefon och du kan visa självsäkerhet genom att vara koncis och hålla dig till ämnet. Låt motparten svara när du har tagit upp din önskade lön och varför du förtjänar den. Det är viktigt att du förblir lugn och sansad och undviker att klaga över lönen vid dina tidigare jobb. Det förstärker intrycket av dig som en balanserad person, vilket är en värdefull egenskap hos en medarbetare.

Lycka till!

Det är viktigt att du är nöjd med din lön. Vi hoppas att dessa tips kan hjälpa dig inför din nästa löneförhandling. Få flera karriärtips i vår blogg eller titta runt bland alla våra lediga jobb. Kanske hittar du din nästa utmaning redan idag?

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden