Vi är otroligt stolta över att Adeccos Tarek Mourad har blivit nominerad till utmärkelsen "Årets Ledare" i Inclusion Awards som går av stapeln den 8 april 2025. Utmärkelsen “Årets ledare” lyfter fram ledare som aktivt arbetar för mångfald och inkludering. Vi ställde några frågor till Tarek om hans ledarskap, syn på inkludering och vad som driver honom.
Vad innebär mångfald och inkludering för dig i din roll som ledare?
För mig är mångfald inte ett mål i sig – det är ett medel. På Adecco handlar allt om att skapa största möjliga värde för våra kunder. Att bygga starka, kompletta team är mitt fokus och det innebär att se till kompetens och potential och inget annat.
Jag brukar likna mitt ledarskap vid att vara en förbundskapten i fotboll. I min startelva vill jag ha de spelare som ger oss bäst chans att nå målet. Det är karaktär och prestation som ska väga tyngst. En förbundskapten som börjar väga in en massa annat i detta är snart ute på djupt vatten.
Hur arbetar du aktivt med inkludering i ditt dagliga ledarskap?
För mig har det fallit sig naturligt att arbeta med inkludering, eftersom jag hela tiden fokuserar på att bygga de bästa teamen med de starkaste spelarna. Inkludering handlar inte bara om etnicitet eller kulturell bakgrund – det handlar om att hitta människor som tänker olika, som har olika synsätt, temperament och kompetenser. Den verkliga dynamiken uppstår när ett team består av personer som kompletterar, utmanar och utvecklar varandra.
Jag letar aktivt efter människor som är bättre än mig på olika områden. Det gör att jag själv utvecklas och att vi som företag blir bättre. Det är där inkludering verkligen får kraft.
Hur påverkar ditt sätt att leda Adeccos kultur?
Jag försöker bygga en kultur där kunden alltid är i centrum. Det är lätt att fastna i interna processer men vi måste alltid påminna oss om att det är kunden som är anledningen till att vi finns.
I bemanningsbranschen är tempot högt och vi kan inte lösa allt genom dokument och rutiner. Då blir kulturen vårt viktigaste styrverktyg. En stark kultur hjälper medarbetarna att fatta rätt beslut i stunden – snabbt, självständigt och med kunden i fokus. När det blir fel, för det händer såklart, så är det mitt ansvar som ledare att stå bakom mitt team.
Hur vet du om du har lyckats i arbetet med mångfald och inkludering?
Målet för verksamheten är nöjda kunder som med glädje betalar våra fakturor. Vägen dit är att leverera en bra produkt på ett vis som kunden uppskattar. Mångfald och inkludering är pusselbitar för att få detta att bli verklighet.
Om vi gör vårt jobb rätt, kommer vi att se team med spretiga bakgrunder – eftersom vi har valt de bästa kandidaterna. Vi ska inte rekrytera baserat på grupptillhörighet, men vi ska alltid se till att fördomar inte står i vägen. Det är då vi får de vassaste teamen och den bästa effekten – både för affären och för människorna.
Vad hoppas du inspirera andra ledare till genom din nominering?
Att våga tänka bortom stereotyper och verkligen tro på kraften i olikheter. Att bygga team baserat på kompetens och karaktär. Och att komma ihåg att inkludering inte handlar om välvilja – det handlar om resultat.
Jag tror på ett samhälle där vi alla bedöms utifrån vilka vi är och vad vi kan bidra med, inte vilka grupper vi råkar tillhöra. Det är min vision – både som ledare och medmänniska.
Om Inclusion Awards
Inclusion Awards är en årlig gala som syftar till att uppmärksamma, hylla och inspirera civilsamhället, företag, organisationer medarbetare och övriga aktörer som med kunskap och engagemang under det gångna året gjort en betydande insats för det egna företaget eller samhället i stort i frågor som berör mångfald, jämlikhet och inkludering. Initiativtagare till Inclusion Awards är Mats Wernheim, grundare & VD, Jobbfestivalen tema Mångfald & Inkludering och Dejan Smiljanic, grundare, Recruitment Awards.