Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

Ja, du kan studera och jobba extra samtidigt!

Många studenter vill komplettera sina studiemedel eller låna mindre pengar under studietiden genom att jobba extra. Sommarjobb är naturligtvis extra populära, men det finns alternativ. I denna artikel försöker vi reda ut begreppen och visa varför det kan vara extra fördelaktigt att jobba som konsult hos Adecco redan under studietiden.

Hur mycket får du tjäna på studentjobb enligt CSN?

Fribeloppet för hur mycket du får tjäna utan att tappa studiemedel beräknas per kalenderhalvår (januari-juni, juli-december) och beror på din studietakt (hel- eller deltidsstudier) och hur många veckor du studerar med studiemedel eller studiestartsstöd under den tiden. Som exempel ligger fribeloppet just nu (2022) på 65 480 kr per halvår om du tar ut maximalt studiestöd. Detta gäller den bruttolön som betalats ut under perioden. CSN räknar dock ut fribeloppet från alla skattepliktiga inkomster från inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital. Detta omfattar alltså även till exempel a-kassa, föräldrapenning och aktieutdelningar. Du hittar alla detaljerna på CSN:s hemsida.

Vad orkar du med i kombination med studierna?

Innan du börjar söka extrajobb som student så finns det några saker du bör tänka på. Glöm inte att du är student i första hand, och att högskolestudier är ganska krävande. Ta därför inte på dig svårare arbetsuppgifter eller längre arbetspass än vad som går att kombinera på ett bra sätt. Du vill ju inte bränna ut dig, särskilt under tentaperioderna. Ett bra tips är att prata med någon i årskursen över dig. Hur har de gjort med studentjobb och extraknäck? Kanske har de erfarenheter som du kan ha glädje av eller tips på bra arbetsgivare.

Vilka deltidsjobb kan jag välja på?

När man tänker på extrajobb är det ofta sommarjobb som inom restaurang eller turism man tänker på, men det finns behov av extra personal året om på de flesta företag, i de flesta branscher. Det kan röra sig om industri- eller lagerjobb, ekonomi, juridik, IT, bank/finans eller omsorg. Oftast är arbetsgivarna flexibla när det gäller arbetstiderna eftersom de vet att du är studerande. Naturligtvis beror dina möjligheter att få ett passande extrajobb på vad du studerar och dina tidigare erfarenheter. Därför är det en bra idé att uppdatera ditt CV och registrera dig i Adeccos databas. Lediga uppdrag hittar du under Lediga jobb, filtrera på Anställningstyp/Deltid.

Mer än bara extra pengar

Även om den extra inkomsten från studentjobbet är viktigaste drivkraften för många, finns det många andra fördelar. Som student tillbringar du den mesta tiden på högskolan och extrajobb ger dig insikter i arbetslivets processer och krav som du kanske inte får genom studierna. Kanske får du testa på att jobba i en bransch du är nyfiken på. Du lär dig också mer om dig själv och vad du kan behöva satsa på i din personliga utveckling. Sist men inte minst får du nya kontakter, kollegor och kanske vänner för livet.

Extrajobb som en bra start på karriären

Den största fördelen med studentjobb förutom en bättre ekonomi är att bygga på ditt CV. I dag kräver allt fler jobb tidigare erfarenhet, så genom att jobba extra kan du se till att du kommer vidare i de första gallringarna och får en intervju. De flesta stora företag och organisationer uppger att arbetslivserfarenhet är lika viktigt som en examen. Genom att få praktisk arbetslivserfarenhet kan du utveckla efterfrågade färdigheter som du bara kan lära dig på jobbet - inte i ett klassrum. Det är inte heller ovanligt att företags lediga tjänster tillsätts med hjälp av personliga kontakter, så extrajobb kan löna sig på flera sätt.

Edvard Bergstedt, konsultchef på Adecco i Stockholm, säger:

– Det finns massor fördelar med att extrajobba som student för Adecco. Vi har haft flera konsulter som börjat jobba extra på den ort de studerat och som sedan flyttat efter examen. Då har vi hjälpt till med nytt extrajobb eller tom heltidsjobb på den nya orten. Det är ett bra sätt att få in foten på den lokala arbetsmarknaden.

Fördelarna med att jobba extra som konsult

Adeccos konsulter finns inom alla områden beroende på individens kompetensområde och många har börjat med ett kortare uppdrag eller att jobba deltid vid sidan om studierna. Har du extrajobbet genom Adecco blir du anställd hos oss och har då förutom reglerad lön, arbetstid och semester, en ansvarig konsultchef på ditt lokalkontor, friskvårdsbidrag och mycket annat. Du kommer också med i ett internationellt nätverk av konsulter.

Kolla gärna våra lediga jobb och ansök idag, eller registrera ditt CV i vår databas. Det kan löna sig!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Adecco
Adecco Group