Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Studenter som sommarvikarier – en liten guide

Sommaren närmar sig och många företag har redan börjar rekrytera studenter till sommarjobb. I den här artikeln fördjupar vi oss i vad du som arbetsgivare bör ta i beaktande när du letar sommarvikarier.

En bra rekryteringsupplevelse stärker ditt varumärke

Sommarjobbare är viktiga resurser för ditt företag, så investera i en bra rekryteringsupplevelse. Det förstärker din varumärkesbild och gör dig mer attraktiv som arbetsgivare. För att en arbetsplats ska vara lockande behöver jobbannonsen vara intressant och informativ med en tydlig beskrivning av arbetsuppgifterna, anställningens längd, vilka förmåner företaget erbjuder samt lönenivå. Glöm inte att ge instruktioner om hur man ansöker och när ansökan avslutas.

Gör även intervjun till en trevlig upplevelse. Det är naturligt att en kandidat känner sig nervös och spänd inför en intervju, som kan vara den första intervjun en ung arbetssökande har.

När sommarvikarierna har utsetts, se då till att alla som sökt sommarjobb i ditt företag får besked om att ansökningsperioden är avslutad. Om ansökningsprocessen tar längre tid än väntat är det också bra att meddela kandidaterna om hur processen framskrider.

Var ärlig och tydlig med dina krav

Det lönar sig vara ärlig i en jobbannons och det är viktigt att inte försköna rollen. Kandidater uppskattar ärlighet och det gör det även lättare för dem att förstå om rollen faktiskt passar dem. Fokusera därför på att skriva så konkret som möjligt om det som förväntas och erbjuds. Att du som arbetsgivare erbjuder goda förmåner, lön efter kompetens eller söker en flexibel medarbetare låter kanske bra – men vad betyder det i praktiken? Identifiera i stället sommarjobbarens kompetens och potential och ge den unga studenten en chans att glänsa!

Varför är onboardingen så viktig?

En bra onboarding gör att arbetaren har bättre grund för att klara av sina uppgifter och för att känna sig mer motiverad. Glöm inte att personer kan prata om ditt företag vare sig de jobbar hos dig eller inte. Oavsett roll kan man inte ta för givet att den nya medarbetaren ska kunna ta över de nya uppgifterna med en gång. Välj på förhand ut några personer som ansvariga för den nya medarbetarens onboarding.

Ett sommarjobb är för många den första kontakten med arbetslivet. Därför kan vikten av en positiv sommarjobbserfarenhet inte överskattas – särskilt i de branscher där det är brist på arbetskraft och där sommarjobbaren kan vara en potentiell blivande kollega.

Onboarding är speciellt viktigt för att garantera en säker arbetsplats, särskilt inom produktion och industri där arbetssäkerhet är en viktig aspekt. Samma säkerhetsregler gäller alla och uppmuntra de nyanställda att fråga om något är oklart.

Rättvis arbetsgivare = intressant arbetsgivare

Det är en självklarhet att en sommarjobbare är en lika värdefull medarbetare som alla andra. Se därför till att företagets andra arbetare behandlar sommarvikarier rättvist och professionellt. Särskilt generation Z som just nu söker sommarjobb betonar vikten av en god stämning och kultur på jobbet. Personalförmåner är ofta kopplade till heltidsanställda. Skulle ditt företag även kunna erbjuda sommarvikarier dessa förmåner?

Anställningsavtalet och dina skyldigheter som arbetsgivare

Utgångspunkten är att en sommarvikarie har samma rättigheter som alla andra anställda. Ett skriftligt anställningsavtal ska alltid finnas och undertecknas av båda parter innan anställningen börjar.

Avtalet ska minst innehålla arbetsuppgifter, anställningens början och slut med exakta datum, lön, eventuella kollektivavtal, arbetstid och uppsägningstid. Tänk på att arbetstidsregler är olika beroende på ålder. Arbetstiden i avtalet kan vara heltid eller deltid.

En sommarvikarie ska få lön enligt kollektivavtal om det finns, inklusive tillägg. Ibland finns det separat definierade riktlinjer för lönenivåer för unga, praktikanter eller studenter. Se till att ditt företag har ordning på sina försäkringar för anställda och kom ihåg att även sommarjobbare tjänar in semesterdagar. Semesterersättning ska betalas ut när anställningen upphör.

Ta hjälp av experterna

Att planera sommaren och få det att gå ihop med vikarier under sommarledigheterna kräver både mycket tid och ekonomiska resurser. Adecco har lång erfarenhet av att hitta sommarjobbare till våra kunder och vårt rikstäckande nätverk av kandidater gör det lätt för oss att hitta rätt expertis till ditt företag.

Vi kan hjälpa dig med hela rekryteringsprocessen eller endast en del, t.ex. intervjuer eller kvalificeringar. Väljer du bemanning kan du själv fokusera på egna affärskritiska åtgärder eftersom Adecco då ansvarar för ansökningsprocessen och alla skyldigheter som arbetsgivare.

Adecco hjälper dig hitta lämplig sommarpersonal. På så vis kommer du och dina anställda kunna ta ledigt, koppla av och njuta av er välförtjänta semester.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden