Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Hemvändaren Thomas vill sätta Umeå på kartan

Thomas Hansen, nytillträdd Kommunikationsdirektör i Umeå kommun

Thomas Hansen är nytillträdd kommunikationsdirektör i Umeå kommun och firar sin 40:e födelsedag på dagen för vårt samtal. Direkt kommen från jobbet som marknadschef på Storstockholms Lokaltrafik vill han nu höja ambitionen i kommunens informationsflöde och flytta fram positionerna för Umeå gentemot både nuvarande och framtida invånare.

Thomas vill inspirera människor att våga ta steget till ett nytt liv i en del av Sverige där det finns spännande karriärmöjligheter och många av storstadens fördelar, samtidigt som avstånden är mindre och tryggheten större. Det var argument som vägde tungt för Thomas själv när han flyttade upp från Stockholm med sin familj.

En ung stad med en alldeles egen profil

I sin nya roll ser Thomas som en grunduppgift att bidra till en mer mångfacetterad bild av Norrland, inte bara av Umeå utan av alla städer och kommuner i de nio norrländska landskapen. I media och andra delar av landet – framför allt i storstäderna - framställs ofta ”Norrland” som en homogen, lite exotisk del av Sverige. I själva verket har ju alla städer och kommuner här uppe sina egna unika profiler.

Umeå är en ung stad. Snittåldern ligger på 39,5 år och det märks. Här finns en energi och framåtanda som verkligen känns, och Thomas ser det som sin främsta uppgift att kommunicera ut en bild av Umeå som en unik, progressiv och spännande plats att jobba och bo i. Han tycker det finns goda förutsättningar:

– Man vill mer här, det finns en underliggande kraft som man kan utnyttja för att flytta fram positionerna.

Varför just Umeå?

Thomas är född och uppvuxen i Sundsvall, där han också tog examen i media- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet innan han flyttade till Stockholm för att börja arbeta med PR och kommunikation på en av Sveriges ledande byråer. Med en fru härstammande från Umeå och svärföräldrar som kan hjälpa till med barnpassningen fanns en naturlig anledning att återvända till Norrland och att satsa på Umeå som ny hemstad. Men det finns många fler. Umeå har många av storstadens fördelar och utbud i ett kompakt format. Man får betydligt mer bostad för pengarna och en trygg uppväxtmiljö för barnen, samtidigt som Umeå befinner sig mitt i ett av de mest dynamiska områdena i landet för näringslivet.

Stort kompetensbehov inom alla områden

Umeå framställs ofta som en universitetsstad, men här finns även en livfull industri och sammantaget skapas runt 1000 nya arbetstillfällen per år, vilket gör Umeå till en av Sveriges mest blomstrande arbetsmarknader. Med en låg arbetslöshet på runt 4 procent behöver kommunen aktivt locka kompetent arbetskraft att flytta hit. Särskilt stort är behovet inom vård, skola och omsorg.

Den gröna omställningen skapar många nya arbetstillfällen och lockar till investeringar, men ska man lyckas med kompetensförsörjningen inom industrin måste tjänstesektorn och den kommunala servicen kunna skalas upp i samma takt. Thomas ser den goda balansen mellan industri, tjänsteföretag och offentlig sektor i Umeå som en viktig faktor i Umeås tillväxt.

Samarbeten nyckeln till framgång

Samarbete är något Thomas brinner för och mycket av den framgång han har haft i sina tidigare roller beror på hans talang för att bygga starka relationer. Umeå fungerade tidigare som en ”fyr” bland övriga kommuner i Västerbotten, och förutom att flytta fram positionerna för Umeå vill Thomas öka samarbetet mellan kommunerna för att visa på mångfalden och alla möjligheter som bjuds.

Det finns även andra, lokala samarbeten att bygga kommunikation på. Man har till exempel kommunala fastighetsbolaget Bostaden med 15 000 hyresgäster, en bra kanal för kommunikation och engagemang. Bostaden är nominerad i Kundkristallen som en av Sveriges bästa hyresvärdar när det kommer till service. Thomas tror också på ett samarbete med universitetet, där man har stora nätverk, både av studerande och tidigare studenter. Där finns mycket kompetens att hämta.

– Ja, alumner är ett annat bra spår. Vi borde satsa på dem som kanske studerat här och sedan flyttat, de har ju en känsla för Umeå och tröskeln är lägre för dem att flytta tillbaka. Till exempel i samband med en livsförändring som att få barn.

En av Sveriges främsta idrottsstäder

Något som ligger Thomas varmt om hjärtat, både som utövare och som ämne för kommunikation är idrott. Umeå är en av Sveriges främsta idrottsstäder, och har röstats fram som Sveriges främsta idrottsstad inte mindre än tre gånger de senaste fem åren. Thomas lyfter gärna fram jämställdhetsarbetet som en bidragande faktor:

– I Umeå är mer idrott en självklarhet. En viktig del för vår kommuns idrottsliga framgångar är det långsiktiga jämställdhetsarbetet där bl.a. träningstider delas rättvist.

Förutsättningarna för framgångar på sportarenorna ökar förstås med inflödet av studenter till Idrottshögskolan från världens alla hörn. Umeå har aktiva som presterar på hög nivå inom många olika idrotter och här finns också ett nära samarbete mellan kommunen, föreningarna, näringslivet och universitetet vilket bidrar till att stärka elitidrottsmiljön i Umeå. Umeå har också många fina idrottsanläggningar.

Trygghet, närhet och värme

Det är lätt för Thomas att tala sig varm om Umeå som ort att jobba och bo i – här finns ju allt. Tryggheten - Umeå är en av Sveriges tryggaste städer. Närheten - här är det sällan längre än en kvarts bil- eller bussresa mellan bostad, jobb, skola, shopping, nöje och fritidsanläggningar. Människorna i Umeå är, tvärtemot klichébilden av norrlänningar, nyfikna och välkomnande. Thomas säger att han känt sig som hemma väldigt snabbt. Mycket bostad för pengarna jämfört med Stockholm och fin kommunal service. Trots att familjen bor i Holmsund, en bit utanför stadskärnan, är det nära till allt.

– Umeå är ett otroligt rikt erbjudande. Vem vill inte vara på en progressiv, sammansvetsad plats där du är välkommen?

Läs gärna mer om Adeccos kontor, kunder och samarbeten i norra Sverige på våra temasidor ”Välkommen till Norrland”.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden