Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Så lyckas du på din arbetsintervju

Kom förberedd till arbetsintervjun - öka chansen att få drömjobbet

Så du har blivit kallad på jobbintervju - vad roligt! Nu undrar du säkert hur du bäst övertygar din potentiella arbetsgivare om att just du ska få det där drömjobbet? Randa Melko vet. Hon jobbar som rekryterare på Adecco och tipsar om hur du imponerar under arbetsintervjun.

– Första intrycket är av stor vikt. Se till att komma i tid! Att komma i god tid ger inte bara ett gott intryck, det ger dig även tid att varva ner och samla dina tankar innan intervjun drar igång, inleder Randa.

Se till att vara påläst, läs gärna igenom annonsen en sista gång innan du ska in på intervjun. Tänk på klädval och anpassa din klädsel efter vilken klädkod som gäller på just det företaget.

Vilka intervjufrågor ska man förbereda sig på?

– På Adecco gör vi alltid en helhetsbedömning. Vi går igenom ansökningshandlingar, genomför tester, träffar alla aktuella kandidater för intervjuer innan vi handplockar dem vi tror passar bäst för våra företagskunder, säger Randa.

– Självklart ställer vi klassiska frågor som man säkerligen redan hört men det är för att få grundläggande information om vem du är.

Det viktiga är att undvika klassiska svar. Försök istället att komma med konkreta exempel från tidigare studie- eller arbetserfarenhet som visar vilka dina starka sidor är och som lyfter din kompetens.

Dyker det upp en fråga som du inte förberett dig på, var då inte rädd för att ta dig tid och tänk igenom innan du ger ett svar.

Tre tips för att lyckas på din arbetsintervju

  • Förberedelse — Man kan se en arbetsintervju som ett stundande lopp och vad gör man inför ett lopp? Jo, man förbereder sig både fysiskt och mentalt. Inför en kommande intervju kan man helt enkelt inte förbereda sig nog så se till att öva med kompisar, framför spegeln eller genom att titta på Youtube-videos. Läs självklart också på om din potentiella arbetsgivare och själva arbetsrollen som du sökt.
  • Egenskaper — Du har kallats till en arbetsintervju för att du väckt en arbetsgivares intresse och nu är det dags att fånga deras tillit. Så frågan är vad du som potentiell anställd kan bidra med till företaget, organisationen eller myndigheten som du söker jobb hos? Ta fram det som är unikt för dig och sälj det.
  • Personligt — Låt din personlighet lysa igenom utan att för den delen bli privat. Ett jobb är mer än bara de arbetade timmarna. En arbetsgivare är lika intresserad av hur du är som person, vad du gillar att göra och hur du arbetar i grupp.

Vilken fråga tycker du om att ställa till någon du intervjuar?

– Att fråga vad man är mest stolt över i sin karriär ger ofta ett ganska avslöjande svar och det är en fråga som får folk att tänka till på flera plan. Även här vill jag trycka på att lyfta konkreta exempel från tidigare erfarenhet, säger Randa.

Tänk ut olika situationer där du lyckats uppnå ett gott resultat, eller en situation där du inte hade de bästa förutsättningarna men lyckades ta dig in i mål ändå. Vad gick bra? Vad gick mindre bra? Vad kommer du göra annorlunda till nästa gång?

– Det är väldigt intressant att höra om tidigare erfarenheter så var beredd på följdfrågor, fortsätter hon.

Så när man gjort sin research inför anställningsintervjun, hur ska man tänka när man väl sitter där?

Det är viktigt att du lyssnar och tänker till innan du ger dina svar. Ställ gärna frågor, det visar på att du är intresserad. Slappna av, var dig själv och svara uppriktigt på rekryterarens frågor. Försök tänka på hur du formulerar dig och tala om att du känner dig nervös istället för att låta känslorna ta över.

– Vi träffar dagligen kandidater som söker nya utmaningar och har full förståelse för att man kan vara nervös, säger Randa.

Vad ska man absolut undvika?

– Om du nu blir sen till en intervju, ring alltid upp och informera om förseningen och be om ursäkt. Undvik att tala illa om tidigare arbetsgivare eller kollegor, det ger ett oprofessionellt intryck, säger Randa.

Här är det viktigt att tänka på sin formulering, exempelvis: ”jag och min chef delade inte samma målbild” istället för att säga ”min chef förstår ingenting.”

Hur lång är en arbetsintervju?

– Precis som med allt annat här i livet brukar längden på en jobbintervju variera från gång till gång. Ofta kan man räkna med att en jobbintervju tar ungefär en timme, säger Randa. Det är bra för både intervjuaren och kandidaten att känna att man har gott om tid att ställa frågor och ge väl genomtänkta svar.

Tre exempel på vanliga intervjufrågor

  • Varför ska vi anställa dig? — Utgå från de egenskaper som din potentiella arbetsgivare söker
  • Berätta om dig själv — Detta är en generell fråga som visar på din förmåga att välja ut det mest relevanta hos dig själv och för din arbetsgivare. Här får du även chansen att visa mer av din personlighet.
  • Nämn några av dina dåliga sidor? — Det är lika viktigt att känna till sina brister som sina styrkor. Det visar på självkännedom och inte minst att du vet hur du ska hantera utmaningar.

Söker du nya utmaningar i karriären? Tveka då inte att göra av dig till oss på Adecco. Randa eller någon av våra andra rekryterare hjälper dig gärna ta nästa steg i arbetslivet.

Du kan även ansöka till några av våra lediga jobb eller spontanansöka genom att registrera ditt CV.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden