2019-11-14

Win4Youth-ambassadörerna tillbaka från triathlon på Lanzarote

Nu har våra fantastiska ambassadörer Lina Staf och Jari Husein kommit hem från det triathlon de tränat inför i nästan ett års tid. Vi är såklart supernyfikna på att höra hur det gått. Win4Youth är ett initiativ som skapades av Adecco Group Foundation med syfte att förändra och förbättra människors liv. I år firar initiativet 10 år och har sedan start främjat hälsa och välmående samtidigt som det samlat in pengar till kvinnor och barn i länder där möjlighet till jobb och utbildning är små.

Det är nämligen så att all tid och alla kilometrar som anställda, kunder och konsulter på Adecco loggar omvandlas till pengar som Adecco sedan skänker till samarbetspartnern Plan International.

Här delar Jari och Lina med sig av sina erfarenheter som Win4Youth-ambassadörer för Sverige och hur det här äventyret har påverkat och förändrat deras liv. Jari inleder med att berätta om anledningen bakom hans ansökan om att bli Win4Youth-ambassadör.

— Jag sökte då jag tycker initiativet är helt underbart. Att kunna träna samtidigt som man skänker pengar till utbildning för personer som inte har möjlighet att studera är enormt motiverande. Jag såg det som en utmaning och en chans att kliva ur min bekväma bubbla.

Lina instämmer med Jari om att en del av anledningen till hennes ansökan grundade sig i en vilja att utvecklas som person men även att få chans att göra skillnad.

— Det finns många skäl till att jag sökte, dels för personlig utveckling och utmaningen att kliva utanför min comfort zone. Att genom motion få vara med och göra skillnad och bidra till någonting större tillsammans med kollegor världenöver kändes lockande, säger hon.

Någonting annat som också lockade Lina var möjligheten att på riktigt få upplevakänslan att hon tillhör ett globalt bolag.

— Tänk vilket nätverk av kollegor jag helt plötsligt har runt om i hela världen efter den här resan!

Har anmält sig till Stockholm Marathon 2020

Ansökningsprocessen började med att de båda skrev ett brev med en motivering om vad ett ambassadörskap skulle betyda för dem. Det var en hel del frågor som skulle besvaras och sista momentet var att genomgå en hälsoundersökning. Lina berättar att hon minns en fråga extra tydligt:— En fråga som jag minns lite extra var vad jag hade gjort om jag blev Win4Youth-ambassadör. Jag svarade då att jag skulle springa ett maraton. Jag har nu därför anmält mig till Stockholm Maraton 2020 som är mitt nästa träningsmål.

När det stod klart att det var Lina och Jari som valts ut som ambassadörer i Sverige bar det av till Belgien för en träningsresa.

— Äventyret som jag gillar att kalla det började med ett träningsläger i Ghent i Belgien, berättar Jari. Vi fick all utrustning så som hjälm, cykelskor, pulsklocka, våtdräkt och triathlondräkt. Vi hade en massa simträningar, cykelträning, seminarium om kost, löpteknik och mycket annat under fyra dagar.

På träningsresan fick de göra tester där man mätte kroppsfett, bendensitet och mjölksyrehalten. När resan var slut bar det av hem till Sverige för att träna på egen hand med hjälp av en coach som lagt upp ett träningsschema.

Tränade som mest 14-15 timmar i veckan

På kontoret i Göteborg där Lina jobbar var de 20 personer som sprang Stafesteni Maj 2019. De hade även anordnat Win4youth aktiviteter i anslutning till alla månadsmöten. De har hunnit med en hel del aktiviteter varav spinning, paddel, ridit islandshästar och paddlat kajak är några av dem.

Det var mycket träning som skulle balanseras med jobb och privatliv. Enligt Jari var det en utmaning under sommaren då vänner och familj ville hitta på andra saker.

— Träningen började i lugnt tempo med cirka 7-8 timmar i veckan. De sista två månaderna var jag uppe i 14-15 timmar intensiv träning med cykelpass som varade i nästan 3,5 timmar per pass.

Lina hade ett grundschema på fem pass per vecka som bestod av två pass simning, två pass löpning och en eller två pass cykling.

Träningsschemat var en rejäl omställning

Både Jari och Lina levde aktiva liv innan de började sin träningsresa inför triathlonet. Även om de båda har en träningsbakgrund var det en utmaning att börja träna inför ett triathlon.— Själv har jag alltid tränat mycket, mest på gym då jag älskar att styrketräna. Träningen inför loppet i Lanzarote var en stor ändring för mig då jag mest skulle fokusera på konditionsträning och simningen var verkligen min största utmaning, säger Jari.

Han aldrig har gillat att simma och tanken på att simma 1500 meter i öppet hav var skrämmande. Han tränade genom att simma i en inomhuspool två gånger i veckan.

— Att träna inför ett triathlon är en stor omställning för de allra flesta. Studier visar att en ny vana tar mellan 40-60 dagar att skapa och det krävs en hel del motivation och disciplin för att nå dit, säger Lina.

Hon berättar att hon har blivit hjälpt av det träningsschema hon fick av coachen men även av en inre vilja att inte göra sig själv besviken.

Nya träningsutmaningar ledde till nyfunna vänner

Under resans gång har hon tränat med nya människor, både kollegor och vänner, som hon inte tränat med innan hon blev ambassadör. Det visade sig att hon hade grymma cyklister och simmare i sin närhet som gjorde många av hennes träningspass roligare. Här berättar Lina om hur den här erfarenheten har påverkat henne som person och hur hon ser på livet i stort.

— Tittar man totaltsett på hur det här har förändrat mig så har jag fått insikt i att om man verkligen vill förändra någonting, vad som helst, så kan man! Många av ambassadörskollegorna har verkligen inspirerat mig och det har satt djupare spår än vad jag kunnat ana.

Lina berättar att hon är övertygad om att allt går om man verkligen vill. En stor del av resan och coachningen har varit med fokus på mental träning.

— Mycket sitter i huvudet, att visuellt se sig själv klara det man vill förändra är en viktig del i resan till att lyckas. Att möta kollegor man knappt känner vid målgången efter deras första triathlon och dela den glädjen är fint. Det är svårt att återberätta men jag kände verkligen stolthet.

Cykeln gick sönder under tävlingen

Att klara av ett triathlon är ju helt fantastiskt. Men var det något moment inför eller under tävlingen som var extra svårt? Här berättar Lina om vad hon upplevde som svårast.

— Innan så var det absolut svåraste att motivera mig själv och prioritera när det stod 3-4 timmar cykling på schemat. Jag gillar att cykla men när passen blev så långa upplevde jag det som tyngst. Men efter att ha genomfört loppet skulle jag säga att det är simningen som var den största utmaningen.

Det är ju något annat att simma i öppet hav med massor av människor runt omkring sig på en och samma gång. Lina berättar att starten var som att vara i en torktumlare. Löpningen var del hon kände sig starkast på och som hon redan innan gillade mest.

Det Jari upplevde som kämpigast var definitivt cyklingen. Han berättar att backarna i Lanzarote var jobbiga och att mjölksyran i benen inte var att leka med.

— Tyvärr gick min cykel sönder under loppet och jag förlorade en massa tid på att laga den. Fästet som håller pedalen på plats hade ramlat av och det kunde ha gått riktigt illa om jag ramlat av cykeln.

Då Jari saknade verktyg för att laga cykeln på egen hand hade han inget annat val än att vänta på en av domarna som hämtade rätt verktyg.

— Lokala invånare ville hjälpa till men det hade resulterat i att jag blivit diskad. Men det löste sig till slut och jag kom i mål!

Nyfiken på det senaste?


Vi skriver om allt från personalfrågor och kompetensbrist till hur du bör anpassa ditt företag till en föränderlig arbetsmarknad.

Genom att registrera så accepterar du våra villkor kring GDPR.

Adecco
Adecco Group