Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Kvinnor inom industrin – hur ser trenderna ut?

Kvinnor är generellt sett underrepresenterade inom industrin. Traditionellt sett har industrisektorn varit manligt dominerad, särskilt inom vissa yrken som är mer fysiskt krävande eller teknikintensiva. Bland lager- och terminalpersonal och maskinoperatörer inom metallindustrin finner vi endast 15-25% kvinnor. Inom byggsektorn är det bara 10%.

Trots detta kan vi se en ökande trend av kvinnor som tar sig in i vissa sektorer inom industrin, särskilt inom områden som är mer tekniskt och teknologiskt inriktade, som till exempel IT-stöd, automation, ingenjörskonst och forskning och utveckling.

Adecco jobbar idag på olika sätt för att få in fler kvinnor inom industrin – detta genom att med tydliga KPI:er visa att vi faktiskt gör skillnad!

Varför är det viktigt med jämställdhet i industrin?

Forskning och praktisk erfarenhet visar att en arbetsplats med en högre grad av mångfald och inkludering, både vad gäller jämställdhet och på andra sätt, kan vara både trivsammare och mer produktiv. En mindre homogen sammansättning i teamet är också bra för att möta yttre förändringar på ett innovativt sätt, i och med att man får fler perspektiv på utmaningarna. Den gröna omställningen kommer innebära stora förändringar, inte minst inom den traditionella tillverkningsindustrin.

Handlar det om utbildning?

Som vi skrivit om tidigare så finns en påtaglig ojämställdhet redan på utbildningarna till vissa jobb, framför allt på yrkesutbildningar av mer teknisk art. Här görs det relativt stora ansträngningar att bryta snedfördelningen, eftersom en högre andel kvinnor i naturvetenskapliga och tekniska utbildningar behövs. Vi rör oss mot ett allt mer högteknologiskt samhälle, där chanserna till ett spännande och välutbildat jobb blir större för den som behärskar matematik och teknik. Stora pensionsavgångar inom vissa industrier har också gjort bristen akut på ungdomar med industriteknisk gymnasieutbildning.

Spelar det roll för jämställdheten om fler chefer är kvinnor?

När man talar om jämställdhet i näringslivet brukar det handla om en jämnare könsfördelning och maktbalans, både på mellanchefs-, ledningsgrupps- och styrelsenivå. Självklart är det bra med en ökad inkludering på chefsnivå, men det leder inte automatiskt till en jämnare könsfördelning i andra roller på företaget eller industrin som helhet. Det som kan hjälpa är om rekryteringsprocesserna för alla roller på företaget blir mer jämställda, så att en persons kompetens och kvalifikationer fäller avgörandet i stället för personens könstillhörighet.

Finns det bra exempel på ökad inkludering av kvinnor inom industrin?

Ja, många organisationer och företag har börjat implementera initiativ och program för att locka och stödja kvinnor att välja och trivas inom industrin. Vi samarbetar med Volvo Braås, där Adecco framgångsrikt har rekryterat ett antal kvinnor till produktionen. Synliga och framgångsrika kvinnliga förebilder inom industrin spelar en viktig roll för att inspirera och motivera fler kvinnor att välja en karriär inom sektorn. Nätverk och samhällen för kvinnor inom industriella områden har också blivit alltmer betydelsefulla för att erbjuda stöd, mentorskap och möjligheter till kunskapsutbyte.

Ingenjörer diskuterar

Kommer AI och automatisering att leda till fler kvinnor i tung industri?

AI är det stora samtalsämnet just nu och många bedömare tror att AI kommer påverka alla delar av vårt samhälle, inklusive industrin. Det handlar om ökad robotisering, AI-styrda produktionsprocesser och stora förändringar i transport och logistik. En naturlig följd av denna industriella revolution blir att många tunga arbetsmoment som krävt stor kroppstyrka och uthållighet kommer att bytas ut. Operatörs- och styrningsjobb kan utföras minst lika bra av kvinnor och personer som tidigare stått utanför industrin. Till exempel kan personer med fysiska funktionsvariationer med intresse för dataanalys, programmering eller maskininlärning hitta möjligheter inom roller som tidigare var mer manuella.

Sammanfattningsvis finns det en pågående utveckling där kvinnor gradvis tar sig in i industriella sektorer, men det finns fortfarande utmaningar att adressera för att uppnå en jämnare könsfördelning. Genom att fortsätta främja jämställdhet och inkludering samt genomföra initiativ för att stödja och uppmuntra kvinnors deltagande, kan industrin bli mer diversifierad och dra nytta av en bredare talangpool.

På Adecco använder vi oss av mångsidiga rekryteringskanaler och tillämpar en kompetensbaserad rekryteringsmetodik. Detta för att säkerställa ett inkluderande urval med fokus på att hitta den kandidat som är bäst lämpad för rollen. Här kan du läsa mer om vårt arbete kring social hållbarhet, mångfald och inkludering. Är du intresserad av att veta

mer hur vi kan hjälpa dig med era personalbehov så tveka inte att kontakta oss.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden