2022-02-22KARRIÄRTIPS

Dags att söka sommarjobb

Sommarjobbare

I Sverige är det mycket vanligt att jobba under studietiden och de flesta föredrar att jobba på sommarlovet. Även om sommaren känns avlägsen så är det bra att vara ute i god tid och börja söka sommarjobb redan nu.

De flesta arbetsgivare börjar leta efter sommarvikarier i början på året. Men ge inte upp om du inte hittar rätt sommarjobb på en gång. Det finns också de arbetsgivare som kommer på att de behöver en sommarvikarie precis innan semestrarna ska börja. Så, är du redo att börja skicka in ansökningar? Här har du din guide till att hitta det perfekta sommarjobbet 2022.

Detta behöver du tänka på när du söker sommarjobb

Även om rekryteringen till sommarjobb börjar tidigt ska du inte börja skicka ut ditt CV innan du har tänkt igenom vad du egentligen vill få ut av ett sommarjobb. Att kunna bättra på din meritförteckning, tjäna lite extrapengar och få nya kontakter är alla klara fördelar med ett sommarjobb, men det är viktigt att du funderar över hur det kommer att påverka din utbildning och dina framtida jobbmöjligheter.

Hur mycket kan du arbeta?

Det känns visserligen härligt att fylla på plånboken, men se till att sommarjobbet inte tar för mycket tid från eventuella studier eller studentlivet. Vill du jobba delar av eller hela sommaren? Kolla in fasta tjänster för hela sommaren med ett bestämt start- och slutdatum som passar dig. Genom att tänka igenom hur du vill jobba kan du enklare komma på rätt spår i jobbsökandet.

Vilken bransch vill du jobba i?

Ett tillfälligt sommarjobb är en perfekt introduktion till arbetslivet. Du kan få praktisk erfarenhet inom det område som du studerar för att ta reda på om det är rätt väg inför framtiden, eller till och med prova på ett helt nytt område utan något stort åtagande.

De tider då sommarjobb innebar serverings- och badvaktsknäck är ett minne blott. Många av Sveriges främsta företag samarbetar med Adecco för att tillsätta extrapersonal. Genom att bli konsult hos Adecco kan du hitta en flexibel tjänst där du får arbeta inom ditt eget studieområde.

Adeccos konsultchef tipsar

Michaela Bissman jobbar som konsultchef i en av Barillas fabriker. Hon berättar att de i sommar kommer ta emot cirka 70 sommarvikarier. Ett av Michaelas bästa tips för dig som söker sommarjobb är att lägga ner omsorg på din ansökan.

– Din ansökan är den första kontakten du har med ansvarig rekryterare för tjänsten. Läs annonsen ordentligt så du vet vad det är för jobb du söker och anpassa gärna din ansökan efter olika kategorier av jobb.

Michaela berättar att det är viktigt att vara ute i god tid, att ha koll på när du kan börja och sluta ditt sommarjobb och att du tänker över om du behöver vara ledig något under sommaren. Dessutom kan sommarjobbet ge dig så mycket mer än bara extra pengar.

– Du knyter viktiga kontakter för framtiden och får arbetserfarenhet som är värdefull när du ska ut i arbetslivet ”på riktigt”. På Adecco kan vi även hjälpa dig att hitta rätt efter att du avslutat dina studier. Vi har många bra verktyg för att matcha dig mot ett jobb som passar dig men framförallt så har vi ett enormt kontaktnät med kunder som ständigt letar efter ny kompetens.

Fördelarna med sommarjobb

Ett sommarjobb handlar om mer än att bara tjäna pengar. Även om du bara jobbar extra under en termin eller sommar kan det leda till många möjligheter efter examen.

Utöka ditt kontaktnät

Det är inte ovanligt att företags lediga tjänster tillsätts med hjälp av personliga kontakter. Det innebär att det krävs mer än en examen för att få jobb efter skolan. Genom att hitta ett sommarjobb kan du knyta dina första kontakter i den professionella världen och därmed öppna dörrar till framtida roller.

Få nya kompetenser och erfarenheter till ditt CV

När du ska söka tjänster efter universitetet behöver du mer än bara utbildningsavsnittet att fylla i på ditt CV. I dag kräver allt fler jobb tidigare erfarenhet, så genom att sommarjobba kan du se till att du kommer vidare i de första gallringarna och får en intervju.

De flesta stora företag och organisationer uppger att arbetslivserfarenhet är lika viktigt som en examen. Genom att få praktisk arbetslivserfarenhet kan du utveckla efterfrågade färdigheter som du bara kan lära dig på jobbet - inte i ett klassrum.

Tjäna extrapengar

Det är kanske den mest uppenbara fördelen, men möjligheten att tjäna pengar är trots allt en av de främsta anledningarna till att ta ett sommarjobb. Du får en professionell lön för ett professionellt utfört arbete. Att kunna dryga ut kassan burkar vara välkommet för studenter då bidrag och lån inte alltid räcker hela vägen.

Är du redo att börja skicka ut jobbansökningar inför sommaren?

Många sommarjobb för 2022 är redan ute så besvara frågorna ovan, kolla in våra lediga jobb och sätt i gång att söka. Om du inte hittar ett jobb direkt kan du registrera dig hos oss och göra dig sökbar för kommande jobb. Lycka till med sommarjobbsöket!

Hitta ditt drömjobb

Vi har många spännande roller inom en rad olika branscher. Skicka in din ansökan redan idag!

Lediga jobb

Du kan även registrera ditt CV i vår databas och bli sökbar för våra rekryterare. Är det dig de söker?

Adecco
Adecco Group