2021-04-21KARRIÄRTIPS

Vad innebär det att jobba som konsult?

Roken Cilgin i en konversation

Om du är sugen på omväxling i arbetet samtidigt som du utvecklas och bygger ditt nätverk kan konsultrollen vara något för dig. Här berättar vi lite mer och listar fördelar med att vara konsult. Kan det vara rätt väg för dig?

På Adecco är du anställd av oss men uthyrd till ett annat företag där du arbetar som konsult. Adecco betalar din lön, försäkrar dig och erbjuder dig många bra förmåner som exempelvis friskvårdsbidrag. Som anställd konsult har du en ansvarig konsultchef som coachar och stöttar dig. För Adecco är det viktigt att du som konsult trivs ute på din arbetsplats och vi arbetar för att du ska få möjlighet till att utvecklas i din roll.

Vad gör en konsult?

Som konsult kan du testa på olika arbetsgivare och uppgifter. Om du är specialist inom ditt område kan du tas in för att hjälpa en organisation med något specifikt problem. Du kan också vara den som tas in för att stötta upp vid arbetstoppar eller projekt.

Som konsult rekryteras du oftast för ett specifikt uppdrag men om det uppdraget skulle ta slut arbetar din konsultchef för att hitta ett nytt uppdrag till dig. Många gånger kan också en konsult bli erbjuden en fast anställning hos företaget som du arbetar hos efter uppdraget tar slut.

Konsulter finns inom alla områden beroende på individens kompetensområde, såsom HR, lager, industri, ekonomi, management, marknadsföring, juridik, teknik, IT eller design. Inom vilket tänkbart organisationsområde som helst egentligen. Du kan även jobba extra som konsult under studietiden. Det är ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden och bygga på ditt CV.

Genom att vara konsult skapar du värdefulla och professionella kontakter. Att utveckla nätverk och bra relationer är det som gör en konsult bäst i sitt yrke.

Konsulten Jenna berättar

Jenna Johansson är konsult för Adeccos studentpool och jobbar på SEB:s kontor i Kristianstad och Lund. Hon studerar juridik och ekonomi men ville praktisera under sin studietid för att få arbetserfarenhet inom rätt område. Om du vill ha frihet i din vardag så rekommenderar Jenna verkligen att arbeta som konsult för Adecco under studietiden.

— Det finns ingen arbetsgivare som varit så flexibla och tillmötesgående som Adecco. Jag har kunnat anpassa när jag jobbar helt enligt mitt schema med studier och tentor, säger Jenna.

5 fördelar med konsultyrket

1. Omväxling – du får möjlighet att testa på olika arbetsuppgifter och arbetsplatser.

2. Erfarenhet – du får ett starkt CV.

3. Utveckling – genom olika roller utvecklas du i snabb takt.

4. Nätverk – du bygger upp ett stort personligt nätverk.

5. Trygg anställning – på Adecco har du fast lön, reglerad semester och friskvårdsbidrag.

Är konsultrollen rätt för mig?

Som konsult behöver du vara självgående, flexibel samt prestigelös. Du kavlar upp ärmarna och tar hand om kundernas projekt när det behövs. Många gånger tas du in för att lösa ett specifikt problem eller för ett projekt så du behöver trivas med att ställas inför utmaningar och jobba mot deadlines.

Du behöver vara bra med andra människor och tycka om att samarbeta för att skapa goda relationer och förtroende. Du behöver även vara en bra lyssnare för att matcha kundens förväntningar.

— Det känns som att det är viktigt att man är utåtriktad, framåt, stöttande och den där ”hjälten som hugger i”. Det är så jag tänker när jag representerar Adecco, förklarar Jenna.

Konsulten Leif berättar

Så här berättar konsulten Leif Wiklund som efter 22 år hos samma arbetsgivare kände att det var dags att testa något nytt. Han hade varit på en och samma arbetsplats sedan skolan och ville göra något annat. Leif var inte ute efter en ny fast arbetsplats utan ville pröva på olika arbetsuppgifter på flera företag. Via Adecco får du chansen att komma ut på företag och visa att du har viljan att lära dig.

— Mitt uppdrag på SunPine skulle initialt vara i 14 dagar. Det var för fem år sedan. Sedan dess har de fortsatt att förlänga mitt uppdrag.

Konsulten Jenny berättar

Jenny Ohlsson som har jobbat som konsult för Adecco sedan 2012 berättar också om sin resa och fördelarna med att jobba som konsult. Hon hade aldrig arbetat med lön tidigare utan blev upplärd ute hos kund. — Min chef trodde på mig och valde att satsa på mig. Alla vägar är inte via studier, jag fick verkligen en superchans, säger Jenny.

Hon gick sedan vidare till en annan arbetsplats för att även där bli upplärd på något hon inte jobbat med innan. Genom att visa ett driv och en vilja att lära dig kan du testa på olika yrken ändå.

Att vara konsult är ett spännande, dynamiskt och utvecklande yrke. Är du intresserad av att jobba som konsult hos Adecco? Läs mer om hur det är att jobba som konsult och registrera ditt CV i vår databas. Kanske hittar du ditt nästa jobb bland våra lediga jobb.

Hitta ditt drömjobb

Vi har många spännande roller inom en rad olika branscher. Skicka in din ansökan redan idag!

Lediga jobb

Du kan även registrera ditt CV i vår databas och bli sökbar för våra rekryterare. Är det dig de söker?

Adecco
Adecco Group