Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Hur du blir en i gänget på ditt nya jobb

Som nyanställd är det både viktigt att känna sig inkluderad men även trygg och sedd av sina chefer och kollegor. Det kan vara nervöst i början, du är osäker på vad som förväntas både arbetsmässigt och socialt. Även om det är din nya närmaste chef som har ansvaret finns det en hel del du kan göra själv för att snabbt bli delaktig och känna dig varm i kläderna på din nya arbetsplats.

Berätta vem du är och lyssna

Som nyanställd är det normalt att du möts av idel nya ansikten. Dina medarbetare är förstås nyfikna på sin nya kollega men drar sig kanske för att presentera sig eller berätta om sig själva. Människor är väldigt olika och alla är inte så bekväma med att ta kontakt eller skaffa nya bekantskaper. Även om du blivit presenterad för teamet av din chef är det bra att bryta isen. Du behöver inte dra hela CV:t, men att hälsa och byta ett par ord uppskattas oftast. Det kommer finnas tid för det djupare samtalet senare. I början är det som regel bra att vara ”personlig, men inte privat”.

Var observant och frågvis om processer och arbetsmoment

Dina nya chefer och kollegor utgår säkert från att du har den kompetens som behövs för dina nya arbetsuppgifter. Kanske har du arbetat i samma miljöer, processer eller datasystem tidigare, men det kan finnas avgörande skillnader. Självklart är det även här din chef eller arbetsledare som har ansvar för din onboarding, men det kan vara svårt. Här är grundregeln att vara uppmärksam och ställa frågor. Vad sysslar dina kollegor med? Vad görs på de andra avdelningarna? Var extra observant på sådant som skiljer sig från tidigare processer eller system du har jobbat med. Se också till att du vet var du kan få svar på frågor som dyker upp senare.

Gör din research om din nya arbetsgivare

Det finns mycket du kan lära dig om din nya arbetsgivare utan att prata med chefer eller kollegor. Titta på företagets hemsida och sociala medienärvaro. Kanske har du redan bra koll genom rekryteringsprocessen, men det uppskattas alltid av en arbetsgivare att de anställda har pejl på företagets vision, mission, historia och organisation. Se också till att du deltar i introduktionsverksamheter om du får chansen. Många företag har en personalhandbok online, till exempel på intranätet. Där kan det finnas mycket matnyttigt som hjälper dig i din onboarding.

Fika och ät lunch tillsammans med kollegorna

Det finns vetenskapliga studier som visar att vi människor stärker våra sociala band allra bäst när vi äter tillsammans. Ta därför chansen och hoppa inte över fikat med kollegorna. Att ta med fikabröd som ny på jobbet brukar uppskattas. Fika och lunch är de bästa tillfällena till ett informellt samtal. Det är då du lär dig jargongen och har störst chans att knyta personliga band med dina medarbetare. Oberoende av om det är lunchbox, cafeteria eller lunch ute som gäller.

Skaffa en mentor

Mentorskap är en utmärkt men ibland underskattad metod att utvecklas på jobbet. Om du kan hitta någon som är kunnig i sin roll och samtidigt verkar pedagogisk kan det vara ett utmärkt sätt att komma in i jobbet och känna sig mer delaktig. Ett mentorskap behöver inte vara så omfattande eller komplicerat. Det kan räcka med att ni träffas för en kaffe i 15 minuter varje månad och pratar om din utveckling, dina utmaningar och dina mål. Du kanske kan få tips på en lämplig person av din närmaste chef.

Lycka till!

Att känna sig som en i gänget på sin nya arbetsplats kan ta lite tid, men med lite sunt förnuft och ett aktivt förhållningssätt kommer du snart att hitta din plats. Lycka till på ditt nya jobb!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden