Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

Så håller du motivationen uppe i jobbsökandet

Läsa jobbannonser, skriva personliga brev, snygga till CV:t, kolla in jobbsajter, skicka ansökningar - att söka jobb är en heltidssyssla. Det är inte ovanligt att känna att motivationen ibland tryter, speciellt om du gång på gång får negativa besked eller till och med, inga svar alls.

En av de största utmaningarna när du letar jobb är just att hålla motivationen uppe. Men genom att göra några små förändringar i ditt tillvägagångssätt kan du hålla igång drivet och hitta rollen som passar dig. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du hittar och behåller motivationen när du söker jobb.

1. Håll dig till en daglig rutin

Öka chanserna att lyckas med jobbsökandet genom att sätta upp och följa en daglig rutin. Det enklaste sättet att komma igång är att stiga upp samma tid varje dag precis som om du skulle gå till jobbet. Nästa steg är att avsätta en viss tid till jobbrelaterade uppgifter och att hålla dig till detta i största möjliga mån. Ta en paus med jämna mellanrum och glöm inte att avsätta tid till sådant du gillar att göra. Det kommer göra dig mer fokuserad och målmedveten under tiden du söker jobb.

2. Sätt upp realistiska mål

Motivationen stärks om du arbetar mot uppställda mål men de bör vara realistiska. Annars är risken stor att du blir besviken vilket kan bli en knäck för självförtroendet, något som aldrig är bra för jobbsökandet. Ställ upp både dagliga och veckovisa mål och var specifik med vart och ett.

Till exempel kan du ägna en dag åt att fixa till din LinkedIn-profil och ditt cv, nästa åt att höra av dig till tre kontakter och den tredje till att söka de tre tjänster du är mest intresserad av. Med ett mer genomtänkt tillvägagångssätt är chansen större att du får ett jobb som passar just dig och undviker att tappa motivationen under tiden.

3. Tänk positivt

Det är lätt att låta negativa tankar smyga sig på men försök då istället att sammanfatta vad du åstadkommit hittills. Läs igenom referenser från tidigare arbetsgivare och kollegor. Lista dina kompetenser och färdigheter. Skriv ner uppnådda mål som du är stolt över och har premierats för.

Bara för att du inte har ett jobb just nu betyder det inte att alla dina tidigare arbetsinsatser har gått upp i rök. Fira små framgångar och undvik att grubbla över motgångar. Om du inte får ett visst jobb du sökt kan du be den rekryteringsansvariga om återkoppling och använda den för att finslipa taktiken inför nästa intervju.

4. Utveckla din kompetens

Har du hittat det perfekta jobbet men saknar de kompetenser som krävs? Du behöver inte uppfylla vartenda krav i varje jobbeskrivning. Det kan dock vara värt att skaffa sig de kompetenser som efterfrågas för en roll du vet att du kommer att trivas med. I dag är det möjligt att ta många kurser online vilket gör det ännu lättare för dig att lägga till ”kompetensutveckling” till din dagliga rutin.

Du kan också arbeta på att stärka den kompetens du redan har eller fräscha upp kunskaperna på eftersatta områden. Potentiella arbetsgivare kommer bli imponerade av att du har utbildat dig på eget initiativ vilket gör dig till en eftertraktad kandidat.Du kan också arbeta på att stärka den kompetens du redan har eller fräscha upp kunskaperna på eftersatta områden. Potentiella arbetsgivare kommer bli imponerade av att du har utbildat dig på eget initiativ vilket gör dig till en eftertraktad kandidat.

5. Om möjligt - arbeta ideellt

Det är normalt att känna att man fastnat i samma hjulspår när man söker jobb. Ett bra sätt att byta perspektiv är att arbeta ideellt. Välj antingen en organisation som ger dig skjuts i karriären eller helt enkelt något som du brinner för.

Vi drivs alla av både inre och yttre motivation. Ideellt arbete kan vara positivt för båda två eftersom du i gör något du är stolt över (inre motivation) och samtidigt förbättrar ditt CV till potentiella framtida arbetsgivare (yttre motivation).

Få hjälp att hålla uppe motivationen när du söker jobb genom att läsa fler av våra karriärtips. Du kan också registrera ditt CV i vår databas eller kolla in våra lediga jobb. Du är redan ett steg närmare drömjobbet. Lycka till!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Adecco
Adecco Group