Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Hur går det med den gröna omställningen i norr?

Det har skrivits mycket om den gröna omställningen i norra Sverige. Här försöker vi sammanfatta bakgrunden till omställningen, något om utmaningarna den innebär och berätta kortfattat om hur arbetet fortskrider.

Hållbarhetskraven driver utvecklingen

2015 antog FN Agenda 2030, 17 globala mål som ska bidra till en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling. Det råder bred enighet om att industrin och samhället i stort bör ställa om till en framtid som är mindre beroende av fossila material i produktionen och energi från fossila energislag. Förnyelsebara alternativ finns, och norra Sverige, framför allt Norr- och Västerbotten har goda förutsättningar att bli ett viktigt nav i omställningen till en grönare industri. Här finns det både plats att etablera nya stora anläggningar och mycket grön energi i form av vattenkraft, sol- och vindkraft.

Sverige i framkant när det gäller att minska fossilberoendet

Sedan 2018 har Sverige en klimatlag, som bland annat stipulerar att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären senast 2045, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Målet innebär att utsläppen av växthusgaser från svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre senast år 2045 än utsläppen år 1990. Om man tittar på övergången till fossilfri energiproduktion så kan vi se en klar trend. Andelen grön energi växer starkt och man räknar med en minskning av koldioxidutsläppen med 59% till år 2030 jämfört med 2005 års nivå.

Stora planer för grön industri i norr

Förutsättningarna är alltså goda för grön industri, och allt fler stora företag riktar blickarna mot norra Sverige för att etablera sig och investera i Norrbotten och Västerbotten. H2 Green Steel siktar på att bygga världens första storskaliga gröna stålverk. Genom att kombinera befintlig järn- och ståltillverkningsteknik med en storskalig produktion av grönt väte skulle man kunna ha en produktion igång redan 2025. Industriprojektet Hybrit Development AB som drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall, bygger en anläggning med syfte att utveckla det första fossilfia stålet.

Utanför Skellefteå bygger Northvolt Europas största batterifabrik som beräknar ha sin första etapp utbyggd 2023. Även Bolidens återvinningsanläggning i Rönnskär gör stora investeringar och nära den finska gränsen pågår den största skogsindustriinvesteringen i Finland någonsin.

Omställningen är viktig för Sveriges framtida konkurrenskraft

Den gröna omställningen är en viktig pusselbit i klimatpolitiken, men det finns andra fördelar. Sverige har genom omställningen i norr potentialen att bli en internationell ledare inom grön teknik och kan erbjuda hållbara lösningar som kan inspirera och påverka andra regioner och länder. Det finns naturligtvis också stora möjligheter att öka exporten av klimatsmart teknik och stärka handeln med andra länder. Att vara en ledande aktör inom den gröna omställningen kan även stärka Sveriges varumärke och image internationellt.

Möjligheter men även utmaningar

Alla paradigmskiften i mänsklighetens historia har krävt anpassningar, innovation och risktagande. Möjligheterna med den gröna omställningen är fantastiska, men det finns naturligtvis utmaningar. Många av dessa kräver stora insatser och engagerar förutom uppfinnare och ingenjörer aktörer inom finans, regionplanering och kompetensförsörjning. Tillgången till grön energi, en infrastruktur som klarar en befolkningsökning på uppåt 20% och utbildningsmöjligheter för att klara kompetensförsörjningen är några av fokusområdena.

Förnyelsebar energi kräver utveckling och innovation

En stabil tillgång till fossilfri energi är en viktig konkurrensfördel för aktörer som etablerar sig i regionen. De gröna energislag som i närtid är aktuella för ökad produktion av el är framför allt vattenkraft, vindkraft och solenergi, som brukar kallas intermittenta, eftersom produktionen varierar beroende på väder och årstid – till skillnad från oljekraftverk eller kärnkraftverk. Genom att utveckla och tillämpa olika former av energilagringsteknik kan svängningar i energisystemet minskas och intermittent elenergi omvandlas till andra energislag.

Råvaruförsörjningen, infrastruktur och bostadsbyggande behöver stärkas upp

Utöver el är många av de nya industrierna beroende av råvaror alltifrån järnmalm till sällsynta jordartsmetaller. Transporter av människor, råvaror och färdiga produkter kräver en bättre infrastruktur av vägar och järnvägar. Attraktiva bostäder med tillhörande köpcentra, kommunal service, skolor och sjukhus måste planläggas och byggas. Både finansiering och samordning av dessa projekt är en stor utmaning.

Sammanfattningsvis är den gröna omställningen ett jätteprojekt med en enorm potential, både för att möta klimatmålen och för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Samordningen mellan näringsliv, kommuner och finansiärer måste lösas. Kanske ännu mer avgörande är kompetensförsörjningen till de nya industrierna och de kringsamhällen som växer upp. Mer om detta i vår nästa artikel om den gröna omställningen!

Adecco är proffs på kompetensförsörjning, kontakta oss redan idag!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden