Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Frågorna att ställa dig själv innan du tackar ja till ett jobberbjudande

Att bli erbjuden ett jobb är självklart något positivt. Men innan du accepterar erbjudandet kan det vara bra att ta några steg tillbaka och tänka över om det är den rätta rollen för dig. Det kan vara lockande att tacka ja till första bästa jobberbjudande, speciellt om du har sökt jobb länge och utan framgång.

Ibland kanske du av olika skäl måste ta ett jobb men även då är det bra att komma fram till varför du tackar ja och har en plan framåt. Det allra bästa är om du tackar ja till ett jobb som du kommer att vara nöjd med. För att ta reda på om jobbet är rätt för dig så kan du ställa dig de här frågorna

Är detta jobb i linje med dina långsiktiga karriärmål?

Tänk på hur det här jobbet kommer att se ut på ditt CV och tänk dig att prata om det på en framtida jobbintervju. Är rollen i linje med vad du vill göra i framtiden? Även om jobbet inte tar dig närmare drömjobbet så är det viktigt att du får ut något av värde. Kan du bygga på dina färdigheter och få meningsfull erfarenhet? Då kan det absolut vara värt att tacka ja.

Lämnar du ditt nuvarande jobb eller går du till det nya?

Tänk efter noga varför du planerar att acceptera detta erbjudande. Beror det på att du är missnöjd med din nuvarande roll snarare än att du är exalterad över den nya så kan det vara fel att tacka ja. Samma sak gäller om du är arbetslös. Nöj dig inte med en roll som egentligen inte passar dig bara för att det är ”bättre än inget”. Om du har möjlighet att vänta på att ett mer passande erbjudande kommer så gör det.

Är du nöjd med den erbjudna lönen?

Kontrollera att den erbjudna lönen är marknadsmässig och att den täcker din nuvarande livsstil. Om du inte är nöjd med lönen så försök att förhandla. Glöm inte att väga in de förmåner som erbjuds. Kanske är du inte helt nöjd med lönen men erbjuds generösa förmåner? Fundera över vad som är viktigt för dig och vad du kan tänka dig kompromissa med.

Funkar jobbet med din livssituation?

Det är viktigt att du har ett jobb som möjliggör en sund balans mellan jobb och privatliv. Tänk över de praktiska aspekterna av jobbet. Har företaget flexibla arbetstider som ger dig möjlighet att hämta barnen efter förskolan eller för att kunna gå på det där yogapasset du älskar? Ta reda på hur lång tid du måste pendla varje dag för att ta dig till arbetsplatsen. Är det värt tiden? Du ska inte behöva förändra din livsstil radikalt och ge upp ditt personliga liv för ett jobb. När ett företag visar förståelse för att du har ett liv även utanför jobbet är det en bra indikator på att de behandlar sina anställda bra.

Finns det möjlighet att växa?

Om företaget erbjuder kompetensutveckling i form av relevanta utbildningar, workshops och kurser är även det ett gott tecken på att det är en bra arbetsgivare. Det visar också att det kan finnas möjligheter att klättra inom företaget vilket alltid är positivt.

Känns arbetsuppgifterna roliga?

Se över de ansvarsområden och arbetsuppgifter du kommer att ha. Känns de intressanta och roliga? Alla tjänster innebär självklart uppgifter som inte är så spännande men dessa bör inte vara fler än de positiva. Ju mer engagerad du är i ditt arbete desto bättre kommer du att prestera på jobbet. Vi tillbringar en stor del av vår tid på arbetet och därför är det så viktigt att göra något man trivs med.

Är företagskulturen tilltalande?

Varje företag har sin egen kultur och den kan vara allt från traditionell och formell till modern och avslappnad. Vilken miljö funkar du bäst i? Kanske föredrar du att hålla arbete och privatliv helt åtskilda. Eller är din ideala arbetsmiljö mer avslappnad och familjär? Ta dig en titt på företagets sociala mediekonton. De brukar kunna ge dig en god känsla av hur kulturen är.

Hur är människorna?

Tänk tillbaka på din intervju och hur kommunikationen har varit med företaget under hela processen. Detta ger dig en god känsla av hur man beter sig mot varandra på arbetsplatsen. Om din potentiella chef intervjuade dig, kändes det som ni kom bra överens? Förklarade hen rollen tydligt eller var personen vag i sin beskrivning? Detta kan spegla deras ledarstil och hur det kommer att vara att arbeta på företaget.

Om du fortfarande är på jakt efter ett nytt intressant jobb så rekommenderar vi att registrera ditt CV i vår databas. Då får våra rekryterare chansen att matcha dig på mot jobb som passar din profil. Lycka till i jobbsökandet!

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden