Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

En helt digital rekryteringsprocess – vad är viktigt att tänka på?

HR-avdelningar runt om i Sverige och övriga världen har blivit tvungna att anpassa sina rekryteringsstrategier då Covid-19 pandemin snabbat på många digitala processer. Här tittar vi på utmaningar med att rekrytera i vad som många refererar till som ”det nya normala”. Vi utforskar även potentiella lösningar så du kan säkerställa att din rekryteringsprocess förblir effektiv och smidig.

En del organisationer hade redan börjat digitalisera sina rekryteringsstrategier vilket innebär att de haft tid att testa och förbättra sina processer. Andra har tvingats till drastiska förändringar som skett oavsett om det funnits en plan för det eller inte.

Vad har förändrats?

Regeringar och organisationer har accepterat att social distansering behövs för att bekämpa Covid-19 pandemin. Många arbetsgivare har varit tvungna att göra stora anpassningar som möjliggjort distansarbete, men de har också fått se över hur de rekryterar och välkomnar nya medarbetare.

I en tid när distansarbete blivit allt mer acceptabelt har en ny rekryteringsmöjlighet uppstått. Det finns stora möjligheter att bredda din sökning och leta efter kandidater internationellt. Tiden då du var begränsad till lokala sökande börjar försvinna.

Att hitta rätt kandidater

Genom digitala evenemang och webinar kan du bygga relationer med potentiella kandidater. Du kan också välja att spela in dessa och använda för att marknadsföra ert varumärke.

Underskatta inte kraften i sociala medier när du förfinar din rekryteringsstrategi. Chansen är stor att kandidater besöker dina sociala medier för att ta reda på mer om er som företag. Att ha en uppdaterad och engagerande närvaro på sociala medier är ett utmärkt sätt att kommunicera era värderingar och attrahera de talanger som lever upp till dessa.

Varför inte be om hjälp från en etablerad aktör? Har du svårt att attrahera och identifiera de "rätta" talangerna finns det certifierade HR-partners, som Adecco, som är experter på att hjälpa företag med just detta.

Intervjuer och tester

För att hitta den bäst lämpade personen för jobbet kan tester vara till stor hjälp. Vi på Adecco använder forskningsbaserade tester som hjälper oss rekrytera kompetensbaserat och fördomsfritt. En av fördelarna med att erbjuda digitala tester och urvalsfrågor är att kandidater bara behöver göra dessa en gång. De kan sedan söka nya jobb snabbare och du kan matcha uppgifterna i databasen mot nya tjänster.

När det blir dags för en fysisk intervju är videointervjuer ett bra alternativ med tanke på tiden vi befinner oss i. Tack och lov finns det en uppsjö av bra plattformar, inte bara Teams och Zoom, som gör videosamtal enklare än någonsin. Det finns också plattformar som fokuserar specifikt på videointervjuer, såsom exempelvis Sparkhire och Hirevue.

Digitaliserad pre- och onboarding

Rekryteringsprocessen slutar inte när du erbjudit kandidaten jobbet. Tiden efter att en kandidat har signerat anställningsavtal fram till det faktiska startdatumet är viktig att ta tillvara på. Det är här som preboarding kommer in.

Skicka ett trevligt välkomstpaket någon vecka innan den nya medarbetaren börjar. Det förmedlar känslan av en välkomnande organisation.

Att investera i en bra onboarding är viktigt för att nya medarbetare ska känna sig välkomna och trivas. Det går dessutom hand i hand med hur snabbt de lyckas komma in i rollen och nå resultat.

Att skapa en bra onboarding är naturligtvis svårare när den sker digitalt. Hur förmedlar du er företagskultur när det inte finns möjlighet att träffas på kontoret?

Att börja ett nytt jobb kan vara både skrämmande och spännande. En steg-för-steg-guide för den första tiden är ett bra sätt att hjälpa den nya medarbetaren komma in i rollen och känna sig som en del av ert företag.

Digitalisera och effektivisera

Att organisationer anpassar sättet de rekryterar på är i sig inget nytt. Det unika med den nuvarande situationen är att Covid-19 tvingade oss alla att snabbspola många digitala processer.

En digital rekryteringsprocess möjliggör för en fördomsfri och kompetensbaserad process som i sin tur minskar risken för dyra felrekryteringar. Att du dessutom effektiviserar ditt arbete och frigör värdefull tid som du kan lägga där den skapar mer värde är bara en av fördelarna.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden