Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Dags att byta jobb?

Någon gång under din karriär kommer du med största sannolikhet känna att det är dags att byta jobb. Kanske vill du ha en mer ledande och utmanande roll på det företag du är anställd på idag? Eller känner du för att ta ett ännu större steg och byta karriär helt?

Du är verkligen inte ensam! Dessa tankar har många haft de senaste åren. Genom att växla in på ett nytt spår har de lyckats få ett bättre och roligare arbetsliv. Här listar vi några punkter som kan vara bra att fundera över innan du tar nästa steg i karriären.

Tecknen som signalerar att det är dags att byta jobb

Att komma till insikten att det är dags att byta jobb kan ibland ta lite tid. Tecknen som signalerar att du är redo att se dig om efter ett nytt arbete finns ofta där, men de är kanske inte helt uppenbara till en början. Här är några frågor du kan ställa dig själv för att avgöra om det är dags för en förändring.

  • Får du uppskattning för det du gör på jobbet?
  • Kommer du bra överens med din chef och dina kollegor?
  • Drar du dig in i det sista för att gå upp på morgonen och tittar konstant på klockan under dagen?
  • Är du missnöjd med din lön eller tjänar du bra men känner trots allt att lönen inte väger upp för hur otillfredsställd du är på jobbet?
  • Påverkar ditt jobb ditt personliga liv och allmänna humör på ett negativt sätt?
  • Är negativa känslor på jobbet vanligare än positiva?
  • Utvecklas du fortfarande i din roll? Känner du att ditt jobb tar dig framåt professionellt. Har du fått chansen att vidareutbilda dig?
  • Kan du stå bakom företagets kultur och värderingar?

Kom ihåg att ingen älskar sitt jobb 100 procent av tiden. Men om du upplever att de negativa känslorna för jobbet tar större plats än de positiva kan det vara dags för dig att hitta en mer tillfredställande roll.

Det känns som det är dags för mig att byta jobb. Vad är nästa steg?

Kanske har du inte ”mer än 5 års erfarenhet inom yrket” eller tillräcklig ”erfarenhet med programvaran” som efterfrågas i annonsen för drömjobbet. Det är här dina mjuka kompetenser kommer in i bilden. Flytta fokuset till hur de kan väga upp din bristande erfarenhet.

Oavsett vilken riktning du väljer att gå är det viktigt att ha en strategi för att hitta ett nytt jobb. Skriv en lista med de uppgifter du behöver göra och bestäm en deadline när de ska vara klara. Sätt realistiska mål för hur många tjänster du ska söka per vecka. Fundera på vilka eventuella hinder du kan möta på vägen och hur du kan överkomma dem.

Om du är sugen på att byta karriärinriktning behöver du tänka över hur du ska ”paketera om” dig själv. Vilka färdigheter och kunskaper från dina tidigare anställningar kan hjälpa dig i ditt framtida karriärval? Finns det användbara färdigheter eller kompetenser som du kan utveckla under den återstående tiden på din nuvarande arbetsplats?

Att byta karriär kan verka skrämmande men kom ihåg att det aldrig är för sent att lära sig något nytt! Förutom kurser på högskolor och universitet finns det idag många privata aktörer som erbjuder ett brett utbud av onlinekurser. Kanske din nuvarande arbetsgivare till och med erbjuder intressanta kurser online som en förmån?

Finns det något jag bör tänka på när jag byter jobb?

Att ha höga ambitioner är bra. Men det är viktigt att du känner till dina begränsningar och inte slösar din tid på att söka orealistiska roller. Utvärdera dina styrkor så objektivt du kan och utnyttja ditt nätverk för att hjälpa dig hitta drömjobbet.

Se till att lämna ditt nuvarande jobb på ett professionellt och konfliktfritt sätt. På så sätt bränner du inga broar till värdefulla kontakter i framtiden. Förutom att du kanske vill använda din arbetsgivare och kollegor som referens så håller du även dörren öppen om du skulle vilja komma tillbaka en dag.

Det kan också vara värt att tänka på hur lång tid du har varit på det nuvarande företaget. Har du bara arbetat inom organisationen i 8-9 månader kan det vara bra att stanna kvar tills du når ett år. Det ger mer tyngd till anställningen och ser bättre ut på ditt CV.

Slutligen, bara för att du byter jobb eller karriär så behöver det inte betyda att det måste vara för evigt. Det kan kännas skrämmande att byta jobb om du tror att måste stanna på din nya position för resten av ditt arbetsliv. Glöm inte att du alltid kan byta jobb och ändra karriärinriktning igen om det inte känns rätt.

Om du vill ha en trygg anställning och samtidigt få chansen att prova på olika jobb så kan konsultrollen vara något för dig. Då har du möjlighet att testa på olika roller hos olika uppdragsgivare. Att vara konsult hos Adecco ger dig flera fördelar som exempelvis friskvård och tillgång till kompetensutveckling.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden