Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Min resa till VD för en månad på Adecco Sverige – en datastudents reflektioner

Datateknikstudent på KTH, Vinnare CEO for One Month 2022, Finalist Tech Talent of the Year

Vill jag ha jobbet?

Det var frågan jag ställde mig när jag stirrade på knappen ”Ta chansen – ansök idag” tidigare i år. Jag har alltid älskat matematik och har studerat datavetenskap på KTH de senaste tre åren. Att bli VD hade aldrig varit min dröm, och jag hade inte ens övervägt det innan mars i år.

Jag hade hört talas om tävlingen ”VD för en månad” och jag måste erkänna att det lät som en sån chans man bara får en gång i livet. Jag har alltid varit en person som gillar utmaningar, att komma ut ur min komfortzon och lära mig nya saker.

Jag har dessutom fått ledarskapserfarenhet från flera studentorganisationer de senaste åren, senast som ordförande i ett nätverk för kvinnliga och icke-binära studenter på KTH. Att bli VD för en månad skulle låta mig utveckla mina ledarskapsförmågor och utöka min komfortzon. Och utan tvekan vara en bra start på karriären.

Tillbaka till första frågan: Vill jag ha jobbet?

Jag studerar datavetenskap och vill bli dataingenjör. Företaget bakom tävlingen är Adecco Group, ett HR-företag. Inte ett teknikföretag. Skulle jag, genom att vara med i tävlingen, hamna fel jämfört med vad jag vill? Efter att ha tänkt länge och väl kom jag fram till att svaret var nej.

Varje företag är ett teknikföretag idag. Teknik finns överallt i samhället och i ett HR-företag måste man också jobba med teknik. Att vara en del av ett globalt HR-företag för en månad skulle ge mig en massa kunskap och nya erfarenheter. Erfarenheter som skulle vara till nytta även för en mjukvaruutvecklare.

Så ja, jag ville ha jobbet. Nästa fråga var förstås om Adecco Group ville ha mig.

Det gick snabbt upp för mig att svaret antagligen skulle bli nej. Adecco Group i Sverige jobbar med bemanning, rekrytering, konsulting och mycket mer. Jag vet inget om företagande, inte mycket om ekonomi och definitivt inget om rekrytering eller bemanning. Dessutom är jag mycket bättre på att sätta ihop en webblösning än en PowerPoint-presentation. Jag var antagligen raka motsatsen till den person de sökte.

Jag hade nästan gett upp tanken på att ansöka när jag såg en sida på tävlingens hemsida som hade rubriken ”Why apply to become CEO for one month?”. Det fanns en massa bra skäl, och de skrev också att din bakgrund inte spelade någon roll. Mitt intresse växte ännu mer när jag kom till meningen “…we are looking for genuine personalities, enthusiastic thinkers, who are willing to learn every day, adapt to the fast-changing world of work, and step out of their comfort zones when needed.” Det är ju precis så jag skulle beskriva mig själv.

Jag insåg att det som spelar störst roll för en VD, och speciellt om det bara är för en månad, är vem du är som person och inte vilken bakgrund du har. En ledare kan ha många olika egenskaper men en som jag tror är särskilt viktig idag är viljan att hela tiden lära och utvecklas. För om ett företag på dagens marknad inte ständigt anpassar sig och utvecklas, kommer det inte att finnas kvar länge till.

Jag insåg dessutom att min bakgrund inte behövde vara till nackdel. Den kan till och med vara ett plus. Vi lever i en värld där tekniken är överallt. Företag måste anpassa sig till detta, och digitalisering är ett krav om du vill överleva som företag.

Men för att lyckas med digitaliseringen – och fortsätta lyckas – måste du inte bara ha kompetensen i företaget utan även i ledningen. Om inte ledningsgruppen förstår de förändringar som krävs – vem ska då förstå dem?

Med andra ord hade jag nu svaren på mina bägge frågor. Vill jag ha jobbet? Ja. Vill Adecco Group ha mig? Ja (men de visste inte det ännu). Jag bestämde mig för att klicka på ”Ansök idag”.

En tuff rekryteringsprocess

Urvalsprocessen tog ett par månader och bestod av ett antal olika tester (t ex deduktiva, induktiva och personlighetstester) och intervjuer. Sista steget var en utvärderingsdag med de 10 bästa kandidaterna.

Dagen började med en presentation, där vi skulle presentera en employer branding-strategi för 2023. Det råd jag fick innan utvärderingsdagen var att vara mig själv. Därför valde jag att göra presentationen utifrån en datastudents perspektiv. Dessutom valde jag att INTE göra min presentation med hjälp av PowerPoint, till juryns stora förvåning.

Resten av dagen bestod av andra krävande utvärderingsmoment, som ett budgetmöte och en diskussion om etik. Jag lärde mig mycket under dagen, men det bästa var förstås att träffa de nio andra kandidaterna, alla med olika bakgrunder och erfarenheter. Alla hade varit värdiga vinnare.

Tre värdefulla insikter

Under min resa från programmerings- och matematikentusiast till VD för en månad på Adecco Group Sverige, har jag vunnit tre insikter som jag vill dela med dig:

  • När du funderar på om du ska söka ett jobb, tänk inte på om du är ”rätt person” för jobbet och har ”rätt bakgrund”. Fråga istället dig själv om du vill ha jobbet. Jag hade inte ”rätt bakgrund” för det här jobbet, men jag ville ha det. Lyckligtvis sökte jag till slut, och jag hoppas att du också tar steget nästa gång.
  • ”Att göra karriär är ett djungel-gym, inte en stege” är ett citat jag hittade i Sheryl Sandbergs bok ”Lean in” och det fick jag uppleva under ansökningsprocessen. Det finns inte bara en väg till ditt slutmål, utan flera. Så var inte rädd att utforska och att tänka bredare när det gäller dina karriärmöjligheter. Jag är en datastudent som vill jobba på ett teknikföretag, men jag bestämde mig för att utforska något annat, och jag är tacksam att jag gjorde det.
  • Slutligen – nästa gång du gör en presentation, försök att klara dig utan PowerPoint. Eller försök åtminstone att minska mängden bilder och text. PowerPoint är ett bra verktyg för presentationer, men det bör aldrig ersätta dig eller det du vill säga.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden