Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Så balanserar du arbete och studier

Att vara student är tufft. De flesta måste ha ett extrajobb för att klara sig, samtidigt som många studier är utformade så att man pluggar till 100%. Det kan vara svårt att känna att tiden räcker till. Med dessa tips blir det lättare för dig att vara student med ett deltidsarbete – utan att det påverkar vare sig betyg eller plånbok.

Omfattning

Fundera på hur mycket du kan arbeta och när det fungerar bäst innan du tackar ja till ett deltidsarbete. Kanske kan du jobba mer i början av terminen, och mindre under tentamensperioderna? Eller kanske det är lättare att jobba på helger och helgdagar än på eftermiddagarna? Med ett flexibelt deltidsarbete som kan anpassas efter studieschemat är det lättare att få igång vardagen. Men omfattningen av de olika deltidsjobben kan variera stort och det är viktigt att du hittar ett jobb med en vakansgrad och tidtabell som passar dig och dina studier.

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att 10 timmar i veckan är den gyllene regeln för studenter. Enligt Statistiska centralbyrån kommer studenter som arbetar till exempel 20 timmar i veckan att uppleva en negativ effekt på både fristående studier och föreläsningar.

Ha en bra dialog med chefen

Öppen dialog är ofta nyckeln. Om du skapar och upprätthåller en bra dialog med arbetsgivaren, både i intervjuomgången och på arbetsplatsen, blir det lättare att behålla en viss flexibilitet under tröttsamma perioder. Både du och din chef tjänar på att redan från början vara tydliga med vad ni kan bidra med och vilka begränsningar studierna sätter. Då kan chefen lägga in en extra resurs, snarare än att behöva ställa större krav på dig och pusha dig under en hektisk tentaperiod.

Planera din vardag och ta tid för pauser

En studie med stor mängd självstudier och digitala föreläsningar kommer ofta att vara lättare att kombinera med ett flexibelt deltidsarbete. Men om du har mycket obligatorisk närvaro och kollokvier bör du se till att planera dina dagar extra noga, så att det finns tid för både studier, arbete och fritidsaktiviteter. Kom också ihåg att avsätta tid för att koppla av! Som student tar man in många nya impulser och lärdomar och hjärnan behöver också återhämtning.

Köp en kalender, var strukturerad och tänk igenom dina planer för de kommande veckorna. När har du föreläsningar? Hur mycket måste du läsa? Vilka planer har du med vänner? Genom att avsätta lite tid varje vecka för att planera och uppdatera din kalender får du en överblick över vilka dagar som är bäst att jobba på, och när du kan unna dig en extra paus. Ett strukturerat sätt att tänka kan också göra det lättare att fokusera på studierna.

Förmåner och intressen

Det behöver inte bara vara studieområdet som är relevant för deltidskarriären. Förutom lön för jobbet och erfarenhet på CV:t kan du faktiskt fundera på var det hade varit roligt för dig att jobba. Är du väldigt förtjust i att träna och vara aktiv? Då kan det vara en bra idé att få jobb på SATS eller ett annat träningscenter, så att du kan träna samtidigt som du jobbar och känna hur endorfin rusar under arbetstid. Eller om du älskar mode och shopping ska du hitta ett deltidsjobb i en klädbutik du gillar och njuta av personalrabatterna. Genom att tänka strategiskt kan du få ett deltidsarbete som påverkar en stram studentekonomi och därmed arbeta färre timmar för samma njutning.

Extra förmåner kan ge extra motivation för jobbet. Det är därför vi på Adecco också erbjuder många ytterligare förmåner till våra anställda - såsom friskvårdsbidrag t.ex.

Glöm inte CSN:s regler

Det är viktigt att ha koll på hur mycket du faktiskt tjänar på ditt deltidsarbete. Om du tjänar över gränsen kanske en del av ditt lån inte omvandlas till bidrag. Tjänar du över gränsen kommer CSN successivt att minska ditt bidrag. Du kan läsa mer om inkomstgränsen på CSN:s hemsida här.

Sammanfattningsvis kommer du långt genom att planera din vardag i förväg och hålla en öppen dialog med din chef. Avsätt tid för vila, och kom ihåg att studierna kommer först! För fler tips om arbete, ta en titt på vår blogg.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden