Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Årets VD för en månad – var är Lisa idag?

För tionde året i rad har vi haft äran att genomföra kampanjen VD för en månad. Årets uppdrag gick till Lisa Henning som under sommaren arbetade sida vid sida med Torben Sneve, Adecco Groups nordiska VD.

VD för en månad är ett initiativ som ger unga talanger chansen att sommarjobba som VD på Adecco Group. Initiativet startades i Sverige och Norge 2010, men spred sig snabbt till flera Adecco-länder världen över.

I år tog Adecco Sverige initiativet till nästa nivå. Nytt för 2019 var nämligen att jobbet söktes med den hjärtefråga man ville driva i rollen som VD, någonting som verkligen passade årets vinnare Lisa Henning.

– Att få möjlighet att prova på en såhär spännande roll i kombination med att göra något man verkligen brinner för kändes som en perfekt kombination, säger Lisa.

Att vara ny på jobbet brukar i vanliga fall innebära att man får möjlighet att jobba in sig under en period. I det här fallet var det bara att kavla upp ärmarna och börja jobba. Lisa beskriver första veckan som rolig men intensiv.

– Jag var tvungen att hoppa in i verkligheten från dag ett. Det blev många nya möten och spännande insikter.

Ett ovanligt sommarjobb med hjärtefrågan i fokus

Mångfald är en oerhört viktig fråga för Lisa och hon är övertygad om att en ökad mångfald gynnar såväl individ som samhälle. Genom att inkludera människor med olika tankesätt, bakgrund och personlighet kan vi tänka i nya banor.

– För mig blev detta extra påtagligt när jag under många år arbetade utomlands tillsammans med personer från hela världen. Vi har så mycket att lära av varandra och hur klyschigt det än låter så är vi verkligen starkare tillsammans!

Under sin månad som VD fick hon möjlighet att arbeta med sin hjärtefråga genom att kartlägga Adecco Groups mångfaldsarbete och komma med rekommendationer baserat på det.

Skuggade nordiska koncernchefen i både Sverige och Norge

Dagarna som VD fylldes av möten med kunder, ledningsgrupper och globala ledare. Hon arbetade nära inpå Torben Sneve, Adecco Groups nordiska VD, vilket innebar en hel del resor mellan Sverige och Norge. Lisa berättar att det varit fantastiskt att få följa Torben i hans vardag.

– Torben är en oerhört inspirerande ledare som trots sina stora ansvarsområden och sitt tajta schema alltid lyckas ta sig tid för var och en på kontoret. Att få se hur han leder företaget med människan i fokus har varit oerhört inspirerande.

Lisas veckor som VD bokstavligen sprang iväg och plötsligt var den sista dagen kommen, något Lisa beskriver med ett ord: märkligt. Men det var inte över där.

Initiativet VD för en månad finns idag i 46 länder. Av totalt 260 000 sökanden världen över var alltså det alltså Lisa och 45 andra talanger som knep det åtråvärda sommarjobbet. Efter månaden som VD på nationell nivå, var det dags för de olika länders vinnare att göra upp om titeln i den globala motsvarigheten: CEO for One Month.

Fem snabba frågor om CEO for One Month

 1. Av 46 kandidater gick du vidare till topp 10 i den globala tävlingen. Grattis!
  – Tack! Vem hade kunnat föreställa sig att man skulle bli utvald till topp 10 utifrån fler än 260 000 sökanden, det är ju mer än en kvarts miljon människor!
 2. Hur såg uttagningsprocessen för CEO for One Month ut?
  – Under sommaren fick alla nationella VD för en månad utföra åtta uppgifter, dessa uppgifter tillsammans med en intervju la sedan grunden inför urvalet av topp 10.
 3. Du var på bootcamp i Düsseldorf i några dagar med de andra finalisterna – berätta mer!
  – Att utmanas tillsammans på många plan var både roligt och lärorikt. Det intensiva schemat gjorde att vi snabbt blev oerhört tajta. Presentationer och innovationsprojekt varvades med filmskapande och intervjuer. På kvällarna kunde vi sedan slappna av under trevliga middagar och roliga aktiviteter.
 4. Vad tar du med dig från globala uttagningen och bootcampet?
  – Man säger ofta att det bara ska finnas en ledare i en grupp, men ödmjukheten och öppenheten hos de talangfulla finalisterna visade raka motsatsen. Jag återvände inte bara till Sverige med spännande erfarenheter, utan också nio nya vänskaper jag hoppas och tror kommer vara för evigt!
 5. Kan du tänka dig prova på rollen som VD på riktigt i framtiden?
  – Absolut! Sommaren som VD för en månad har verkligen givit mersmak och det känns mycket lockande att i framtiden få arbeta som VD igen.

Var är hon idag?

Karriären har fortsatt i en positiv riktning och Lisa jobbar idag som organisations- och ledarskapskonsult på Ernst & Young.

– Som konsult inom avdelningen People Advisory Services arbetar jag med att hjälpa företag med allt från HR transformationer och organisationsdesign till mångfaldsarbeten och förändringledning.

Enligt Lisa har intresset och behovet av människorelaterade konsulttjänster skjutit i höjden de senaste åren, något som förstås känns fantastiskt roligt för någon med ett så stort intresse för människor och mångfald.

Vill du också bli VD för en månad?

Är du eller någon i din bekantskapskrets rätt för sommarjobbet som VD? Vi bad Lisa dela med sig av sina tre bästa tips till dig som funderar på att söka till VD för en månad.

SÖK! Det stora antalet sökanden och den gedigna rekryteringsprocessen kan kännas avskräckande, men låt det inte stoppa dig.

Vad är unikt med dig? Du förväntas inte vara expert på allt. Adecco Group söker drivna och engagerade personer som är sig själva.

Formulera hur du tror att framtidens ledarskap ser ut? I och med att världen förändras måste även ledarskapet förändras. Här vill Adecco Group ligga i framkant.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden