Jobbintervjun

När du har blivit inbjuden till en intervju anser arbetsgivaren att du är kvalificerad för positionen! Du har nu kommit igenom det första nålsögat. Varför inte förbereda dig väl så att du stärker dina chanser att gå hela vägen till finalen, och helst vinna jobbet?

Ingen anställningsintervju är den andre lik, men det finns vissa gemensamma drag. Intervjun är en vänlig inbjudan från en rekryterare som är nyfiken på vad du har att bidra med både personligen och professionellt. Alltså ingen muntlig tentamen eller skolförhör.

Förberedelser inför en anställningsintervju

Läs igenom platsannonsen och även ditt personliga brev och CV igen, speciellt om det var ett tag sedan du skrev dem. Intervjuarens frågor är ofta baserade på vad du har skrivit.

Tänk noga igenom varför du vill ha jobbet och varför arbetsgivaren ska välja dig? Fundera även igenom hur du presenterar dig själv. Försök att förbereda en tre-minuters presentation av dig själv där du är lite personlig. Arbetsgivare vill veta lite om hela människan - bakgrund, intressen och personliga egenskaper utöver dina kvalifikationer.

Förbered dig för de svåra frågorna. Öva dig på att besvara frågor som: vad är du bra på, vad är dina svagheter, vilka resultat har du uppnått, varför ska vi välja just dig, vad kan du bidra med? Du kanske inte får sådana frågor, men att ha tänkt igenom möjliga svar kommer att göra dig säkrare.

Skaffa dig god kunskap om företaget. Titta på bolagets hemsida. Känner du någon i samma näringsliv eller bransch? 

Intervjudagen

Ta med dina anteckningar, CV, personliga brev, intyg och betyg till intervjun.
Klä dig så att du känner sig bekväm och mår bra.
Kom i tid.
Kom ihåg vilken avdelning du ska till och vem som är kontaktperson för positionen.
Ett fast handslag och bra ögonkontakt är alltid positivt.
Det är normalt att vara nervös, och det vet rekryteraren. Att vara medveten om det och veta att det är helt normalt dämpar nervositet.
Ta gärna med papper och penna. Ta anteckningar under tiden rekryteraren presenterar företaget och jobbet. Det ger ett seriöst och gediget intryck och visar att du är intresserad av jobbet!

 

Så här kan det normalt ser ut under en intervju

En intervju varar normalt 45-90 minuter och du möter en eller flera personer. En del arbetsgivare intervjuar kandidater i grupp. Rekryteraren börjar med att berätta om företaget och den lediga tjänsten. Du presenterar dig själv och arbetsgivaren ställer frågor. Nedan följer några av de frågor som du normalt får under en intervju. Du kan få andra frågor, och du behöver inte få alla dessa frågor. Men du bör ha tänkt igenom i förväg hur du svarar på dessa frågor:

Varför sökte du det här jobbet?
Vad har du arbetat med tidigare?
Varför slutade du på ditt tidigare arbete?
Vilka styrkor har du i en arbetssituation?
Vad gjorde du under den perioden det är hål i ditt CV?
Blir du lätt stressad? Hur tror du att du arbetar under tidspress?
Föredrar du regelbundna rutiner, eller måste du ha nya uppgifter hela tiden?
Vilka uppgifter gillar du mest?
Vilka uppgifter är du minst nöjd med?
Vilken är din mest positiva respektive negativa egenskap?
Föredrar du att arbeta självständigt eller i team?
Varför ska vi speciellt anställa just dig?
Vad kan du bidra med till detta arbetet?
Vad tror du att du arbetar med om fem år?
Berätta om din familj (civilstånd)

Ställ frågor under intervjun om du inte har fått svar i början. Ibland kan du bli ombedd att genomgå ett personlighetstest. Intervjun avrundas med information om processen framåt. Hur lång tid det tar, hur många sökande det finns och hur många som kallas till en intervju. Du kommer oftast att få veta när du kan förvänta dig att höra någonting, fråga annars.

Efter intervjun

Skicka ett e-postmeddelande där du tackar för en trevlig intervju.

Om du inte har fått veta när du kan förvänta dig att höra något mer och det har gått mer än 14 dagar kan du ringa.

Bli inte avskräckt även om du inte fick jobbet. Glöm inte att när du har blivit inbjuden till en intervju, anser arbetsgivaren att du är kvalificerad för positionen! Det är bra att träna sig på att gå på intervju. Du kanske har gjort ett bra intryck, även om du inte fick jobbet.

Kom ihåg att rekryterare kan vilja ha svar på följande:

 

Motivation – Är du intresserad av denna position?
Engagemang – Brinner du för arbetsuppgifterna?
Kemi - Kommer du passa in?
Resultat - Vad har du uppnått tidigare?

Under intervjun bör du lägga tyngdpunkten på att visa dig:
Engagerad: Visa att det är det här jobbet du vill ha.
Offensiv: Var framåt, ställ frågor.
Glad: Bra humor bryter barriärer.

 

 
 

  • Adecco Sweden AB • Kungsgatan 60 • Box 121 27 • 102 24 Stockholm • Tel. växel 08-598 980 00 © 2012 Adecco. All Rights Reserved
  • Sitemap