Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2022-03-10

Adeccos lyckade samarbete med Matmissionen

Matmissionen är Stockholms Stadsmissions matvarubutik som gör gott för både människan och miljön. Här får personer som lever i ekonomisk utsatthet handla varor som donerats från dagligvaruhandeln till kraftigt rabatterade priser.

Samarbetet mellan Adecco och Matmissionen startade i januari 2021 då konsulter som stod utan uppdrag på grund av pandemin fick chansen att komma ut i arbete i Matmissionens butiker. Samarbetet har fortsatt sedan dess och uppskattas mycket av båda parter och ambitionen är att utöka det till fler orter.

Simon Stegrud är enhetschef på Matmissionens centrallager och partneransvarig. Han ansvarar för butikens transporter och lager med dess personal. I rollen som partneransvarig håller Simon i dialogen med de företag som donerar livsmedel till Matmissionen och arbetar aktivt med att få in nya företag att samarbeta med för att kunna rädda mer mat.

I dag har Matmissionen cirka 50 företag som donerar frekvent. Det är framför allt från de stora kedjorna som ICA, Coop och Axfood butikerna får sina färskvaror. Där hämtar Matmissionen varorna med egna lastbilar. De jobbar även med ett stort antal leverantörer som dagligen levererar varor till dem.

– Vi vill vara ett branschneutralt initiativ för matsvinnsproblematiken och för att hjälpa människor i utsatthet. Vi vet ju att svinnet finns, det gäller bara att hitta bra logistik så att varorna når vår målgrupp, säger Simon.

Matmissionen är en icke-vinstdrivande organisation vars utbud endast består av matsvinn som donerats från dagligvarubranschen. Varje Matmissions-butik uppskattas rädda upp till 1000 ton matsvinn årligen. Idag har Matmissionen butiker i Hägersten, Jakobsberg, Hallunda, Handen och Kista. Förra året öppnade första butiken utanför Stockholm, i Malmö i regi av Skånes Stadsmission.

Vänder sig till personer i ekonomisk utsatthet

Människorna som handlar på Matmissionen lever i ekonomisk utsatthet. För att kunna handla i butikerna behöver du vara medlem och genom att uppvisa en inkomst på under 11 190 kronor i månaden erhålls ett års medlemskap. I butiken har medlemmarna 70 procent rabatt på ordinarie butikspris. Det är ett sätt för personer med sämre ekonomi att spara väldigt mycket pengar på matinköp. Icke-medlemmar är också välkomna att handla i butiken men då till ordinarie pris.

– Butiken säljer slut varje dag i princip och det är ett högt tryck från att vi öppnar till att vi stänger, berättar Simon.

Senaste tidens ökade inflation och höjda matvarupriser har gjort att fler vänt sig till Matmissionen. Medlemskontoret i Hallunda upplever nu att de får ta emot mer ansökningar än tidigare.

– Inflation och matpriser i sig gör ju inte att folk hamnar under vår gräns på 11 190 kronor i månaden i inkomst, men jag upplever att människor som redan legat under gränsen men tidigare har dragit sig för att handla här gör det nu.

Så startades samarbetet med Adecco

Sofi Arbelius är kontorschef på Adecco i Stockholm. Hon kontaktade Simon under vintern 2020 då Adecco, precis som många andra arbetsgivare i Sverige, drabbades av pandemin och hade konsulter som stod utan uppdrag.

– Jag hörde av mig till Simon och frågade om Matmissionen var i behov av personal, vilket de var. Det blev ett volontärskap där Adecco stod för lönekostnaden för konsulterna samtidigt som de hölls sysselsatta, berättar Sofi.

– Det var som en skänk från ovan för oss. Vi fick 4-5 till medarbetare som kom hit på en gång, erfaren lager-och butikspersonal med kort varsel. Det var helt fantastiskt, säger Simon.

På Matmissionen bedrivs även arbetsträning. Personer som är placerade i butikerna från Arbetsförmedlingen får under en period på 3 till 9 månader öva på olika arbetsmoment med målet att närma sig arbetsmarknaden igen. Med den erfarna arbetskraften från Adecco frigjordes tid för Matmissionen att fokusera mer på de som arbetstränade genom ökat fokus på coachning och stöttning.

Sofi Arbelius

Det här samarbetet är väldigt flexibelt och enkelt. Har vi personal så är det välkomnat men har vi inte det så har Matmissionen full förståelse.

Sofi Arbelius, Kontorschef på Adecco Stockholm

Ambitionen - ett utökat samarbete

Samarbetets upplägg skiftar från vecka till vecka. Om Adecco har en konsult som står utan uppdrag hör Sofi av sig till Simon och frågar om de är i behov av personal. Finns det ett behov skickas konsulten till den butik som behöver hjälp.

– Våra konsulter får då samma lön som Matmissionens timanställda. Adecco står för garantilönen och Matmissionen för mellanskillnaden som saknas för att komma upp i samma lön som deras extrapersonal.

Adecco har även hjälpt till när Matmissionen behövt personal för att bygga upp nya butiker. Då har Adecco arbetat aktivt med att hitta personal till självkostnadspris.

– Det här samarbetet är väldigt flexibelt och enkelt. Har vi personal så är det välkomnat men har vi inte det så har Matmissionen full förståelse, säger Sofi.

– Det är ett väldigt generöst upplägg som vi uppskattar väldigt mycket och vi förstår att det inte alltid finns tillgänglig personal vi kan ta in. Vi är glada för de som kan komma, säger Simon.

Till Matmissionen har Sofi också kunnat skickat konsulter för att testa deras arbetsförmåga. Ett exempel på detta är en konsult som var med om en arbetsplatsolycka. Efter sjukskrivning och rehabilitering fick hen komma till Matmissionen för att testa hur det kändes att komma tillbaka till arbetslivet.

– Det är väldigt skönt för oss att ha ett företag som är vana att ta emot personal som har vissa utmaningar. En vanlig kund förväntar sig självklart att konsulterna ska kunna ge allt från dag ett. På Matmissionen har man förståelse för att det kan ta ett tag innan konsulten kommer in i rutinerna och det är uppskattat från vårt håll.

– Det är ett samarbete som ger vinning för båda parter och som vi hoppas kunna bygga vidare på nationellt när vi expanderar. Matsvinn och utsatthet finns ju över hela landet. Vi kommer ha en fortsatt dialog för att kunna ta ut detta samarbete till fler orter i Sverige, avslutar Simon.

Mer information om Matmissionens fina arbeta hittar du på deras hemsida: https://www.stadsmissionen.se/vad-vi-gor/matmissionen

Om Matmissionen

Matmissionen är Stockholms Stadsmissions sociala matbutik som gör gott både för människa och miljö. Donatorerna och konsumenterna bidrar till minskat matsvinn och som medlem får du handla mat till kraftig rabatterade priser. Matmissionen erbjuder även arbetsträning. Butiker finns i Hägersten, Jakobsbergs Centrum, Hallunda Centrum, Handen och Kista Centrum.

Adecco
Adecco Group