2020-12-02REKRYTERINGSTIPS

Rekryterarens syn på hållbar rekrytering

Sara Höglund

Hållbarhet är ett ord många främst associerar med miljö. Men hållbarhet kan ha många innebörder och går att applicera på så mycket mer. Här berättar Adeccos rekryteringskonsult Sara Höglund vad hållbar rekrytering innebär ur ett kandidat- och arbetsgivarperspektiv och hur det kan vara gynnsamt för ditt företag.

Hållbar rekrytering - för kandidaten

För Adecco är det lika viktigt att kandidaten har en bra upplevelse under rekryteringsprocessen som att arbetsgivaren blir nöjd med slutleveransen. Kandidaten ska känna sig säker med att hen får en rättvis bedömning och en personlig kontakt med Adecco, berättar Sara.

– Där vi hade kunnat vara mer automatiserade väljer Adecco att vara mer personliga. Vi ger alltid en första personlig återkoppling precis efter att man sökt en tjänst. Vi berättar vilka moment som kommer att ingå i processen och förklarar varför vi har just dessa.

Den personliga kontakten är något som Sara återkommer till ofta. Det är lika viktigt att återkoppla efter att processen är avslutad som det är i början av den. Genom att ringa och fråga kandidaten hur hen trivs och upplever sitt nya arbete säkerställer Adecco att kandidaten har hamnat på rätt plats.

– Det är min skyldighet att se till att kandidaten har det bra även när hen påbörjat sitt nya arbete. Genom att ringa och följa upp kan jag snappa upp om det är något som inte känns bra och hjälpa till att åtgärda eventuella problem i god tid.

Kandidatens upplevelse är en viktig del av en hållbar rekrytering. En potentiell kandidat kan vara en framtida arbetsgivare såväl som en framtida referens. Men framförallt är det en relation med en annan människa och det är viktigt att komma ihåg, menar Sara.

Hållbar rekrytering - för arbetsgivaren

För att undvika kostsamma felrekryteringar och en hög personalomsättning är det viktigt med en högkvalitativ och långsiktig rekryteringsprocess, men att behöva sköta den helt själv utöver sitt dagliga arbete kan kännas överväldigande.

– Det är lätt att det blir fel när man är stressar över att anställa en ny medarbetare. Då kan det vara värt att ta in en rekryteringspartner som både frigör tid och minskar risken för en felrekrytering.

I en hållbar rekryteringsprocess börjar Adecco med att titta på verksamhetens behov. Hur ser nuläget ut? Vilka utmaningar och kompetenser finns redan internt? Genom ett öppet och transparent samtal kommer vi fram till vad det är för person ni behöver och vilka kompetenser denna behöver ha.

Genom att vara ärlig i vad man som arbetsgivare har att erbjuda kan Adecco förmedla detta till kandidaten som då får en sann bild av tjänsten. Det är hållbar rekrytering i sin essens, menar Sara.

Rätt kompetens och kvalitet

När det är klarlagt vilken typ av profil som eftersöks lägger Adecco upp en strategi för att hitta denna. Vilka kanaler tror vi att personen använder sig av? Finns kanske kompetensen redan i något av våra nätverk? En process sätts igång där Adecco lägger ut uppdraget och letar efter kandidater som vi matchar med den framtagna kompetensprofilen.

– Vi har en välutvecklad metodik som alla våra rekryterare är utbildade inom samt kraftfulla verktyg i form av personlighet- och färdighetstester. Det gör att processen går undan. Kandidaterna behöver inte vänta länge på respons och för arbetsgivaren är det en trygghet att veta att de får kompetensen de eftersöker.

Kvalitet och noggrannhet är två av de viktigaste komponenterna i Sara och hennes kollegors arbete. Adeccos målsättning med varje samarbete är en leverans som är så pass bra att kunden återkommer vid sina framtida rekryteringsbehov.

– På Adecco är vi otroligt måna om kvaliteten i allt gör. Att kunna stå för min leverans oavsett om det gått en månad eller flera år, det är hållbarhet för mig, avslutar Sara.

Den hållbara rekryteringsprocessen är en levande process. Det som är hållbart idag kanske inte är det i morgon och därför är det viktigt för oss som rekrytering- och bemanningsföretag att vara uppdaterade och adaptiva. Ta gärna del av fler av våra trendspaningar, nyheter och rekryteringstips.

Nyfiken på det senaste?


Vi skriver om allt från personalfrågor och kompetensbrist till hur du bör anpassa ditt företag till en föränderlig arbetsmarknad.

Genom att registrera så accepterar du våra villkor kring GDPR.

Vi svarar inom 2 timmar*

Gäller endast företagGenom att skicka in formuläret så accepterar du våra villkor kring GDPR.


*Gäller på vardagar 8.00-15.00, därefter senast klockan 10.00 nästkommande arbetsdag. Detta formulär riktar sig endast mot företag.

Behöver ditt företag nya medarbetare?

Oavsett om du behöver hyra in eller anställa hittar vi rätt person för jobbet. Kontakta oss så berättar vi mer.


Om du söker jobb så hänvisar vi dig till våra lediga jobb eftersom vi inte har möjlighet att svara på jobbansökningar via detta formulär. Om du har andra frågor som jobbsökande, kontakta oss på info@adecco.se.

Adecco
Adecco Group