2020-06-15REKRYTERINGSTIPS

Prioritera mjuka kompetenser för en lyckad rekrytering

Två kollegor minglar och kramar varandra på kontoret

För att säkerställa att din verksamhet växer och utvecklas behöver du rätt personer på rätt plats. En lång utbildning är ingen garanti för en lyckad rekrytering, det pratas allt mer om de mjuka aspekterna av kompetens. Här berättar vi mer om varför detta blivit allt viktigare och vad du bör tänka på när du bedömer en kandidats mjuka kompetenser.

Vad är skillnaden på hårda och mjuka kompetenser?

När man pratar om hårda kompetenser ligger fokus på utbildning och konkreta kunskaper. Mjuka kompetenser fokuserar istället på hur en individ hanterar olika situationer samt vilka egenskaper som är nödvändiga för att växa med rollen och företaget. De mjuka aspekterna av kompetens är något många arbetsgivare börjat värdesätta allt högre, detta då tekniken och kunskapskraven hela tiden förändras.

Medan många hårda kompetenser förändras eller blir utdaterade så blir de mjuka kompetenserna allt viktigare. Trots detta har många företag problem med att hitta rätt mjuka kompetenser, trots det växande värdet av dem.

Mjuka kompetenser - en nyckel till framgång

I Linkedins årliga trendrapport från 2019 svarade 92 procent att mjuka kompetenser är lika viktiga eller viktigare än hårda kompetenser.

Mjuka kompetenser har alltid varit värdesatt, men i takt med att automatisering och artificiell intelligens tar större plats så räcker det inte längre med enbart hårda kompetenser för att säkra en fortsatt tillväxt.

Data som Linkedin presenterade i den årliga trendrapporten listar de fem mest efterfrågade mjuka kompetenserna:

1. Kreativitet
2. Övertalningsförmåga
3. Anpassningsförmåga
4. Samarbetsförmåga
5. Tidhantering

Att kreativitet är den mest efterfrågade mjuka kompetensen kanske förvånar en del då den ofta kopplas till konst och design, men det är en egenskap som kan appliceras på nästan alla roller. Det handlar om förmågan att lösa problem på ett kreativt sätt, en egenskap som är svår att automatisera.

Att bedöma mjuka kompetenser kan vara en utmaning

I en intervjusituation är det lätt att fastna i gamla hjulspår och fråga frågor som det egentligen inte finns någon strategi bakom. Ett grundligt förarbete är A och O då du behöver ta reda på vad för typ av egenskaper kandidaten är i behov av för att växa med tjänsten och företaget men också för att trivas i teamet. När du identifierat detta är det dags att förbereda frågor som knyter an till de önskvärda egenskaperna.

Att bedöma mjuka kompetenser är en grundläggande del av Adeccos kompetensbaserade rekryteringsprocess. För en tid sedan hjälpte vi kommunikationsbyrån Komson tillsätta en kandidat med de mjuka kompetenser som krävdes för att växa med både rollen och företaget. Läs intervjun med Markus Segersvärd från Komson här.

Nyfiken på det senaste?


Vi skriver om allt från personalfrågor och kompetensbrist till hur du bör anpassa ditt företag till en föränderlig arbetsmarknad.

Genom att registrera så accepterar du våra villkor kring GDPR.

Vi svarar inom 2 timmar*

Gäller endast företagGenom att skicka in formuläret så accepterar du våra villkor kring GDPR.


*Gäller på vardagar 8.00-15.00, därefter senast klockan 10.00 nästkommande arbetsdag. Detta formulär riktar sig endast mot företag.

Behöver ditt företag nya medarbetare?

Oavsett om du behöver hyra in eller anställa hittar vi rätt person för jobbet. Kontakta oss så berättar vi mer.


Om du söker jobb så hänvisar vi dig till våra lediga jobb eftersom vi inte har möjlighet att svara på jobbansökningar via detta formulär. Om du har andra frågor som jobbsökande, kontakta oss på info@adecco.se.

Adecco
Adecco Group