2020-11-09REKRYTERINGSTIPS

För- och nackdelar med en HR-partner när du bemannar och rekryterar inom tillverkningsindustrin

Två medarbetare inventerar på lagret

Inom tillverkningsindustrin finns viss oro för att artificiell intelligens i allt högre grad ska ersätta människan och ta över allt fler jobb. Trots det pekar vissa studier på att två miljoner jobb väntas stå ofyllda mellan 2015 och 2025 på grund av den ökade kompetensklyftan inom industrin.

Fler och fler företag nyttjar som bekant de fördelar som AI möjliggör. Utmaningen är nu att hitta kvalificerade medarbetare som har den kompetens som krävs för att arbeta med de nya teknikerna. Ett sätt att möta denna utmaning är att samarbeta med en HR-partner. Det har visat sig vara särskilt framgångsrikt när det kommer till bemanning av plötsliga behov.

Här presenterar vi olika för- och nackdelar med att ta in extern hjälp vid personalbehov. Du får själv avgöra om en HR-partner är det rätta för dig när du ska rekrytera eller bemanna inom tillverkningsindustrin.

Fördelar med en HR-partner

 • Befintliga nätverk av kompetenta kandidater
  Som experter inom området rekrytering och bemanning har en HR-partner de kompetenser och resurser som krävs för att hitta den bästa kandidaten till ditt företag. Ofta finns det ett befintligt nätverk av kompetenta kandidater som uppfyller de krav som fastställts som nödvändiga. Detta gör att det går fort och smidigt att tillsätta nya medarbetare. Du behöver inte heller oroa dig för att inte kunna bemanna eller rekrytera inför oförutsedda eller säsongsbetonade arbetstoppar.

 • Mer tid över till annat
  En rekryteringsprocess innebär en hel del tid som går åt till administrativt och praktiskt arbete. Du behöver bland annat se till att du återkopplar till kandidaterna och säkerställa att de besitter den nödvändiga kompetensen. Detta är tidskrävande både när du ska rekrytera men även när du bemannar under en begränsad tid. Om du väljer du att ta hjälp av en HR-partner kan du överlåta allt detta vilket gör att du kan koncentrera dig på det som skapar mervärde.

 • Snabbare svar på förändring i efterfrågan
  Hur efterfrågan på en produkt ser ut beror som du vet på allt från säsong till oförutsedda händelser såsom en global pandemi. När du arbetar med en HR-partner kan du snabbare svara upp på förändringar i efterfrågan då flexibel arbetskraft hjälper dig att snabbt täcka upp ett ökat behov.

Vad finns det för nackdelar?

 • Kostnaden
  Anledningen till att vissa företag väljer att sköta sin rekrytering själva är för att hålla nere kostnaderna. Men på långt sikt lönar det sig ofta att använda sig av en auktoriserad HR-partner. En anledning till det är att du snabbt kan täcka upp med flexibel extrapersonal vid oförutsedda arbetstoppar.

  Det finns också möjlighet att ta hjälp med delar av behovet. Hade det kanske underlättat att bolla med någon med lång erfarenhet av att planera inför säsongbetonade eller oförutsedda arbetstoppar?

 • Oro för bristande engagemang och lojalitet
  Att den inhyrda personalen inte är lika engagerad eller lojal som den ordinarie personalen är något som oroar vissa företag. Vi vill påstå att det inte alls behöver vara fallet. Har du en tydlig och engagerande strategi för onboarding ökar det chanserna för att den inhyrda personalen känner sig som en del av teamet och företaget. Läs mer om hur du lyckas med att onboarda ny personal här

En flexibel lösning som hjälper ditt företag växa

För att din verksamhet ska kunna växa behöver du ha rätt personer på rätt plats. Vi på Adecco kan hjälpa dig hitta de mest lämpade kandidaterna så du istället kan lägga fokus på produktionen. Genom att använda dig av ett auktoriserat rekryterings- och bemanningsföretag spar du både tid och minimerar risken för dyra felrekryteringar. Det är en investering värd att undersöka närmare då den ofta betalar igen sig i det långa loppet.

Nyfiken på det senaste?


Vi skriver om allt från personalfrågor och kompetensbrist till hur du bör anpassa ditt företag till en föränderlig arbetsmarknad.

Genom att registrera så accepterar du våra villkor kring GDPR.

Vi svarar inom 2 timmar*

Gäller endast företag


Genom att skicka in formuläret så accepterar du våra villkor kring GDPR.


*Gäller på vardagar 8.00-17.00, därefter senast klockan 10.00 nästkommande arbetsdag. Detta formulär riktar sig endast mot företag.

Behöver ditt företag nya medarbetare?

Oavsett om du behöver hyra in eller anställa hittar vi rätt person för jobbet. Kontakta oss så berättar vi mer.


Om du söker jobb så hänvisar vi dig till våra lediga jobb eftersom vi inte har möjlighet att svara på jobbansökningar via detta formulär. Om du har andra frågor som jobbsökande, kontakta oss på info@adecco.se.

Adecco
Adecco Group