2020-11-09REKRYTERINGSTIPS

För- och nackdelar med en HR-partner när du bemannar och rekryterar inom tillverkningsindustrin

Två medarbetare inventerar på lagret

Att lyckas bemanna med kompetent arbetskraft för att möta varierande produktionsmål kan vara en utmaning, många har dessutom svårt att hitta och behålla kvalificerad personal. Här får du ta del av de fördelar som finns med att ta hjälp av en HR-partner för att lyckas med just detta. Vi lyfter även upp och bemöter potentiella orosmoment så du kan känna dig trygg med att avgöra vad som är rätt för just ert företag.

Att kompetensutveckla din personal är nödvändigt för att fortsätta växa och behålla dina medarbetare. En undersökning från 2019 visar att 43 procent av tillverkningsföretag har en personalomsättning på 20 procent eller mer. Trots detta budgeterar endast 36 procent av tillverkningsföretagen för kompetensutveckling av sin personal.

Hur kan du möta denna utmaning och hur optimerar du din flexibla arbetsstyrka på bästa sätt? Många väljer att vända sig till en HR-partner för att säkra och dra nytta av en flexibel och tillfällig arbetskraft.

Fördelar med en HR-partner

 • Befintliga nätverk av kompetenta kandidater
  Som experter inom området rekrytering och bemanning har en HR-partner de kompetenser och resurser som krävs för att hitta den bästa kandidaten till ditt företag. Ofta finns det ett befintligt nätverk av kompetenta kandidater som uppfyller de krav som fastställts som nödvändiga. Detta gör att det går fort och smidigt att tillsätta nya medarbetare. Du behöver inte heller oroa dig för att inte kunna bemanna eller rekrytera inför oförutsedda eller säsongsbetonade arbetstoppar.

 • Mer tid över till annat
  En rekryteringsprocess innebär en hel del tid som går åt till administrativt och praktiskt arbete. Du behöver bland annat se till att du återkopplar till kandidaterna och säkerställa att de besitter den nödvändiga kompetensen. Detta är tidskrävande både när du ska rekrytera men även när du bemannar under en begränsad tid. Om du väljer du att ta hjälp av en HR-partner kan du överlåta allt detta vilket gör att du kan koncentrera dig på det som skapar mervärde.

 • Snabbare svar på förändring i efterfrågan
  Hur efterfrågan på en produkt ser ut beror som du vet på allt från säsong till oförutsedda händelser såsom en global pandemi. När du arbetar med en HR-partner kan du snabbare svara upp på förändringar i efterfrågan då flexibel arbetskraft hjälper dig att snabbt täcka upp ett ökat behov.

Vad finns det för nackdelar?

 • Kostnaden
  Anledningen till att vissa företag väljer att sköta sin rekrytering själva är för att hålla nere kostnaderna. Men på långt sikt lönar det sig ofta att använda sig av en auktoriserad HR-partner. En anledning till det är att du snabbt kan täcka upp med flexibel extrapersonal vid oförutsedda arbetstoppar.

  Det finns också möjlighet att ta hjälp med delar av behovet. Hade det kanske underlättat att bolla med någon med lång erfarenhet av att planera inför säsongbetonade eller oförutsedda arbetstoppar?

 • Oro för bristande engagemang och lojalitet
  Att den inhyrda personalen inte är lika engagerad eller lojal som den ordinarie personalen är något som oroar vissa företag. Vi vill påstå att det inte alls behöver vara fallet. Har du en tydlig och engagerande strategi för onboarding ökar det chanserna för att den inhyrda personalen känner sig som en del av teamet och företaget. Läs mer om hur du lyckas med att onboarda ny personal här

En flexibel lösning som hjälper ditt företag växa

För att din verksamhet ska kunna växa behöver du ha rätt personer på rätt plats. Vi på Adecco kan hjälpa dig hitta de bäst lämpade kandidaterna så du istället kan lägga fokus på produktionen. Genom att använda dig av ett auktoriserat rekryterings- och bemanningsföretag spar du både tid och minimerar risken för dyra felrekryteringar. Här kan du läsa om hur vi hjälpte Getinge öka sin produktion av respiratorer med 160 procent under pandemin.

Nyfiken på det senaste?


Vi skriver om allt från personalfrågor och kompetensbrist till hur du bör anpassa ditt företag till en föränderlig arbetsmarknad.

Genom att registrera så accepterar du våra villkor kring GDPR.

Vi svarar inom 2 timmar*

Gäller endast företagGenom att skicka in formuläret så accepterar du våra villkor kring GDPR.


*Gäller på vardagar 8.00-15.00, därefter senast klockan 10.00 nästkommande arbetsdag. Detta formulär riktar sig endast mot företag.

Behöver ditt företag nya medarbetare?

Oavsett om du behöver hyra in eller anställa hittar vi rätt person för jobbet. Kontakta oss så berättar vi mer.


Om du söker jobb så hänvisar vi dig till våra lediga jobb eftersom vi inte har möjlighet att svara på jobbansökningar via detta formulär. Om du har andra frågor som jobbsökande, kontakta oss på info@adecco.se.

Adecco
Adecco Group